eur:
393.11
usd:
366.53
bux:
66818.43
2024. április 25. csütörtök Márk
Aleksandar Vucic szerb elnök beszél a belgrádi Vladislav Ribnikar általános iskolában elkövetett lövöldözésről tartott sajtótájékoztatóján Belgrádban 2023. május 3-án. A lövöldözést egy hetedikes tanuló követte el, nyolc diák és egy biztonsági őr életét vesztette, hat diák és egy tanárnő megsebesült. A támadót elfogták a rendőrök.
Nyitókép: MTI/AP/Darko Vojinovic

Konfliktus formálódik Szerbia és Horvátország közt

A horvát külügyminisztérium elutasította azt a szerb vádat, hogy Zágráb beavatkozik a szomszédos ország belügyeibe.

A szerb kormányzat vasárnap küldött tiltakozó jegyzéket a horvát külügyminiszter azon kijelentése miatt, amelyben Gordan Grlic Radman „orosz szatellitnek” nevezte Aleksandar Vucic szerb elnököt. Belgrád szerint ezzel beavatkozott Szerbia belügyeibe.

A horvát külügyminisztérium közleményében – amelyet a Jutarnji List című horvát napilap ismertetett hétfőn – azt írta: Gordan Grlic Radman „tényeket közölt”, amikor az Ukrajna ellen indított orosz háborúval összefüggésben egy interjúban úgy értékelte: Vucic kettős politikát folytat, emiatt pedig Oroszország

„csatlósa és szatellitje”.

A szerb külügyi tárca rámutatott: az ilyen nyilatkozatok a Szerbia és a szerb nép iránti gyűlöletkeltés folytatását jelentik, és aláássák a térség békéjét és stabilitását elősegítő közös politikát.

A horvát külügyminisztérium szerint ugyanakkor Szerbia ismét „tudatosan és szisztematikusan tagadja” az ukrajnai események természetére vonatkozó tényeket, és megmutatja valódi hozzáállását azokhoz.

„Az európai családnak vannak saját értékei, amelyek magukban foglalják a nemzetközi rend tiszteletben tartását. Ezt a nemzetközi rendet megsértette a szuverén és független Ukrajna elleni orosz agresszió. Ezért ismét felszólítjuk Szerbiát, hogy hozza összhangba politikáját az Európai Unió közös kül- és biztonságpolitikájával, valamint álljon a történelem jó oldalára” – olvasható a horvát tárca közleményben, amely még hozzáteszi:

nem lehet egyszere EU-tagjelölt országnak lenni, és ennek minden előnyét élvezni, valamint nem elítélni az orosz agressziót.

Az európai uniós tagságra törekvő Szerbia mindeddig nem csatlakozott az Oroszország elleni szankciókhoz, és nem hangolta össze külpolitikáját az Európai Unióval, amit Belgrád azzal indokolt, hogy Szerbiát történelmi, vallási és kulturális kapcsolatok kötik Oroszországhoz.

Címlapról ajánljuk

Sz. Bíró Zoltán az Arénában: nagy fordulatot nem hoz a háborúban az újabb amerikai támogatás

Putyin valódi támogatottságáról, az orosz közvélekedésről, a volt Szovjetunió újraéledésének lehetőségéről, az egykoron abban részes országok nyelvi és vallási különbözőségéről, illetve a háború kimeneteléről, az amerikai támogatásról is beszélt Sz. Bíró Zoltán történész, Oroszország-szakértő az InfoRádió Aréna című műsorában.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
Elérte az MNB, hogy módosuljanak a gyorskölcsönök feltételei

Elérte az MNB, hogy módosuljanak a gyorskölcsönök feltételei

Az MNB két gyorskölcsönző intézmény több, aggályosnak ítélt általános szerződési feltételeit módosíttatta az érintett piaci szereplőkkel együttműködve, ezt megelőzően pedig biztosítási termékek ÁSZF-jeit tette egyértelműbbé a fogyasztók számára. A hatékony „puha” felügyelési eszközök és az intézmények fogyasztóbarát hozzáállása miatt nem volt szükség közérdekű keresetek indítására a tisztességtelen feltételek módosítása érdekében - közölte a felügyelet.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×