eur:
395.97
usd:
368.54
bux:
69661.21
2024. június 19. szerda Gyárfás
Nyitókép: Jake Warga/Getty Images

Francia kiképzőtisztek érkeznek Ukrajnába

Meglátogatják a helyi kiképzőközpontokat.

Hamarosan francia kiképzőtisztek érkezhetnek Ukrajnába, hogy meglátogassák a helyi kiképzőközpontokat - közölte hétfőn Olekszandr Szirszkij, az ukrán fegyveres erők főparancsnoka.

"Örömmel veszem Franciaország kezdeményezését, hogy kiképzőket küldjön Ukrajnába ukrán katonák felkészítésére" - jelezte Telegram-oldalán Szirszkij a Sébastien Lecornu francia védelmi miniszterrel videóösszeköttetés útján folytatott beszélgetést követően.

"Már aláírtam a dokumentumokat, amelyek lehetővé teszik francia kiképzőtiszteknek, hogy hamarosan meglátogathassák kiképzőközpontjainkat, és megbarátkozzanak az infrastruktúrájukkal és a személyzettel" - tette hozzá.

A főparancsnok ugyan nem bocsátkozott részletekbe, de úgy vélekedett, hogy Franciaország eltökéltsége felbátorít majd más partnereket is arra, hogy csatlakozzanak ehhez "az ambiciózus projekthez".

Olekszij Honcsarenko ukrán ellenzéki parlamenti képviselő szintén megerősítette az értesülést. "Franciaország beleegyezett abba, hogy kiképzőket küldjön Ukrajnába az ukrán hadsereg felkészítésére" - írta a politikus Telegram-oldalán.

Emmanuel Macron francia elnök egy párizsi konferencia alkalmával februárban felvetette nyugati csapatok küldését Ukrajnába a helyi fegyveres erők kiképzésére.

A francia védelmi tárca a Reuters hírügynökségnek eljuttatott közleményében hangsúlyozta: "Ahogy már többször is említettük, az ukrán területen történő kiképzés egyike azon projekteknek, amelyekről vita folyik a köztársasági elnök által február 26-án összehívott, Ukrajnát támogató konferencia óta".

"Mint minden akkor megvitatott projekten, e téren is folyik a munka az ukránokkal, különösen azért, hogy megértsük pontos szükségleteiket" - tette hozzá a francia védelmi tárca.

Címlapról ajánljuk
A magyar válogatott egész más arcát mutatta a németek ellen, de nehéz helyzetbe került

A magyar válogatott egész más arcát mutatta a németek ellen, de nehéz helyzetbe került

A magyar labdarúgó-válogatott 2-0-s vereséget szenvedett a házigazda németektől az Európa-bajnokság A csoportjának szerdai mérkőzésén Stuttgartban.

Itt az EB javaslata az unió 2025-ös költségvetésére

Az Európai Bizottság bemutatta a 2025-re érvényes uniós költségvetésre vonatkozó, 199,7 milliárd euró főösszegű javaslatát, és azt írták: az Európai Unió jövő évi büdzséjének az EU prioritásaira szánt finanszírozást kell erősítenie.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.06.20. csütörtök, 18:00
Demkó Attila
a Mathias Corvinus Collegium Geopolitikai Műhelyének vezetője
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. június 19. 19:13
×
×
×
×