eur:
390.49
usd:
364.17
bux:
68279.06
2024. április 30. kedd Katalin, Kitti
Christian Lindner, a német liberális Szabad Demokrata Párt (FDP) elnöke és kancellárjelöltje az ARD német országos közszolgálati televízió egyik műsorában Berlinben 2021. július 25-én.
Nyitókép: MTI/EPA/Clemens Bilan

Döntött az alkotmánybíróság, be kellett fagyasztani a költségvetést Németországban

Hatvanmilliárd euró átcsoportosítását tiltotta meg az alkotmánybíróság, emiatt a tervezett költségvetési kiadások túlnyomó részének befagyasztására van szükség.

Lesújtotta a német kormányt az alkotmánybíróság döntése. A karlsruhei testület hatályon a kívül helyezte a Scholz-kabinet azon korábbi döntését, amely átcsoportosította volna az eredetileg a koronavírus-járvány következményeinek enyhítésére szánt 60 milliárd eurót (22,59 ezer milliárd forint). Terve az volt, hogy a járvány hatásainak mérséklésére fel nem használt pénz a klímaváltozás elleni intézkedésekre és az ország modernizálására fordítsa. Az ellenzéki konzervatívok megtorpedózták ezt, és az alkotmánybírósághoz fordultak.

Az Olaf Scholz kancellár vezette hárompárti koalíció 2022-ben döntött úgy, hogy a járvány következményeinek enyhítésére szánt, de fel nem használt uniós támogatási pénzt az éghajlatvédelmi és átalakítási alapba helyezi át. A kormány azzal érvelt, hogy az éghajlatvédelmi intézkedésekbe való befektetés segítené az ország gazdaságát a világjárványból való kilábalásban, az átalakítás pedig a modernizációt szolgálja. Az ellenzéki konzervatív CDU/CSU képviselői ezzel szemben azt állították, hogy ez nem más, mint az úgynevezett "adósságfék" megkerülése, és panaszt emeltek a szövetségi alkotmánybíróságnál.

A több mint egy évtizede bevezetett adósságfék az éves bruttó hazai termék mindössze 0,35 százalékának erejéig engedélyezi az új hitelfelvételt. A karlsruhei testület ennek nyomán a kormány lépését alkotmányellenesnek minősítette.

Az alkotmánybírósági döntés derült égből villámcsapásként érte a Scholz-kormányt. A bírósági döntés nyomán ugyanis a költségvetésben 60 milliárdos lyuk keletkezett. Ez egyben azt jelentette, hogy ez az összeg sem a klímavédelemre, sem a modernizálásra nem áll rendelkezésre.

A hogyan tovább kérdése megosztotta a kormánykoalíció pártjait. Christian Lindner pénzügyminiszter és az általa vezetett lliberális Szabad Demokrata Párt (FDP) kezdettől fogva a szigorú takarékosságot támogatta. A Zöldek Pártja az adósságfék "liberalizálását" sürgette, míg a koalíció legnagyobb pártja, a szociáldemokrata SPD leginkább a modernizációt féltette. Lindner pártja egészen odáig elment, hogy a szociális juttatásokat kívánta megnyirbálni. A párt szerint mindenekelőtt a költségvetést kell hosszabb távú konszolidálni, és ennek érdekében a jóléti államnak is áldozatot kell vállalnia. Ezt célozta a pénzügyminiszer előterjesztése, hogy

tervezett költségvetési kiadások túlnyomó részének befagyasztására van szükség.

A ZDF közszolgálati rádió és televízió értesülése szerint erről a miniszter levélben küldött utasítást a szövetségi minisztériumoknak. Lindner arra szólított fel, hogy állítsák le a 2024-re, illetve az azt követő évekre vonatkozó különböző kötelezettségvállalási engedélyeket. Ezek eredetileg lehetőséget nyújtottak volna a minisztériumoknak, hogy a következő évekre fizetési kötelezettségeket vállaljanak. A levél szerint a korábban vállalt kötelezettségeket még teljesítik, de újakat nem vállalnak. A kötelezettségvállalási engedélyek tilalma csakis rendkívüli esetekben oldható el.

A helyzet komolyságát jelzi, hogy a pénzügyminiszter közvetlenül az alkotmánybírósági döntés, illetve az ennek nyomán keletkezett 60 milliárd eurós hiány nyomán első lépésben még csak a klímaalap befagyasztását rendelte le.

Az ARD értesülése szerint a másik két kormánypárt a korábbi viták ellenére elfogadta a pénzügyminiszter döntését. A Robert Habeck vezette gazdasági minisztérium korábbi fenntartásai ellenére támogatta a költségvetési kiadások befagyasztását, hangoztatva, hogy ezzel elkerülhetők a további terhek a következő pénzügyi években. Hasonlóan foglalt állást a szociáldemokrata párt is. Az SPD főtitkára, Kevin Kühnert az ARD-nek kijelentette, hogy a költségvetési források zárolása ellenére korábban vállalt kötelezettségeit teljesíti a kormány.

Értesülések szerint a kormány a legtekintélyesebb gazdasági, illetve pénzügyi szakértőkkel konzultál a lehetőségeiről.

Több szakértő korábban úgy foglalt állást, hogy az alkotmánybírósági döntésnek messzemenő következményei lehetnek, és nemcsak a klímavédelmet szolgáló alap, hanem más különleges alapok esetében is. Egyelőre nem egyértelmű, hogy a korlátozás a német hadsereget, a Bundeswehrt miként érinti. A Scholz-kormány az ukrajnai orosz háborút követően 100 milliárd eurós rendkívüli alapot irányzott elő a Bundeswehr számára, amit a Bundestag az alaptörvényben is rögzített.

Címlapról ajánljuk
Ügyészségi nyomozás kezdődött az Osztrák Szabadságpárt jelenlegi és korábbi vezetői ellen

Ügyészségi nyomozás kezdődött az Osztrák Szabadságpárt jelenlegi és korábbi vezetői ellen

Korrupció gyanújával nyomozást indított a bécsi gazdasági ügyészség az ellenzéki Osztrák Szabadságpárt (FPÖ) jelenlegi elnöke, Hebart Kickl és két volt pártelnök, az egykori alkancellár, Heinz-Christian Strache, valamint az elnöki székben őt váltó Norbert Hofer, korábbi közlekedési miniszter ellen. Azzal gyanúsítják őket, hogy sajátos hirdetési ügyletet kötöttek Wolfgang Fellner médiavállalkozóval, aki ellen ugyancsak folyik a vizsgálat, mégpedig vesztegetés, vesztegethetőség, továbbá hűtlen kezelés gyanújával.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.30. kedd, 18:00
Szánthó Miklós
az Alapjogokért Központ főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×