eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita
NEW YORK, NEW YORK - AUGUST 28: Former first lady of the United States Michelle Obama is introduced during a ceremony honoring 50 years of equal pay at the U.S Open during the Women/Mens Singles First Round matches on Day One of the 2023 US Open at the USTA Billie Jean King National Tennis Center on August 28, 2023 in the Flushing neighborhood of the Queens borough of New York City. (Photo by Sarah Stier/Getty Images)
Nyitókép: Sarah Stier/Getty Images

Demokrata előválasztás: olyan fordulat jöhet, amire 180 éve nem volt példa

Ha Joe Biden még a nyári demokrata konvenció előtt visszalép az elnökjelöltségtől, akkor a delegáltjai szabaddá válnak, és bárkire szavazhatnak, bármilyen megkötés nélkül – mondta az InfoRádióban a Danube Institute vezető kutatója. Veres Kristóf szerint a korábbi first lady, Michelle Obama több szempontból is ideális elnökjelölt lehetne, de megjegyezte: ő még nem nevezhető politikusnak.

A New York Post hiteles forrásokra hivatkozva azt írja, hogy a korábbi first lady, Michelle Obama hajlandó lenne beszállni az elnökjelöltségért folyó versenybe. A lap értesülése szerint támogatja férje, Barack Obama is, aki 2009 és 2017 között volt az Egyesült Államok elnöke. Michelle Obama állítólag már a lehetséges adományozók körében is elhintette, mire készül.

A kiszivárgott lehetséges forgatókönyv szerint Joe Biden májusban jelentené be, hogy mégsem indul, majd az augusztusi demokrata konvención kaphatná meg a hivatalos jelölést az elnökjelölti posztra Michelle Obama, aki ezzel alaposan felkavarná az állóvizet, és szembemenne korábbi kijelentésével, ugyanis néhány évvel ezelőtt azt mondta egy interjúban, hogy nem akarja követni férje példáját, nem szeretne politikus lenni.

Veres Kristóf az InfoRádióban elmondta: az előválasztáson kötötten szavaznak a delegáltak, vagyis azt az elnökjelöltet kell támogatniuk, aki az adott államban elsőként zárt a voksoláson. Ugyanakkor

ha az elnökjelölt visszalép még a konvenció előtt, akkor a delegáltjai szabaddá válnak, és tulajdonképpen „akárkire szavazhatnak”.

A mostani helyzetben ez akkor állhatna elő a Demokrata Párton belül, ha Joe Biden a következő hetekben sorra megnyerné az előválasztásokat, megszerezné annyi delegált támogatását, amennyi szükséges az elnökjelöltséghez, majd ennek birtokában kiszállna a versenyből. Ez azt jelentené, hogy a nyári konvención bárkit megválaszthatnak a demokrata delegáltak elnökjelöltnek, mert a kötöttség automatikusan megszűnik az esetleges visszalépéssel.

Legutóbb 1844-ben fordult elő ilyen eset a Demokrata Pártnál.

A kutató szerint jelen pillanatban nagyon nehéz megítélni, milyen reményekkel indulhatna az elnökségért a korábbi first lady a legesélyesebb republikánus kihívóval, Donald Trumppal szemben. Mint fogalmazott, Michelle Obama rendkívül népszerű a Demokrata Párton belül, valamint a szavazók körében is, viszont még nem lehet őt politikusnak nevezni, nem szerzett kellő tapasztalatot ezen a téren. Veres Kristóf emlékeztetett, hogy Barack Obama elnöksége alatt sokkal magasabb volt a támogatottsági rátája, mint a férjének. „Ő egy ikon a demokrata oldalon” – jegyezte meg az elemző.

Hozzátette: ugyanakkor sokat számít, hogyan válik valaki elnökjelöltté. Mindenesetre egy decemberi felmérés szerint a független szavazók 16 százaléka Michelle Obamát szeretné elnökjelöltnek abban az esetben, ha Joe Biden visszalépne. A demokraták körében viszont Kamala Harris alelnök a legnépszerűbb, a volt first lady pedig a második – 17 százalékos támogatottsággal.

Demkó Attila korábban azt mondta az InfoRádió Aréna című műsorában, hogy a progresszívok az utóbbi időben folyamatosan nagy nyomás alatt tartják a Fehér Házat, ami miatt Joe Biden pillanatnyilag „nincs könnyű helyzetben”. Az elégedetlen baloldali amerikai politikai szereplők főként az elnök gázai politikáját bírálják, sokkal karakteresebb, erőteljesebb fellépést várnának el tőle.

A Mathias Corvinus Collegium Geopolitikai Műhelyének vezetője szerint ebben a helyzetben Michelle Obama „csodálatos” jelölt lenne az elégedetlen baloldaliak számára, akit ráadásul „nem is kellene felépíteni, mivel nagyon népszerű, megfelel a progresszív értékeknek”, így csak a kampányra kellene koncentrálnia. Demkó Attila hozzátette: a korábbi first lady hozná magával az Obama nevet és férje szellemiségét, mindezt úgy, hogy Barack Obama mind a mai napig nagy befolyással rendelkezik a Demokrata Párton belül.

A demokraták elnökjelölő konvencióját augusztusban, az elnökválasztást pedig november 5-én tartják az Egyesült Államokban.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Meglepően sok gyógyszerfüggő van Csehországban, rengeteg a depressziós gyerek is

Meglepően sok gyógyszerfüggő van Csehországban, rengeteg a depressziós gyerek is

Meghaladja az egymilliót a gyógyszerfüggők száma Csehországban. Legtöbbször egyszerűen beszerezhető, legális gyógyszerek, fájdalomcsillapítók, altatók, szorongásra és depresszióra alkalmazott tabletták okoznak függőséget. Az állam tud a problémáról, mégsem tesz ellene – állítja a Kábítószer-fogyasztást és Függőségeket Vizsgáló Nemzeti Központ.

Versenyfutás az idővel: hat napja semmi nyoma az eltűnt autista német kisfiúnak

A hét eleje a különböző mentőszolgálatok több száz tagja keresi a hétfő este az alsó--szászországi Bremervördében eltűnt hatéves kisfiút. A rendkívüli erőkkel l folyó kutatást nehezíti, hogy a hatéves Arian autista. Ez az oka annak, hogy a felkutatására a hatóságok a legkülönbözőbb eszközöket vetik be, és az autizmus szakértőivel is konzultálnak. Szombat délutánig azonban még semmi eredmény nélkül, de nem adták fel a reményt.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 27. 16:00
×
×
×
×