eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 28. vasárnap Valéria
Nyitókép: Pixabay

Komolyan szigorítja az Európai Unió a fegyverkereskedelmet

Megállapodást kötött az Európai Parlament és a Tanács a lőfegyverek importjának és exportjának szigorításáról az illegális kereskedelem elleni küzdelem érdekében.

Jóval szigorúbb szabályokat vezetnek be hamarosan az egész EU-ban, mivel több mint 25 millió illegális lőfegyver mozog a tagállamok között - írja a Portfolio.

Jelen esetben a lakosság számára értékesíthető lőfegyverek ki- és behozatalának nyomonkövetésére vonatkozó szabályokat tervezik aktualizálni. A rendelet célja az átláthatóság javítása, ezáltal csökkentve a fegyverek kereskedelmének kockázatát.

A legfontosabb rendelkezések közé tartozik a papíralapú nemzeti rendszerek helyébe lépő, az egész EU-ra kiterjedő elektronikus engedélyezési rendszer (ELS) létrehozása,

a behozott lőfegyverek és alkatrészek kötelező jelölése, valamint a behozatali és kiviteli adatokról szóló éves nyilvános jelentés összeállítása.

Az Európai Parlament Nemzetközi Kereskedelmi Bizottságának elnöke, Bernd Lange hangsúlyozta, az elavult szabályozások felülvizsgálatára van szükség az olyan problémák megoldása érdekében, mint például a kézifegyverek EU-n belüli szállításának nem megfelelő ellenőrzése - írja a lap. A megállapodás a Parlament és a Tanács jóváhagyására vár a hatályba lépése előtt.

Mint írják, a kezdeményezés a szervezett bűnözés és a terrorizmus elleni küzdelem érdekében tett erőfeszítéseket követi, mivel a becslések szerint az EU-ban 35 millió illegálisan tartott, és 630 000 ellopott vagy elveszett lőfegyver van.

A felülvizsgálat nem kapcsolódik a katonai célú lőfegyverek Ukrajnába irányuló exportjához.

Címlapról ajánljuk
Ő volt az egyik leggazdagabb orosz egyenruhás. Most rács mögé kerül

Ő volt az egyik leggazdagabb orosz egyenruhás. Most rács mögé kerül

Ő volt az egyik leggazdagabb orosz katona. Most rács mögé kerül. Oroszországban őrizetben várja az ellene induló korrupciós nyomozást Tyimur Ivanov védelmi államtitkár, akit az egyik leggazdagabb egyenruhásként írtak le. Igatlanportfólió, autókollekció, svájci síelések és a celebekkel való bulizás – a hivatalnok playboyhoz méltó életet élt.

Nagy meglepetés várható az áprilisi diktálós gázszámláknál

A fura április, sőt tavasz miatt meghökkentő gázszámlákat kaphatnak a diktálós fogyasztók. Mindez azért érdekes, mert ezrek kaptak az elmúlt két hónapban mínuszos számlákat főleg a nagy meleg miatt. Az elmúlt 10 nap szokatlan hidege fordított esetek is hozhat. Megpróbáljuk elmagyarázni, hogy miért.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×