eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 28. vasárnap Valéria

Börtönbüntetés performanszért

Õsi állatáldozatok, orgiamisztériumok, bírósági ügyek és börtönbüntetés kísérte eddig az idén 70 éves képzőművész Hermann Nitsch életútját. A Budapesti Õszi Fesztiválon látható "Nitsch 70" című kiállításán csurgatott festményeit láthatja a budapesti közönség a Galéria White-ban.

Hermann Nitsch 1957 óta foglalkozik az orgiamisztérium színház elnevezésű, hat napig tartó ünnepi játékok szervezésével. Akcióművészeti munkái és kiállításai miatt az 1960-as években többször bíróság elé állították, háromszor börtönbüntetésre is ítélték. Mindezek ellenére művészete világszerte érdeklődést váltott ki, Európán kívül az Egyesült Államokban és Japánban is rendszeresen rendez kiállításokat és tart akciókat.

Munkái szerepelnek többek közt a londoni Tate Modern-ben, a párizsi Pompidou Központban és a kölni Ludwig Múzeumban. A 90-es években a Bécsi Állami Operában Jules Massenet "Hérodiade" című operájához készített díszleteket, és részt vett a rendezésben is. Tíz éve, 1998-ban tartotta századik hat napos, orgiamisztérium-játékát, melynek kellékeit egy évvel később a budapesti Kiscelli Múzeumban is kiállították, ami heves sajtóvisszhangot és politikai vitákat váltott ki.

Idén, a Budapesti Õszi Fesztivál rendezvényeként a "Nitsch 70" című kiállítása október 19-éig látható a Galéria White-ban.

Hogyan és miért kapcsolta össze a keresztény misztériumjátékokat és az antik véráldozatokat?

Az emberi tudat történetét szeretném elbeszélni a műveimmel. Azt, hogy mindennek a kialakulása mennyire fontos a misztérium-játékokban és a vallásban. Ez egy kis tárlat, de azért egyfajta áttekintést kap a munkáimból, aki megnézi.

A vér, a rituális gyilkosságok mit fejeztek ki?

Mindez létezett a misztériumjátékokban, így létezik az én színházamban is, és minden alkalommal az emberi érzékekre, érzékelésre kívánok hatni.

A kiállított képeken is jellemző szín a vörös és az ön által szívesen alkalmazott csepegtetéses eljárás. Mit kíván ezekkel hangsúlyozni?


A képek maguk árulják el, amit ki akarok velük fejezni: fontos a nehézségi erő, a lefelé folyó színek, mindig az érzéki intenzitást kívánják ünnepelni.

Mi a véleménye arról, ha egy művész a botrányt használja eszközként arra, hogy felhívja a figyelmet a munkáira vagy egy fontosnak tartott kérdésre?

Soha nem akartam provokálni, mindig is intenzíven akartam ábrázolni azt, amit megmutattam. Számomra az intenzitás az, ami nagyon fontos, ahogy az ókori görög színházban, Bach műveiben vagy az impresszionizmusban is erre helyezték a hangsúlyt.

Idén augusztusban ünnepelte 70. születésnapját, mennyire érzi teljesnek eddigi munkásságát?


Szeretnék még sokáig élni, és sokat dolgozni, hogy igazán teljesnek érezzem a munkásságomat.

Címlapról ajánljuk
Meglepő eredményei lettek a nagy légkonditesztnek

Meglepő eredményei lettek a nagy légkonditesztnek

A Tudatos Vásárlók Egyesülete nemzetközi együttműködésben 57, Magyarországon is megvásárolható klímaberendezést tesztelt. Az eredményekről Dénes Júlia, az egyesület munkatársa beszélt az InfoRádióban.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 28. 14:18
×
×
×
×