eur:
386.98
usd:
356.05
bux:
68088.24
2024. május 18. szombat Alexandra, Erik

'56 után kis híján beszervezték a letartóztatott Kőszeg Ferencet

K. történetei címmel jelent meg Kőszeg Ferencnek, a kommunista diktatúra demokratikus ellenzéke prominens alakjának, a Beszélő egykori főszerkesztőjének önéletrajzi ihletésű kötete. Mint ezzel kapcsolatban az InfoRádiónak elmondta: hajszálon múlt, hogy nem sikerült őt beszervezni. Kőszeg Ferenc 70 éves.

Kőszeg Ferenc szerkesztő, tanár, politikus önéletrajzi publicisztikáiból 70. születésnapja alkalmából jelent meg gyűjteményes kötet "K. történetei" címmel. A könyv elején két hosszabb írás '56-57-ről szól, amikor Kőszeg Ferenc még 16-17 éves volt. A szerző ezzel kapcsolatban elmondta: egész életére meghatározó élmény volt, hogy szemtanúja volt a forradalomnak.

"A létező szocializmussal való szakításom november 4-re tehető" - jelentette ki. '57-ben röpcédulaterjesztés miatt letartóztatták, és két hónapot vizsgálati fogságban töltött. Megpróbálták beszervezni, de ennek ellenállt - habár mint mondta, egy hajszálon múlt, hogy nem engedett.

Hozzátette: akár kritikát, akár publicisztikát írt, mindig voltak benne személyes elemek, és többen is bíztatták arra, hogy önéletrajzi írásokat is közöljön. A előzmény pedig az volt, hogy a Magyar Narancs felkérte: három hetente írjon a lapba történeteket. Így jött létre a "K. történetei" sorozata. Kőszeg Ferenc megjegyezte: hatott rá Kafka és az ő hőse, Jozef K., de elsősorban ez csak a kezdőbetűkkel való játék.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.21. kedd, 18:00
Rigó Csaba Balázs
a Gazdasági Versenyhivatal elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×