eur:
389.78
usd:
359.18
bux:
66342.5
2024. február 26. hétfő Géza
Close up of digital eye with layered graphics
Nyitókép: SEAN GLADWELL/Getty Images

Évekig ment a kiberkémkedés: bekérették a londoni orosz nagykövetet

A brit külügyminisztérium bekérette Oroszország londoni nagykövetét, két embert pedig szankciókkal sújtott, mert lelepleződött egy kiberkémkedést végző orosz hackercsoport éveken át folyó, ám végül sikertelen beavatkozási kísérlete a brit politikába - jelentették be csütörtökön hivatalosan.

Az orosz Szövetségi Biztonsági Szolgálat (FSZB) megbízásából dolgozó és kiberbiztonsági szakértők által Cold Rivernek elnevezett hackercsoport "egyértelmű szándékkal vett célba" brit politikusokat, újságírókat és civilszervezeteket, "a megszerzett információkat pedig arra használták fel, hogy beavatkozzanak a brit politikába" - mondta a brit törvényhozásnak készített jelentésében Leo Docherty külügyminiszter-helyettes.

A tárca internetes dokumentumokra és kiberbiztonsági szakértők kutatásaira támaszkodó jelentése szerint a csütörtökön szankciókkal sújtott két ember közül az egyik egy 36 éves orosz informatikus, aki az észak-oroszországi Sziktivkar városban építette ki a Cold River által használt digitális infrastruktúra nagy részét.

A Reuters hírügynökség telefonon elérte az informatikust, Andrej Korinyecet, aki azt mondta, nem tud az ellene hozott intézkedésekről és arról sem, hogy azokat miért kezdeményezték volna.

A moszkvai vezetés egyelőre nem reagált a vádakra, illetve a londoni nagykövet bekéretésére. Korábban a Kreml az orosz kiberkémkedéssel kapcsolatos vádakat a nyugati államok hamis rágalmainak minősítette.

A Cold River csoportról kiberbiztonsági szakértők év elején azt mondták a Reutersnak, hogy három amerikai nukleáris kutatólaboratóriumban is kémkedni próbált, és ebben a tevékenységben Korinyec is részt vett.

Egy másik - Callisto vagy StarBlizzard nevű - orosz hackercsoportot az a vád érte, hogy 2022-ben ők szivárogtatták ki Sir Richard Dearlove-nak, a brit külső hírszerzés (MI6) volt vezérigazgatójának a magánlevelezését.

Címlapról ajánljuk
Orbán Viktor a parlamentben: sűrű nap áll előttünk

Orbán Viktor a parlamentben: sűrű nap áll előttünk

A miniszterelnök napirend előtti szónoklatával indult a tavaszi parlamenti félév. Az első ülésen választanak új köztársasági elnököt és hagyhatják jóvá a honatyák Svédország NATO-csatlakozásának magyar támogatását. Tartson velünk, az eseményeket folyamatosan közvetítjük.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.02.26. hétfő, 18:00
Csizmadia Ervin
a Méltányosság Politikaelemző Központ igazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. február 26. 15:19
×
×
×
×