eur:
389.49
usd:
361.89
bux:
68002.24
2024. május 4. szombat Flórián, Mónika

Szkárosi Endre: beérett művészeti vesszőparipám

József Attila-díjban részesült kiemelkedő irodalmi tevékenysége elismeréseként Szkárosi Endre író.

Ez egy irodalmi díj, ön azonban nemcsak az irodalomban, hanem különböző interdiszciplináris művészetekben, videóművészetben, zenei, színházi, irodalmi performanszokban is közreműködött. Minek szól ez a díj?

Talán annak, hogy beérett az a régi esztétikai, művészeti vesszőparipám, amely szerint az elmúlt huszonöt évben dolgoztam: az, hogy a hagyományosan irodalmon kívülinek látszó területek nagyon jól összeférnek a költészet tágan értelmezett fogalmával. Bármit is csináltam, mindig azt mondtam, hogy költő vagyok, mindent a költészet, a nyelv felől közelítek meg, még akkor is, ha a végén abból nem szövegek keletkeznek. Úgy érzem, hogy a kollégák, a szakmai közvélemény lassan hozzászokott, hogy a költészetet ilyen tágas mezőben, igen gazdag nyelvezetek használatával lehet kiteljesíteni.

Annak ellenére, hogy ön művészetileg igen aktív, viszonylag ritkán jelenik meg kötete. A legutóbb kiadott Merülő Monró tizenhat évvel követte a Galántai Györggyel közösen készített Szellőző műveket. Most dolgozik valamin?

Igen, dolgozom folyamatosan. Azért van ez a nagy időkülönbség, mert soha nem tartottam fontosnak, hogy két-háromévenként feltétlenül jelentkezzek csak azért, hogy költő mivoltomat részben igazoljam, részben pedig a rólunk való irodalmi diskurzust fenntartsuk. Sok minden mást csináltam emellett: lemezeim jelentek meg, koncerteztem, igen aktív költői, művészi életet éltem. Most éppen azt tervezem, hogy részben ez idő alatt keletkezett tapasztalataimat különböző módokon fogalmazzam meg. A Merülő Monrót megelőzően például egy tanulmánykötetem jelent meg, amely ezt a világot, ezúttal mint külső szemlélő értelmezi és az olvasónak segít, a Merülő Monró után pedig egy olyan kötetet tervezünk, amely a performansz munkáimat teszi hozzáférhetővé.

Dolgozom egy másik könyvön is, amelyben azokat a tapasztalataimat próbálom feldolgozni, amelyek az elmúlt huszonöt év kultúrtörténetének csomópontjaihoz kötnek, és amelyeket érdemes megosztani a közönséggel, valamint ilyen módon is láthatóvá tenni, hogyan formálódott az az alternatív és avantgárd kultúra, amely úgy tűnik, hogy az utóbbi két-három évben erőre kapott, és megnőtt iránta az érdeklődés.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Cservák Csaba: a júniusi választás anyagilag is fontos lehet a pártoknak

Cservák Csaba: a júniusi választás anyagilag is fontos lehet a pártoknak

Anyagi szempontból is fontos az ellenzéki pártoknak, hogy jól szerepeljenek az idei európai parlamenti és önkormányzati választáson, mert azzal növelik az esélyüket arra, hogy 2026-ban, az országgyűlési választáson egy százaléknál jobb eredményt érjenek el, és állami támogatásban részesüljenek. Az InfoRádióban Cservák Csaba alkotmányjogász professzor beszélt arról, hogy az állam mikor és miért támogatja a választáson elinduló pártokat.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
Kulcsfontosságú adat jött - Mutatjuk a tőzsdei reakciókat

Kulcsfontosságú adat jött - Mutatjuk a tőzsdei reakciókat

Határozott emelkedéssel zártak tegnap az amerikai tőzsdék, amelyet vegyes mozgások követtek Ázsiában. A tegnapi zárás után jelentett az Apple, amelynek sikerült megverni az elemzői várakozásokat és története legnagyobb sajátrészvény-vásárlását jelentette be, így az iPhone-gyártó árfolyama jelentős pluszban indította a mai napot. Délután fontos munkaerőpiaci adat érkezett az USA-ból, az amerikai foglalkoztatottak létszámának emelkedése messze elmaradt a várakozásoktól, és jócskán csökkent az előző hónaphoz képest áprilisban. A tőzsdék a nap első felében is a pozitív tartományban mozogtak, majd a munkaerőpiaci adat után begyorsult az emelkedés.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×