eur:
387.36
usd:
357.19
bux:
68224.58
2024. május 23. csütörtök Dezső
Boris Pistorius német védelmi miniszter (j) egy Leopard 2A6 harckocsin a német hadsereg 203-as harckocsizó-zászlóaljánál, az augustdorfi Rommel tábornagy laktanyában tett látogatásán 2023. február 1-jén. A kormány döntése szerint Németország 14 Leopard 2A6 tankot szállít az orosz támadás ellen védekező Ukrajnának, ezért a közelmúltban kinevezett Pistoriusnak bemutatják a típus képességeit.
Nyitókép: MTI/EPA/Friedemann Vogel

Borsos számlát nyújt be a védelmi miniszter a Bundeswehr korszerűsítésére

Alig több mint egy éve áll a tárcája élén a német védelmi miniszter, azóta Boris Pistorius az ország legnépszerűbb politikusa, aki a rendkívül súlyos költségvetési gondok közepette is foggal-körömmel harcol a német hadsereg, a Bundeswehr erősítéséért. Most éppen minisztertársának, Christian Lindner pénzügyminiszternek állította össze a számlát a haderő általa elengedhetetlennek tartott fejlesztésére.

A védelmi miniszter a koalíciós Zöldek Pártjának zárt frakcióülésén jelezte, hogy a szabad demokrata pénzügyminiszterrel folytatandó 2025-ös költségvetési tárgyalásokon a Bundeswehr számára az előirányzottnál jelentősen nagyobb összeget kíván elérni. Kiszivárgott információk szerint Boris Pistorius hangsúlyozta, hogy

az előzetesen tervbe vett 52 milliárd euró nem elegendő a hadsereg korszerűsítésének biztosítására.

Az előirányzott összeg jelentős növelése nélkül a Bundeswehrt – mint fogalmazott – "fegyverkezési stop" fenyegeti. Utalt arra, hogy a magas üzemeltetési és személyi költségek miatt a jövő évben alig marad lehetőség új beruházásokra: a tárca számításai szerint az 52 milliárd euróból az új beszerzésekre csak 500 millió euró maradna.

Pistorius szerint ez az összeg – különös tekintettel az új fegyverrendszerek, többek között páncélosok vagy harci gépek vásárlására – csupán egyfajta induló tőkét jelentene. Mindezt azzal támasztotta alá, hogy például egy új típusú Leopard harci jármű ára 30 millió euró körül mozog.

A miniszter szakértőinek számításai szerint az eredeti előirányzat legkevesebb 4-6,5 milliárd eurós emelésére lenne szükség a szükséges új beruházások megkezdésére, ezáltal pedig annak biztosítására, hogy Németország teljesítse a védelmi kiadásokra a tagállamok számára előírt 2 százalékos NATO-kvótát.

Értesülések szerint Pistorius jövő héten terjeszti javaslatait hivatalosan is a pénzügyminiszter elé. Christian Lindner már előzetesen valamennyi tárcát szigorú takarékosságra szólította fel. A védelmi miniszter előzetes követelései meglehetősen nehéz tárgyalásokat ígérnek. A pénzügyi tárca vezetője korábban nem zárkózott el a védelmi kiadások tervezett növelésétől, ugyanakkor úgy vélte, hogy azt más tárcáknál eszközölt megtakarításokkal lehetne elérni, ezt ugyanakkor a védelmi miniszter irreális javaslatnak minősítette. Pistorius szerint egyedül átcsoportosításokkal aligha biztosíthatók azok az összegek, amelyeket a tárca szükségesnek tart.

Boris Pistorius ugyanakkor azt sem zárta ki, hogy szükség esetén pótlólagos adósságok vállalására kerülhessen sor. Ez azonban Christian Lindner, illetve az általa vezetett szabad demokrata FDP számára tabu. A miniszter és pártja az adósságfék enyhítését határozottan elutasítja.

Címlapról ajánljuk

Gulyás Gergely: Dobrev Klára követhetett el bűncselekményt, nem Sulyok Tamás

Magyarország nem ad ki senkit, aki az ország területén menekültként tartózkodik - mondta Gulyás Gergely. A Miniszterelnökséget vezető miniszter és Vitályos Eszter kormányszóvivő egyebek között beszélt Magyar Péter szerepléséről, az orosz hackertámadásról, a napelemeseket érintő ügyekről. Kiderült az is, hogy napi hatmillió forintra büntette az Európai Bíróság Magyarországot az úgynevezett jogi határzár miatt
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.23. csütörtök, 18:00
Prőhle Gergely
a Nemzeti Közszolgálati Egyetem John Lukacs Intézet programigazgatója
Megszűnnek a régi áramügyintézési felületek, érdemes regisztrálni az MVM csatornáin

Megszűnnek a régi áramügyintézési felületek, érdemes regisztrálni az MVM csatornáin

A régi ELMŰ-ÉMÁSZ ügyfeleknek érdemes mielőbb regisztrálni az MVM online ügyfélszolgálatán és az MVM Next applikációban, mert a régi áramügyintézési és számla kifizetési felületek rövidesen megszűnnek – hívta fel a figyelmet csütörtöki közleményében az MVM és egy külön tájékoztatási felületet is nyitott. Ezzel párhuzamosan Mátrai Károly, az MVM Csoport vezérigazgatója is interjút adott ma, amelyben arra hívta fel a figyelmet, hogy a cégcsoport vált az egyetlen egyetemes áramszolgáltatóvá az egész országban, a részletekről itt írtunk külön.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×