eur:
388.95
usd:
361.93
bux:
68695.51
2024. május 8. szerda Mihály

Audrey Hepburn külső és Brünnhilde hangja

Százötven évvel ezelőtt, 1858. december 22-én született a XX. század egyik legnépszerűbb olasz operaszerzője, Giacomo Puccini, akinek emléke előtt öt operaelőadással és emlékkiállítással tiszteleg december 18. és 23. között a Magyar Állami Operaház. Tokody Ilona operaénekesnő az InfoRádiónak elmondta: ahhoz, hogy valaki Puccinit énekeljen, Audrey Hepburnként kell kinéznie, Brünnhilde hangi adottságaival.

A 150 éve született zeneszerző operái mindig is igen népszerűnek számítottak Magyarországon; a Puccini-hét műsorán szereplő öt opera - a Manon Lescaut, a Bohémélet, a Tosca, a Pillangókisasszony és a Turandot - majd mindegyike egy-két évvel az ősbemutató után már látható volt a budapesti dalszínházban is.

A mostani előadásokban olyan kiváló magyar énekművészek láthatók-hallhatók, mint Lukács Gyöngyi, aki Manon és Turandot szerepében is fellép, Tokody Ilona, aki a Bohéméletben egyik leghíresebb szerepét, Mimit énekli, Sümegi Eszter a Tosca, Bazsinka Zsuzsanna pedig a Pillangókisasszony címszerepét alakítja. A férfiszerepekben többek közt Kiss B. Atilla, Kovácsházi István és Massányi Viktor láthatók.

A Puccini-héthez kapcsolódóan december 18-án a Vörös Szalonban kiállítás nyílik Puccini Budapesten címmel, mely a zeneszerző operák recepciótörténetét, valamint Puccini budapesti látogatásainak fotóit, relikviáit mutatja be.

Tokody Ilona operaénekesnő, az Operaház örökös tagja az InfoRádiónak elmondta: az operaénekeseknek nagy kihívás Puccinit énekelni, mivel a zeneszerző darabjai "túl vannak komponálva," vagyis egy szinte wagneri hangzású zenekart kell áténekelnie a művészeknek. Az énekművész, aki korábban a három tenorral közösen is énekelte Mimi szerepét elmondta, számára Puccini zenei stílusa az impresszionista festők - Manet és Monet - gazdag színvilágához hasonlatos, amiben egy kis expresszionista - Van Gogh-i - őrület is felfedezhető.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Érkezik a kínai elnök, szerdától óriási lezárások jönnek a fővárosban – itt vannak a részletek

Mutatjuk, melyik fővárosi útvonalakon mikor kell jelentős korlátozásra számítani.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.08. szerda, 18:00
Mráz Ágoston Sámuel a Nézőpont Intézet vezetője
Závecz Tibor a Závecz Research Piac- és Társadalomkutató Intézet ügyvezetője
Furcsán viselkedik a forint

Furcsán viselkedik a forint

A tegnap délutáni dollárerősödés ellenére továbbra sem beszélhetünk fordulatról a forint piacán, a dollárral szemben ugyan távolodik a jegyzés a kulcsfontosságú 360-as szinttől, az euróval szemben azonban továbbra is több mint kéthavi csúcsának közelében mozog a magyar deviza szerdán is. Devizapiaci témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×