eur:
395.83
usd:
365.44
bux:
74012.72
2024. július 31. szerda Oszkár
Berlin, 2017. szeptember 25.Sahra Wagenknecht, a Baloldal (Die Linke) párt parlamenti frakciójának társvezetője és a párt társlistavezetője egy berlini sajtótájékoztatón 2017. szeptember 25-én, a német parlamenti választások másnapján. A Szociáldemokra Párttól, az SPD-től balra álló Die Linke a szavazatok 9,2 százalékát szerezte meg, és ezzel az ötödik helyen végzett a választáson győztes Angela Merkel német kancellár vezette Kereszténydemokrata Unió, a CDU és a Keresztényszociális Unió, a CSU alkotta jobbközép pártszövetség mögött. (MTI/EPA/Clemens Bilan)
Nyitókép: MTI/EPA/Clemens Bilan

Szárnyal az új német szélsőbaloldali párt, és már koalíciós feltételeket szab - a CDU-nak

Gyökeresen átírhatja Németország politikai térképét a jövő őszi parlamenti választásokra az év elején alakult új BSW.

Az alapító, iráni felmenőkkel rendelkező Sahra Wagenknecht nevét viselő szövetség (Bündnis Sahra Wagenknecht, BSW) a legfrissebb felmérések szerint immár országosan tíz százalékos támogatottsággal rendelkezik. A párt mindössze egy százalékkal áll a kormánykoalíciós Zöldek Pártja mögött, és öt százalékkal előzi meg a koalíció legkisebb pártját, a szabad demokrata FDP-t. Népszerűségére utal, hogy tartományi szinten már az ellenzéki, korábban konzervatív, néppárti CDU is a kegyeit keresi.

Az Insa közvélemény-kutató intézet felmérésének másik meghatározó eredménye az is, hogy a parlamenti pártok többségének lejárató kampánya ellenére tovább növekszik az Alternatíva Németországnak (AfD) jobboldali párt támogatottsága. Az illegális bevándorlás elleni harcot legfőbb törekvésének tekintő párt immár 18 százalékon áll, míg az első hely - 30 százalékkal - változatlanul az ellenzéki CDU/CSU pártszövetségé. A kormánykoalíció legerősebb pártja, a szociáldemokrata SPD 15 százalékkal a harmadik, majd a Zöldek és BSW következnek az említett 11, illetve 10 százalékkal.

A friss felmérés alig egy hónappal a szeptember 1-jei szászországi és türingiai parlamenti választások előtt készült.

A két keletnémet választás győztese az AfD lehet, de mindkét tartományban erősen nyomul a BSW is.

Elemzők szerint a két párt támogatottságának növekedése arra utal, hogy a jövő szeptemberi parlamenti választások nyomán jelentősen megerősödhetnek a többiek által populistának nevezett a Bundestagban. Egyelőre azonban még Szászországon és Türingián van a hangsúly. Nem véletlen, hogy a kereszténydemokraták főtitkára, Carsten Linnemann szabad kezet adott a CDU helyi szervezeteinek a Sahra Wagenknecht-féle párttal való esetleges tartományi koalíció alakítására. Igen, a néppárti, nevében kereszténydemokrata únió inkább a szélsőbalodallal fogna össze. (Sahra Wagenknecht békepárti EP-kampányának középpontjában a "Háború vagy béke" kérdés állt, ez azonban országon belül kevésbé zavarja a néppárti CDU-t.)

Előzőleg hasonlóan nyilatkozott Friedrich Merz pártelnök is, azt azonban – egyelőre legalábbis – kizárta, hogy később országos szinte is koalíciót alkothassanak. A CDU számára a liberális média uralta német politika sajátos logikája miatt a nemzeti, konzervatív AfD a fő ellenség, és erre utal a szélsőbalos Wagenknecht-párttal való esetleges tartományi koalíció jóváhagyása is.

Amikor a konzervatívok egyes vezetőit arról kérdezték, hogy mi a különbség a Baloldal Pártja (Die Linke) és a pártból januárban kivált BSW között, a válasz az volt, hogy az előbbi nem határolódott el a radikális baloldali mozgalmaktól.

Értesülések szerint Sahra Wagenknecht – aki a Die Linke egykori társelnökének, korábban még szociáldemokrata Oscar Lafontaine-nek a felesége – pártja nevében nem zárta ki a CDU-val százországi és türingiai koalíciót. Ehhez azonban feltételt szabott:

csak olyan koalíciós partnerről lehet szó, amely Ukrajnában a háború mielőbbi befejezése és a béke megteremtése mellett foglal állást.

Érvelése szerint a háború, a fegyverkezésre fordított milliárdok, a fegyverszállítások kulcsfontosságú területek támogatását teszik lehetetlenné, és ezek között mindenekelőtt a kórházakat, az oktatást, a lakásépítést és a magasabb nyugdíjak biztosítását említette.

"Csakis olyan tartományi kormányban veszünk rész, amely szövetségi szinten is a diplomácia mellett, a háborús készülődés ellen foglal állást" – idézte a Der Spiegel a baloldali politikust, aki ugyanakkor az őt idéző források szerint az AfD-vel való esetleges koalícióról nem beszélt. Egy korábbi nyilatkozatában ugyanakkor úgy foglalt állást, hogy nem ért egyet a radikális jobboldali párt teljes kiközösítésével.

Wagenknecht szerint sok embert joggal nyugtalanít, hogy a szövetségi kormány Németországot egyre inkább háborús féllé változtatja, és figyelmen kívül hagy minden törekvést a diplomáciai megoldásokra.

Szászországban és Türingiában szeptember első napján, míg Brandenburgban szeptember 30-án rendeznek tartományi választásokat. A BSW kampányának középpontjában a migráció és az oktatás mellett a béke témája áll. A párt támogatottsága mindhárom tartományban 15-20 százalék között mozog.

Címlapról ajánljuk

Sántító ember így még nem vívott – elődöntőben a kardcsapat

Szilágyi Áron, Szatmári András és Gémesi Csanád – a nagy hármas 45-38-ra nyert az olaszok ellen a kardcsapatok negyeddöntőben, s bejutott a legjobb négy közé.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.31. szerda, 18:00
Feldman Zsolt
az Agrárminisztérium mezőgazdaságért és vidékfejlesztésért felelős államtitkára
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. július 31. 13:21
×
×
×
×