eur:
396.84
usd:
355.48
bux:
74510.83
2024. szeptember 27. péntek Adalbert
Photo taken by a Kyodo News reporter on board a Japan Maritime Self-Defense Force helicopter shows the MSDF destroyer Ashigara taking part in an international fleet review in Sagami Bay off Kanagawa Prefecture near Tokyo on Nov. 6, 2022.
Nyitókép: Kyodo News / Getty Images

Olyat tett egy japán hadihajó, amivel alaposan feldühítette Pekinget

A Japán Önvédelmi Erők Takanami-osztályú Sazanami rombolója áthaladt a Tajvani-szoroson, ami finoman szólva nem tetszett a kínai vezetésnek.

A szigetország rombolója két másik hatalom, Ausztrália és Új-Zéland hadihajói társaságában haladt keresztül a vitatott hovatartozású Tajvani-szoroson. A jelentések szerint a Dél-kínai-tengerre tartottak gyakorlatozni a keskeny tengeri útvonalon keresztül - írja a Nikkei Asia híradása nyomán a Portfolio.

A kínai illetőségű Global Times meg nem nevezett forrásokra hivatkozva azt írta, hogy a Népi Felszabadító Hadsereg (PLA) folyamatosan szemmel tartotta a három idegen hajót.

A rutinszerűnek tűnő tengeri hajózás komoly diplomáciai csörtét hozhat Tokió és Peking között, mivel Kína a saját területének tekinti Tajvant, ezzel pedig az attól nyugatra húzódó tengerszorost is - írja a lap.

Tajvan függetlenségét a legtöbb ország nem ismeri el, nem tartanak fenn diplomáciai kapcsolatokat vele, ettől függetlenül önvédelemhez való jogát nem vitatják. A kínai politikai ezzel szemben az elmúlt években egyre hangosabban követelte magának a "szakadár területet", több alkalommal erőteljes fenyegetéseket is küldött Tajpej számára. A sziget körül rendszeresen hadgyakorlatozik a kínai haderő, emiatt Nyugaton folyamatos az aggodalom, hogy esetleg fegyveresen is fellépnek a "kvázi független" ország ellen.

Japán, hasonlóan az Egyesült Államokhoz, nem tart fenn hivatalos kapcsolatokat Tajvannal, ám ellenzi az erőszakos egyesítését Kínával.

Tokió és Peking között hosszú ideje tartó rivalizálás van, számos geopolitikai érdekellentéte van a két katonai hatalomnak.

A különböző szigetek hovatartozása miatt is folyamatos a súrlódás a két távol-keleti ország között, legutóbb éppen egy hete feszültek egymásnak azon, hogy a PLA haditengerészetének Liaoning repülőgép-hordozója és két rombolója Japán szerint veszélyesen közel hajózott el az ország területéhez a Csendes-óceán felé.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.09.30. hétfő, 18:00
Kövér László
az Országgyűlés elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×