eur:
392.56
usd:
354.68
bux:
72745.48
2024. szeptember 2. hétfő Dorina, Rebeka
30 August 2024, Saxony, GĂśrlitz: Alice Weidel, Federal Chairman of the AfD, speaks at an election rally of her party on Marienplatz.
Nyitókép: Sebastian Kahnert/Getty Images

Erősödött a szélsőjobb a német tartományi választásokon, hatalomhoz mégsem juthat

Választást tartottak tegnap két volt Kelet-Német tartományban, Türingiában és Szászországban. Az exit poll szerint a voksolás az Alternatíva Németországért párt megerősödését hozta.

"Az AfD már nagyon régóta sikeres a keleti tartományokban, és ami a kormányzó pártok eddig példátlan meggyengülését illeti, jól jelzi a válsztások horderejét, hogy a német közszolgálati televízió főszerkesztője lemondásra szólítja fel a baloldali koalíciót" - mondta Prőhle Gergely, megjegyezve: ez a második világháború óta példa nélküli. A Nemzeti Közszolgálati Egyetem Stratégiai Tanulmányok Intézetének igazgatója az InfoRádióban hozzátette, ezt a két tartományi választást mindenki a sikertelen szövetségi kormányzati politika és az elmúlt hónapok németországi történéseinek visszajelzéseként értékeli.

A szakértő a Bündnis Sahra Wagenknecht párt mindkét tartományban elért 10 százalék feletti eredménye kapcsán azt mondta, egy érdekes jelenségről van szó, hiszen mindössze 2023 őszén alakultak párttá. A névadó Sahra Wagenknecht korábban a Die Linke, vagyis a kommunista utódpárt politikusa volt, ő alapította a jelenlegi pártot. Korábban egy elsősorban baloldali programmal futott neki a választásnak a bevándorlás, vagy akár az orosz-ukrán háború témájában.

Most viszont vett egy konzervatív irányt, tehát egy igen eklektikus formációról van szó, ami ennek ellenére 10 százalék feletti eredményt tudott hozni. Ezzel kulcspozícióba került, a mérleg nyelveként tud megjelenni

- mondta Prőhle Gergely.

A Nemzeti Közszolgálati Egyetem Stratégiai Tanulmányok Intézetének igazgatója a két német tartomány kormányalakítása kapcsán elmondta, Szászországban a kereszténydemokraták nyertek, még ha csak egy-másfél százalékkal az AfD előtt, de így továbbra is ők alakíthatnak kormányt. Hozzátette, ez nem lesz könnyű feladat, hiszen az eddigi koalíció, amiben a szociáldemokraták és a zöldek voltak, éppen annyi mandátumot ad ki, amennyi a többséghez elegendő. A kérdés az, hogy a kereszténydemokraták kitartanak-e emellett, vagy a már említett Sahra Wagenknecht mellé állnak. Ez azonban mindeddig a CDU részéről központi pártutasításra kizárt volt.

Türingiában még ennyire sem egyszerű a helyzet - magyarázta Prőhle Gergely. Ott kimondottan csak a korábbi kommunista utódpárttal vagy Sahra Wagenknechttel lehetne kormányt alakítani. Mint mondta, mindenütt az a törekvés, hogy a győztes pártot, illetve a Szászországban második helyet elért AfD-t továbbra is politikai karanténban tartsák, kizárják a hatalomgyakorlásból. Vagyis az látható, hogy az óriási támogatottság mellett sincs esélye az AfD-nek kormányzati hatalomba kerülni, ez pedig meglehetősen kusza politikai helyzetet eredményez - jegyezte meg a szakértő.

Prőhle Gergely szerint aligha menthető a kormánykoalíció, de mivel 13 hónap múlva országos választás lesz, ezt az időszakot még átvészelik, megpróbálják menteni, ami menthető. Leszögezte:

a legfőbb kérdés a migráció; nem véletlen, hogy számos elemzés egy amerikai mondást parafrazeál, miszerint a kormány nem "economy stupid", hanem "migration stupid".

Tehát a bevándorláson áll vagy bukik minden - szögezte le. Emlékeztet, hogy a nemrégiben Solingenben történt késes tragédiát is kapkodás követte. Az, hogy az elmúlt napokban visszatoloncoltak 28, bizonyítottan bűnöző bevándorlót Afganisztánba, már azt jelzi, hogy felfogta a kormány, mire van szükség. A Nemzeti Közszolgálati Egyetem Stratégiai Tanulmányok Intézetének igazgatója megjegyezte: az ezzel a probléma, hogy a helyzet három évvel ezelőtt is látható volt, és sokan vannak azon a véleményen, hogy ha akkor cselekedtek volna, most nem tartana itt Németország.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Történelmi tartományi választások: újrarajzolhatják Németország politikai térképét

Történelmi tartományi választások: újrarajzolhatják Németország politikai térképét

Általános az a vélekedés, hogy Németország, sőt Európa jövőjét jelentős mértékben befolyásolhatják a vasárnapi keletnémet tartományi parlamenti választások eredményei. Nehéz kormányalakítás várható, az AfD türingiai győzelme ellenére is politikai karanténban maradhat, és az új baloldali párt, a Sahra Wagenknecht Szövetség lehet a "királycsináló".
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.09.02. hétfő, 18:00
Maruzsa Zoltán
a Belügyminisztérium köznevelési államtitkára
Itt a friss magyarországi brókersorrend

Itt a friss magyarországi brókersorrend

Az augusztus 5-i, globális tőzsdei zuhanás ellenére stabil hónapot zárt a Budapesti Értéktőzsde: a BÉT vezető indexe, a BUX júliushoz képest végül enyhe, mindössze 1,6 százalékos csökkenéssel fejezte be az augusztust. Az azonnali részvénypiac forgalma több mint 233,7 milliárd forintot tett ki, amely napi átlagban 11,7 milliárd forintnak felel meg. Augusztusban a legnagyobb érdeklődést keltő részvények az OTP, a Richter és a Mol voltak. A brókercégek közül ismét a Concorde, a Wood és az Erste emelkedtek ki.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×