eur:
401.27
usd:
367.82
bux:
74356.24
2024. október 14. hétfő Helén
Kamala Harris és Donald Trump. Forrás: Wikipédia
Nyitókép: Forrás: Wikipédia

Kiélezettebb lehet az amerikai elnökjelöltek közti verseny, mint eddig gondolták

A hétvégén újabb közvélemény-kutatásokat publikált három népszerű amerikai lap a közelgő elnökválasztási küzdelem állásáról, ezek pedig az eddigieknél is szorosabb küzdelmet jeleznek. Az adatok szerint Kamala Harris előnye csökkent Donald Trumppal szemben.

Az NBC News regisztrált választók körében készült felmérése szerint döntetlenre áll a Fehér Házért zajló küzdelem: az október 4. és 8. között végzett poll 48-48 százalékos holtversenyt mutat országosan – írja a Portfolio. Az NBC elnökjelölti vita utáni kutatása szeptemberben még Kamala Harris amerikai alelnök 5 százalékpontos fölényéről számolt be.

A lap a választók számára legfontosabb ügyekről az eddigiektől eltérő kérdést tett fel, az eredmény pedig vigaszként szolgálhat a demokraták számára. Arra a felvetésre, miszerint van-e olyan kérdés, amely annyira erősen foglalkoztatja a szavazókat, hogy kizárólag ez alapján voksolnának egyik vagy másik jelöltre,

  • 22 százalék az abortuszt adta meg, Kalama Harris egyik legfőbb ügyét,
  • 19 százalék a bevándorlást és a határvédelmet, ami Donald Trump egyik fő témája,
  • 18 százalék a demokrácia és az alkotmányos jogok védelmét,
  • és 16 százalék a megélhetési költségeket említette.

Eközben az ABC News a biztos szavazók közében Kamala Harrist 50 százalékra, Donald Trumpot 48 százalékra mérte országosan, holott szeptemberben még 5 százalékpontra tették Harris előnyét Trumppal szemben.

A lap szerint az amerikaiak 59 százaléka úgy véli, romlik a gazdaság állapota, ennek az ellenkezőjét viszont csak 23 százalék gondolja. 18 százalék szerint nincs változás. A gazdaság (38-46 százalék) és az infláció (37-44 százalék) kezelésében inkább Donald Trumpban bíznak, ám arra a kérdésre, hogy ki nézi a középosztály érdekeit, 42-37 százalékra Kamala Harris vezet. A felmérés szerint

Az amerikaiak 56 százaléka támogatja az illegális bevándorlók kitoloncolását, Donald Trump egyik legfontosabb ígéretét, ami a nyolc évvel ezelőttihez képest 20 százalékpontos növekedés.

Ezzel szemben 56 százalék Kamala Harris álláspontjával ért egyet az abortusz terén, mondván, a szövetségi kormánynak vissza kellene állítania a terhességmegszakításhoz való hozzáférést. 41 százalék támogatja Trump állásfoglalását, miszerint az egyes államoknak kell erről döntenie.

A CBS News Kamala Harris 3 százalékpontos előnyéről számolt be (51-48 százalék) a biztos szavazók körében, ami alig tér el Donald Trump 4 pontos lemaradásától egy hónappal ezelőtt.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.10.14. hétfő, 18:00
Palócz Éva
a Kopint-Tárki vezérigazgatója
Több száz millió Windows felhasználó kerülhet bajba hamarosan

Több száz millió Windows felhasználó kerülhet bajba hamarosan

Mindössze egy év van hátra a Windows 10 szoftvertámogatásának megszűnéséig, ami azt jelenti, hogy 2025 október 14-étől kezdve a Microsoft nem ad már ki több frissítést a kilenc éves operációs rendszerre. Jelenleg még mindig 900 millió felhasználó számítógépén fut Windows 10, a legújabb 11-es rendszer helyett, így ha a Microsoft nem változtat az új operációs rendszer hardverkövetelményein, jövőre akár felhasználók százmilliói maradhatnak frissítések nélkül - számolt be a Forbes.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×