eur:
388.83
usd:
362
bux:
0
2024. május 8. szerda Mihály

Saturnalia: felelevenítik a "római karácsonyt"

A karácsonyi ünnepkör római kori gyökereit eleveníti fel az Aguincumi Múzeum hétvégi rendezvénye. A "Saturnalia" elnevezésű háromnapos programsorozaton a római kori színházi és pantomim előadások világa, valamint az ókori rabszolgavásárok hangulata elevenedik meg.

A karácsonyi ünnepkör római kori gyökereit eleveníti fel az Aguincumi Múzeum hétvégi rendezvénye. A Saturnalia egy ősi római ünnep, Szaturnusz isten tiszteletére rendezték, ami december 17-én kezdődött, többnapos mulatozással, sok olyan szokással, amit a kereszténység is átvett a karácsony megünneplésében - mondta el az InfoRádiónak Lengyelné Kurucz Katalin programszervező.

Kifejtette: annak idején a rómaiak először áldozatot mutattak be az istenségnek, majd elkezdődött az eszem-iszom, a rokonlátogatással fűszerezett mulatozás. A múzeumban mindebből azokat a részleteket elevenítik fel, amelyek azonosak a mai karácsony mozzanataival. Lehet ajándékokat, például a a római hitvilághoz kapcsolódó tárgyakat vásárolni, készíteni. Az ókorban népszerűek voltak ilyenkor a játékbabák - mutatott rá a szervező.

Hozzátette: a korszakot római ruhába öltözött szereplőkkel, illetve pantomimesekkel igyekeznek megjeleníteni a szervezők, és felelevenítik a Saturnalia játékait. Egyes ügyességi játékokban például olyan zsetonokat lehet nyerni, amivel a rabszolgapiacon is fizetni lehet, és lesz az ünnepről szóló római színházi előadás is. A rendezvényre a múzeumi belépő érvényes.

Szaturnusz a római mitológiában a görög Kronosz megfelelője, ilyenformán az idő istene. 

Hanganyag: Hegedûs Zsuzsa

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.08. szerda, 18:00
Mráz Ágoston Sámuel a Nézőpont Intézet vezetője
Závecz Tibor a Závecz Research Piac- és Társadalomkutató Intézet ügyvezetője
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×