eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita
A kormány gazdaságpolitikája ellen tiltakozó német gazdák tüntetnek Münchenben 2024. január 8-án.
Nyitókép: MTI/EPA/Szilágyi Anna

Győrffy Balázs a gazdatüntetésekről: a korlátlanul beáramló ukrán termék már egész Európában problémát okoz

A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara elnöke elmagyarázta, miért tüntetnek Európa-szerte a gazdálkodók az igazságtalan szabályozás és a kontroll nélküli ukrán import ellen.

Az európai gazdák elégedetlenségét alapvetően az okozza, hogy az EU olyan agrárpolitikát folytat már jó néhány éve, amiről már a kezdetekkor látszott, hogy zsákutca lesz, és óriási kockázatnak teszi ki nem csupán az élelmiszer-előállítókat, főként a termelőket, hanem a lakosságot is – magyarázta az InfoRádióban Győrffy Balázs, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara elnöke. Mint mondta, a gazdálkodók rendkívül szigorú szabályok mentén állíthatnak csak elő élelmiszert az Európai Unióban, sok esetben teljesen irracionális korlátozások mellett. Ezzel párhuzamosan az EU-ba szinte korlátozás nélkül engedik be azokat az élelmiszer-ipari termékeket, melyeket teljesen más szabályok szerint állítottak elő. Hozzátette, hatalmas a különbség az előállítási költségben az unió és a harmadik országok között, akkora, hogy már versenyképtelenné teszi az európai termelést.

A kamaraelnök arra is kitért, hogy gond van a szabályokkal is, és azzal, hogy nem mindenkire vonatkoznak. Mint mondta, a szabályokat racionalizálni kell, minden mezőgazdasági termelő abban érdekelt, hogy hosszú távon fenntartható gazdálkodást folytasson, úgy állítson elő élelmiszert, hogy a termőföldet és a környezetet ne tegye tönkre. Hozzátette, a gazdáknak az az érdekük, hogy a gyerekeik, unokáik is ugyanezeken a területeken tudjanak gazdálkodni, hiszen a pénzük, a vagyonuk abban a földben és azokban az eszközökben van, amelyekkel élelmiszert állítanak elő. Hangsúlyozta,

partnerek minden olyan megoldásban, ami a fenntartható mezőgazdaság felé visz.

Viszont azt is hozzáfűzte, hogy vannak olyan szabályok, amelyek teljesen abszurdak és szinte ellehetetlenítik a működést. Ennél is nagyobb probléma szerinte, hogy mindenféle szabály betartása nélkül, az EU-ban tíz éve betiltott növényvédő szerekkel előállított élelmiszer érkezik az unióba. Ez, mint mondta, elképesztő árkülönbséget generál, és a gazdák ellehetetlenülnek. Az elnök jelezte, a brüsszeli politika mellett néhány tagországban ráadásul a kormány nem a saját termelői érdekeit képviseli, ezért a gazdák elégedetlensége nem véletlenül ütközik ki tüntetések formájában.

Győrffy Balázs megjegyezte, Magyarországon még annyiban szerencséjük van, hogy folyamatosan egyeztetnek a kormánnyal, a gazdákat partnerként kezelik. Idehaza nincs probléma a jövedéki adó-visszatérítéssel, az adórendszerrel, illetve az ukrán importhoz való tagállami hozzáállással.

Az Európában tapasztalható tüntetéssorozat kapcsán a kamaraelnök elmondta, a gazdatársadalom az elmúlt két évben nagyon súlyos problémákkal küzd. Tavalyelőtt volt egy rendkívül aszályos év, tavaly pedig az olcsó ukrán élelmiszer (gabona, baromfihús, méz, tojás) árasztotta el Európát. Így a gazdálkodók jövedelemtermelő képessége sok esetben nullára csökkent, vagy akár negatív tartományba is esett. Az, hogy az Európai Bizottság a közelmúltban az úgynevezett átjáró rendelet elfogadásával meghosszabbította az Ukrajnából érkező élelmiszerek korlátok nélküli szabad behozatalát, azt mutatja, hogy

előnyben részesítik az ukrán termelőket a sok esetben a túlélésért küzdő európai gazdákkal szemben

– mondta.

A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara elnöke azt is elmondta, sok esetben nem is ukrán gazdákról, hanem Ukrajnában működő multinacionális cégekről van szó, több százezer hektáros gazdaságokról, melyeknek valamilyen tengerentúli befektetési alap a tulajdonosuk. Hozzátette: most az ő érdekeiket képviseli az EU a helyi gazdálkodókkal szemben.

A magyar gazdáknak a méz, a gabona, a tojás és a baromfi hatalmas mennyiségű beáramlása okoz problémát. A korlátozás nélküli szabad behozatalt néhány termék esetén a rendeletmódosítás felfüggesztette, a gabona azonban továbbra is az uniós szabályok szerint jöhetne Magyarországra. Megjegyezte, nemzeti hatáskörben a hazai gazdák védelme érdekében a kormány az uniós joggal szembemenve megtiltotta az ukrán gabona behozatalát, más tagállamokba azonban szabadon áramolhat.

Győrffy Balázs rávilágított, hogy ez jelenti az óriási problémát, hiszen például Olaszország az egyik tradicionális piaca a magyar gabonának, az ukrán termény azonban kiszorítja.

És hiába van Magyarországról az ukrán import kitiltva, ha a piacainkat nem tudjuk megvédeni.

Mint mondta, most már látszik, hogy a beáramló ukrán mezőgazdasági termék ekkora mennyiségben már egész Európában problémát okoz. Az ukrán termőterület az egyharmada a teljes EU-énak, tehát egyharmadával több termék "ömlik rá" az európai piacra, ez nyilvánvalóan turbulenciákat okoz.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Kitört a kullancspánik Magyarországon: mutatjuk, mire kell figyelni

Kitört a kullancspánik Magyarországon: mutatjuk, mire kell figyelni

Már most nagyon oda kell figyelnie minden túrázónak és kertészkedőnek, mert az enyhe tél miatt a korábbiakhoz képest sokkal több kullanccsal lehet találkozni a kirándulóhelyeken, valamint a kertes házak udvarain is. A Magyar Kullancsszövetség elnöke azt mondta az InfoRádióban, hogy az aranysakálok két, Hyalomma nemzetségbe tartozó kullancsfajt hurcoltak be Európába, amelyek nagyon veszélyesek.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
Listán mutatjuk meg Európa legunalmasabb múzeumait

Listán mutatjuk meg Európa legunalmasabb múzeumait

Nemrég tettük közzé azt a szubjektív listát, ami bemutatja a világ tíz legunalmasabbnak tartott városát. Ezt folytatva egy amerikai tanulmány a világ száz legunalmasabb turista látványosságát gyűjtötte össze. A felmérés több mint 60 millió Google-visszajelzés alapján közel 3300 népszerű turisztikai látványosságot vizsgált meg, és gyűjtötte össze kulcsszavak alapján a 100 legunalmasabbat. Ezek közül most azokat az európai látványosságokat mutatjuk be, melyek felkerültek a kétes dicsőségű listára.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×