eur:
386.98
usd:
356.05
bux:
68088.24
2024. május 18. szombat Alexandra, Erik
Voksuk leadására várakozó emberek egy zágrábi szavazóhelyiség előtt a horvátországi parlamenti választásokon 2024. április 17-én.
Nyitókép: MTI/AP/Darko Bandic

Exit poll: a HDZ nyert Horvátországban, de nem tud önállóan kormányt alakítani

A kormányzó jobbközép Horvát Demokratikus Közösség (HDZ) nyerte meg a horvát parlamenti választásokat, de nem tud önállóan kormányt alakítani - derült ki a szavazófülkékből kilépők megkérdezésén alapuló és az urnazárás után, szerda este nyilvánosságra hozott felmérésből.

Az exit poll-adatokat a Nova TV kereskedelmi csatorna este hét óra után mutatta be.

A választók megkérdezésén alapuló felmérés szerint a HDZ koalíciós partnereivel 58, az ellenzéki Szociáldemokrata Párt (SDP) által alapított Igazság Folyói nevű koalíció pedig 44 mandátumot szerzett meg a 151 fős parlamentben.

A harmadik helyen a vukovári Ivan Penava polgármester vezette jobboldali konzervatív Haza Mozgalom párt áll 13 mandátummal. Továbbá 11 mandátuma van a fővárost vezető Mozemo! (Képesek Vagyunk Rá!) baloldali-zöld szövetségnek, 9 parlamenti helye a jobboldali szuverenista Híd (Most) pártnak, 2-2 mandátuma az Isztriai Demokratikus Gyűlés (IDS) regionális pártnak, illetve a Független Északi Platformnak, valamint 1 mandátuma van a Fokus/Köztársaság pártnak.

A választásokat megelőző felmérések is hasonló eredményeket jeleztek előre, a legtöbb közvélemény-kutatás a HDZ-t hozta ki győztesnek.

Branko Bacic, a HDZ alelnöke kijelentette: a magas részvételi arány még nagyobb legitimitást ad a nyertesnek.

"A szavazófülkékből kilépők megkérdezésén alapuló felmérés megerősítette az elvárásainkat" - mondta, hozzátéve, hogy négy évvel ezelőtt az akkori exit poll szerint 57 mandátumot kaptak, végül a HDZ 63 képviselőt tudott delegálni a parlementbe. "Az első reakcióm az eredményekre, hogy több mint elégedett vagyok" - hangsúlyozta.

Biljana Borzan, az SDP európai parmenti képviselője szerint egyik nagy párt sem tudott egyértelmű többséget szerezni.

"Elégedett vagyok azzal, hogy a HDZ lényegesen kevesebbet mandátumot szerzett, mint a legutóbbi választásokon, az SDP pedig többet" - mondta, megjegyezve, hogy egyelőre hálátlan feladat volna bármit is előre jelezni a kormányalakítással kapcsolatban.

"Ehhez hosszú beszélgetésekre lesz szükség. Ha egyik pártnak sem sikerül megállapodnia (egy kormányozni képes koalícióról), akkor tudjuk, hogy mi fog következni" - hangsúlyozta Borzan, utalva arra, hogy ebben az esetben új választásokat kell kiírni.

Steven Bartulica a Haza Mozgalomtól azt mondta: hasonló eredményre számítottak, mint amelyet sikerült elérniük, és optimistán tekint előre a választások éjszakáján. A magas részvételi arányból azt a következtetést vonták le, hogy az állampolgárokat érdekli, merre tart az ország. "Mindent megtettünk. A kampány rövid volt, de egyértelműen mi vagyunk a harmadik legnagyobb politikai erő Horvátországban" - mondta.

A zágrábi parlamentben 11 mandátumot a nemzeti kisebbségeknek és a horvát diaszpórának tartanak fenn.

Az első hivatalos részeredményeket várhatóan este 9 óra körül hozzák nyilvánosságra.

A szerdai szavazáson valamivel több mint 3,7 millió horvát állampolgár adhatta le a voksát, a részvételi arány pedig rekordmagas volt. Délután fél öt óráig a szavazásra jogosultak 50,60 százaléka szavazott. 2020-ban ugyanebben az időpontban az arány 34,04 százalék volt.

Címlapról ajánljuk

Tényleg megvan a válasz az ősi piramisok titkára?

A Nílus egy mára teljesen eltűnt, ősi mellékága mentén épültek fel az ókori egyiptomi piramisok, köztük a híres gízai piramis, több mint négyezer éve - állapította meg a piramisok építésének rejtélyét kutató amerikai kutatócsoport.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.21. kedd, 18:00
Rigó Csaba Balázs
a Gazdasági Versenyhivatal elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×