eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 28. vasárnap Valéria
A 2024-es támogatáscsökkentések miatt tiltakozó német gazdák haladnak traktorjaikkal az A65-ös úton Neustadt an der Weinstrasse közelében 2024. január 8-án.
Nyitókép: MTI/EPA/Ronald Wittek

Párizs felé fordulnak a tiltakozó francia gazdák

A gazdák tiltakozásának már halálos áldozata is van. A szélsőjobb Németországhoz hasonlóan itt is meglovagolja a mezőgazdaságból élők elégedetlenségét.

A tiltakozások fokozásával és a párizsi utak elzárásával fenyegetnek a jobb munka- és életkörülményeket követelő francia gazdák. Arnaud Rousseau, a húszezer helyi mezőgazdasági szakszervezetet és 22 regionális szövetséget képviselő Fédération Nationale des Syndicats d’Exploitants Agricoles vezetője nem zárta ki annak a lehetőségét sem, hogy a tiltakozásokat kiterjeszthetik a fővárosi régióra is.

A demonstrációk négy napja kezdődtek, és a forgalomlassító akciók a résztvevők szerint addig tartanak, amíg a gazdák nem kapnak konkrét válaszokat a reménytelen helyzetükre, amellyel nincsenek egyedül az Európai Unióban. Elégedetlenek a német és a lengyel gazdák is − írja a vg.hu.

A gazdák lecsitítása az első komoly kihívás az újonnan kinevezett francia kormányfő, Gabriel Attal számára, aki erre a hétre már konkrét javaslatokat ígért.

A gazdák a dél-franciaországi fontos szállítási útvonalak jelentős részét blokád alatt tartják. François Purseigle, a Toulouse-i Technológiai Intézet szociológiaprofesszora szerint nem véletlen, hogy a mozgalom az ország déli részéről indult. „A gazdák vannak az éghajlatváltozás frontvonalában, hiszen egymást követik az aszályok, és többször is a fejükhöz vágták, hogy nem tesznek eleget a környezetért” – nyilatkozta a France 24-nek.

A kormányt mégis annyira meglepte a gazdák blokádja, hogy néhány héttel elhalasztja a megsegítésükre több mint egy éve bejelentett reformokat. Egy nemrégiben készült felmérés szerint

Franciaországban 2010 és 2020 között a gazdaságok 20 százaléka szűnt meg.


A fiatalok már nem hajlandóak a mezőgazdaságban dolgozni, mert önfoglalkoztatóként is többet keresnek, mint gazdaként.

A tiltakozásnak egyébként már halálos áldozatai is vannak: kedden egy autó belerohant a felállított útakadályba, egy asszony és a tinédzser lánya életét vesztette, a férj pedig súlyosan megsebesült.

Németországhoz hasonlóan Franciaországban is megpróbálja kihasználni a szélsőjobb a gazdák elégedetlenségét. Jordan Bardella, aki a Marine Le Pen vezette Nemzeti Tömörülés listavezetője az európai parlamenti választáson azzal vádolta meg „Macron Európáját”, hogy „a francia mezőgazdaság halálát” akarja. A párt tíz százalékponttal vezet az EP-felmérésekben, „rendkívüli állapot” hirdetését sürgeti az agráriumban, protekcionista politikát és Franciaország kilépését követeli a szabadkereskedelmi megállapodásokból.

Címlapról ajánljuk
Bizonytalan jövő: veszélybe kerülhetnek a tokaji és a villányi szőlőültetvények is

Bizonytalan jövő: veszélybe kerülhetnek a tokaji és a villányi szőlőültetvények is

Sokkal több a megműveletlen hazai szőlőterület, mint a korábbi években. A probléma mára a nagy hagyományokkal és presztízzsel rendelkező borvidékeket is elérte. Az Agrárszektor főszerkesztője azt mondta az InfoRádióban, hogy folyamatosan romlik a munkaerő minősége is, miközben egyre több gazdaság veszteséges, így valószínűleg nehéz évek várnak a magyar borágazatra.

Meglepő eredményei lettek a nagy légkonditesztnek

A Tudatos Vásárlók Egyesülete nemzetközi együttműködésben 57, Magyarországon is megvásárolható klímaberendezést tesztelt. Az eredményekről Dénes Júlia, az egyesület munkatársa beszélt az InfoRádióban.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
Évtizedes trendet fordított meg a koronavírus-válság

Évtizedes trendet fordított meg a koronavírus-válság

A Covid okozta demográfiai hatások világszerte a felnőttkori halálozás növekedését és a várható élettartam csökkenését váltották ki – állapította meg a neves brit orvosi folyóiratban, a Lancetben pár hete megjelent globális betegségteher-tanulmány (Global Burden of Diseases Study 2021), amely az 1950 és 2021 közötti időszak globális demográfiai változásait, beleértve a Covid-járvány 2020–2021-es időszakának hatásait elemezte.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×