eur:
396.38
usd:
370.65
bux:
71011.54
2024. június 26. szerda János, Pál
Antonio Tajani olasz külügyminiszter, a Forza Italia (Hajrá Olaszország) párt vezetője pártja római eredményváró rendezvényén az európai parlamenti választások éjszakáján, 2024. június 10-én.
Nyitókép: MTI/AP/LaPresse/Mauro Scrobogna

Antonio Tajani össze akarja boronálni a néppártiakat, konzervatívokat és liberálisokat

A néppárti politikus egy olyan európai parlamenti többségen dolgozik, amely a mérsékelteket fogja össze, és amely a jobbközép olasz kormányt is képviseli.

Remélem, sikerül szövetséget létrehozni a néppártiak, konzervatívok és liberálisok között az Európai Parlamentben - nyilatkozta Antonio Tajani olasz külügyminiszter, a jobbközép Hajrá Olaszország (FI) vezetője a Corriere della Sera napilapban hétfőn közölt interjúban.

Antonio Tajani hangoztatta, hogy az Európai Parlamenti (EP-) választásokat az Európai Néppárt (EPP) nyerte meg, nem a szocialisták. Ezért az EPP politikusainak széles képviselet jár az európai intézmények élén, valamint az EP-választásokon szintén győztes olasz kormánynak, amely tagállamként "súlyos tárcát kér, valamint az Európai Bizottság egyik alelnöki helyét" - mondta Antonio Tajani.

A néppárti Hajrá Olaszország (Forza Italia) főtitkára elmondta, hogy egy olyan európai parlamenti többségen dolgozik, amely a mérsékelteket fogja össze, és amely a jobbközép olasz kormányt is képviseli.

Tajani reményét fejezte ki, hogy sikerül szövetségre jutni a néppártiak, konzervatívok és liberálisok között. Megjegyezte, a szövetséghez vezető út legelején tartanak, "nagyon összetett egyensúlyokat kell figyelembe venni".

Antonio Tajani az Európai Néppárt választások utáni első, hétfői ülése és az EU-tagországok vezetőinek hétfői informális találkozója előtt nyilatkozott a Corriere della Serának.

Olaszország 76 mandátummal rendelkezik az Európai Parlamentben: a kormánypártok közül a Hajrá Olaszország kilenc mandátumot szerzett, az Olasz Testvérek (FdI) huszonnégyet, a Liga nyolcat.

Tajani úgy vélte, a Giorgia Meloni vezette Olasz Testvérek jobboldali pártnak számít, de "nem igaz, hogy nagyon jobboldali vagy szélsőjobboldali". Hozzátette, Giorgia Meloni az Európai Konzervatívok és Reformerek (ECR) elnöke, amely történelmi pártcsaládnak számít, és több tisztséget betöltött már Európában.

A Marine Le Pen vezette Nemzeti Tömörülés (RN) esetében viszont úgy nyilatkozott, hogy a francia párt túl sok különbséget mutat az EPP-vel.

A Hajrá Olaszország vezetője hozzátette: ahhoz, hogy a konzervatívok és a Néppárt szövetséget alkosson, meg kell szavazniuk a közös megállapodással állított jelölteket.

Az olasz politikus az affaritaliani.it nevű politikai hírportálban vasárnap arra emlékeztetett, hogy amikor az Európai Parlament elnöke volt 2017-ben, a néppártiak, a konzervatív erők és a liberális pártok győztes koalícióját vezette.

"Miért ne lehetne most is megpróbálni? Nem lesz könnyű, de próba, szerencse" - nyilatkozta.

Antonio Tajani a 2019-ben felbomlott Liberálisok és Demokraták Szövetsége Európáért (ALDE) csoportra utalt, amelynek pártjai a Renew Europe (Újítsuk meg Európát) frakcióba kerültek át. Az ALDE tagjai között Olaszországot a centrumhoz tartozó pártok képviselték.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.06.26. szerda, 18:00
Szalai Máté
Közel-Kelet-szakértő, az olaszországi Ca’Foscari Egyetem kutatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×