eur:
389.5
usd:
363.05
bux:
68240.66
2024. május 3. péntek Irma, Tímea
Izraeli ágyú tüzel a Gázai övezetben lévő palesztin célpontokra Dél-Izraelből 2023. október 14-én. A Gázai övezetet irányító Hamász palesztin iszlamista szervezet október 7-én többfrontos támadást indított Izrael ellen, ahol 1300 ember életét vesztette, a Hamász elleni izraeli válaszcsapások 2215 palesztin halálát okozták a Gázai övezetben.
Nyitókép: MTI/AP/Maya Alerruzzo

Hat brit halott és tíz eltűnt – percről percre a Közel-Keletről

Lejárt a "szabad elvonulásra" adott határidő, az izraeli hadsereg katonáinak, tartalékosainak százezrei továbbra is Gáza határain várakoznak, nincs bevonulás. Az izraeli konfliktus eseményei hétfőn is - percről percre. A Gázai övezetet uraló Hamász fegyveresei október 7-én meglepetésszerű támadást indítottak Izrael ellen, betörtek az ország déli részébe, és több mint 1300 embert meggyilkoltak, további mintegy háromezret megsebesítettek, valamint körülbelül 150 embert elraboltak és túszként tartanak fogva. A gázai egészségügyi minisztérium arról tájékoztatott, hogy az övezet ellen indított izraeli hadműveletek halálos áldozatainak száma már meghaladta a 2600-et, a sebesülteké pedig a 9600-at. Izrael a támadásra válaszul leállította az övezet villanyáram-, üzemanyag-, élelmiszer- és egy időre a vízellátását is, az izraeli kormány pedig megfogadta, hogy eltörli a Hamászt a Föld színéről.

2023.10.16. 22:13

Magas rangú tisztek is lehetnek az elhurcolt izraeliek között

Magas rangú tisztek is vannak az elhurcolt izraeliek között – közölte hétfőn este Hálid Mesál, a Gázai övezetet irányító Hamász iszlamista szervezet volt vezetője. Mint mondta, az izraeli védelmi erők gázai hadosztályának tisztjeiről van szó.

Mesál, aki jelenleg a Hamász szórvány ügyekért felelős irodáját vezeti, hangsúlyozta, a szervezet minden erőfeszítést megtesz, hogy a túszokat nyomásgyakorlási eszközként felhasználja az izraeli börtönökben raboskodó hatezer palesztin fogoly szabadon engedése érdekében.

Mesál az al-Arabi televíziónak adott interjút, amit az egykori Hamász-vezér Telegram-oldalán is közzétettek.

Abu Ubajda, a szervezet fegyveres ágának, az Izz ad-Dín al-Kasszám Brigádoknak a szóvivője egy közzétett videófelvételen arról számolt be, hogy 200-250 izraeli túszt tartanak fogva a Gázai övezetben. Ubajda közölte azt is, hogy izraeli légicsapásokban 22 túszuk vesztette életét.

2023.10.16. 20:02

A gázai offenzíva miatt egyre feszültebb a hangulat Európa több nagyvárosában

Európa-szerte az antiszemita incidensek megugrásához vezetett a Hamász vérfürdője. Sokan amiatt nem hajlandók együttérezni a zsidó áldozatokkal, ahogy Izrael állam kezeli a palesztinokat.

2023.10.16. 19:09

Az EU humanitárius légihidat létesít Gáza megsegítésére

Az Európai Unió fokozza a palesztin népnek nyújtott sürgősségi támogatását, melynek keretében humanitárius légihidat létesít Gáza megsegítésére – jelentette be az Európai Bizottság hétfőn.

A brüsszeli közlemény kiemelte: a Hamász iszlamista terrorszervezet által Izrael ellen október 7-én elkövetett terrortámadás és az azt követő események katasztrofális humanitárius helyzetet okoztak a gázai lakosság számára, az EU ezért növeli a palesztin népnek nyújtott sürgősségi segítséget.

A részleteket ismertetve közölték: az EU humanitárius légihídja több Egyiptomba tartó repülőjáratból áll majd, ezek életmentő felszerelésekből szállítanak utánpótlást a gázai humanitárius szervezeteknek. Az első két légijárat még a hét folyamán indul, és lakhatást biztosító feleszereléseket, gyógyszereket, higiéniai eszközöket és más humanitárius rakományt szállítanak.

Az EU humanitárius segélyeit kizárólag bejegyzett humanitárius szervezeteken keresztül továbbítja és juttatja el a rászorulókhoz.

2023.10.16. 18:53

Izraeli állásokat támadott állítása szerint a Hezbollah

A Hezbollah libanoni fegyveres szervezet közölte, hogy öt célpontot - Miszgav Am, Kirbát Al-Manara, Hermon, Risa és Ramija településeket - támadott hétfőn Észak-Izraelben rakétagránátokkal és gépfegyverrel, a támadásnak több sebesültje van.

A Hezbollah televíziója, az al-Manar azt jelentette, hogy izraeli drónok hét rakétát lőttek ki dél-libanoni célpontokra, Rmeis településnél.

Az Irán támogatta Hezbollah és Izrael között napok óta folynak a kölcsönös támadások.

A libanoni fegyveres szervezet azt is közölte hétfőn, hogy megkezdte az izraeli megfigyelőkamerák lerombolását a libanoni határ mentén, miután a libanoni-izraeli határon nőtt a feszültség Hamász és Izrael között október 7-én kitört a háború.

A Hezbollah médiája közzétett egy videót, amelyen orvlövészek az izraeli-libanoni határ öt pontján, közöttük Metula izraeli város közelében elhelyezett megfigyelőkamerákat lövik ki.

A libanoni–izraeli határon október 8-án mérgesedett el a helyzet, miután a Hezbollah több tucatnyi rakétát lőtt ki a Sebaa-tanyákon lévő katonai létesítmények irányába, a Hamász iszlamista palesztin szervezet előző napi támadásának támogatására. Izrael válaszul nehéztüzérséggel lőtt több dél-libanoni célpontot.

2023.10.16. 17:39

Drámai bejelentés a brit kormányfőtől

Legalább hat brit halálos áldozata van a Gázai övezetet uraló Hamász iszlamista terrorszervezet Izrael elleni támadásának - közölte Rishi Sunak

A brit miniszterelnök elmondta: a brit kormány adatai szerint további tíz brit állampolgár eltűnt, és félő, hogy közülük többen szintén életüket vesztették.

A brit kormányfő szerint a Hamász támadását "nevén kell nevezni", és ki kell mondani, hogy a szervezet pogromot hajtott végre Izraelben. Rishi Sunak szerint ugyanakkor a palesztin civil lakosság is a Hamász áldozata, és Nagy-Britannia éppen ezért növeli a palesztin népnek folyósított támogatását.

2023.10.16. 16:39

Női katonákkal végeztek a Hamász fegyveresei

A terrorszervezet fegyveresei behatoltak egy izraeli épületbe, gránátokkal megsebesítettek több női katonát, majd lelőtték őket. Erről videó is készült, amelyet a Daily Mail adott közre.

2023.10.16. 16:35

Öt közel-keleti vezetőt hív fel a nap folyamán Vlagyimir Putyin orosz elnök

Mások mellett Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnököt és Mahmúd Abbász palesztin elnököt is - jelentette ki újságíróknak Jurij Usakov, az orosz államfő tanácsadója.

"Ma, mondhatni, "erős startot" vettünk: öt telefonbeszélgetéssel" - mondta Usakov. Közölte, hogy Putyin már beszélt Bassár el-Aszad szíriai és Ebrahim Raiszi iráni elnökkel, a továbbiakban pedig Abdel-Fattah asz-Szíszi egyiptomi államfőt, Mahmúd Abbász palesztin vezetőt és Benjámin Netanjahu izraeli kormányfőt fogja felhívni.

2023.10.16. 16:12

Nemzetbiztonsági szakértő: nem lehet a Hamászt elpusztítani

A Hamász teljes megsemmisítése lehetetlen feladat, mert minden likvidált vezető helyére három újabb lép; Kis-Benedek József szerint az izraeli hadsereg azért vár napok óta a bevonulással, mert a palesztin civilek lemészárlását sem a nyugati, sem az arab államok nem tolerálnák. A Nemzeti Közszolgálati Egyetem tanára korábban katonai attaséként szolgált Izraelben.

2023.10.16. 15:28

Bíróság elé lehetne állítani a Hamász tagjait, de kérdés, hogy életben maradnak-e egyáltalán

Jelenleg nem az az alapkérdés, Izrael gyakorolja-e az önvédelem jogát, hanem hogy jogszerű keretek között és arányosan teszi-e ezt egy esetleges fegyveres támadással a Gázai övezetbe bevonulva – mondta az InfoRádióban Tóth Norbert nemzetközi jogász.

2023.10.16. 15:28

Gázában rostokol még 15 magyar

A magyar külügy adott információkat velük kapcsolatban.

2023.10.16. 13:29

Mahmúd Abbász megszólalt

A Gázai övezetet uraló Hamász iszlamista terrorszervezet cselekedeteivel és politikájával nem képviseli a palesztin népet - jelentette ki Mahmúd Abbász palesztin elnök Nicolás Maduro venezuelai elnökkel folytatott telefonbeszélgetésében - amelyről a WAFA palesztin hírügynökség számolt be hétfőn. Abbász a Hamász Izrael elleni támadásával és Izrael válaszcsapásaival kapcsolatban közölte, hogy elítéli civilek meggyilkolását mindkét oldalon.

Felszólította mindkét felet a túszok és a foglyok szabadon engedésére. Békés ellenállásra buzdította a palesztinokat az izraeli megszállással szemben, és hangsúlyozta, hogy a palesztinokkal szembeni izraeli agresszió megállítására van szükség. Amióta a Hamász 2007-ben magához ragadta a hatalmat a Gázai övezetben, a két szervezet élesen szemben áll egymással. Abbász - akinek befolyását a Gázai övezetben azóta csekély mértékűnek tekintik - hangsúlyozta Madurónak, hogy a Palesztinai Felszabadítási Szervezet a palesztin nép egyetlen legitim képviselője. A Hamászt terrorszervezetnek nyilvánította az Európai Unió, az Egyesült Államok és Izrael. (MTI)

2023.10.16. 13:07

Toldi Ottó: az izraeli háború eszkalációjától függ, jöhet-e újabb energiaválság

A nemrégiben kitört közel-keleti háborúnak az energiahelyzetre, a világ olaj- és gázellátására való hatásáról, ezzel összefüggésben Európa ellátásának kérdéseiről is beszélt Toldi Ottó, a Matthias Corvinus Collegium Klímapolitikai Intézetének vezető elemzője az InfoRádió Aréna című műsorában.

2023.10.16. 11:50

Maláj nem

Malajziának nem tetszik, hogy a nyugati országok nyomást gyakorolnak a nemzetközi közösségre az Izraelt megtámadó Hamász palesztin iszlamista szervezet elítélése érdekében - közölte hétfőn Anwar Ibrahim malajziai miniszterelnök. Anwar a Kuala Lumpur-i parlamentben azt állította: a nyugati, illetve az európai országok képviselői malajziai partnereikkel találkozva többször is arra kérték kormányát, hogy ítélje el a Hamászt. "Én mindig úgy válaszolok, hogy nekünk már Izrael elleni támadása előtt kapcsolataink voltak a Hamásszal, és ez ezután is így lesz. Nem fogadjuk el ezt a nyomásgyakorlást, minthogy a Hamász is választásokon került hatalomra a Gázai övezetben. A zömmel muszlimok lakta Malajza már hosszú idők óta hangos támogatója a palesztinok ügyének, és mindig a kétállami megoldást szorgalmazta az izraeli-palesztin konfliktusban. Malajziának nincs diplomáciai kapcsolata Izraellel. A Hamász legfelsőbb vezetői gyakran látogatnak Malajziába, és találkoznak az ország mindenkori miniszterelnökével. Najib Razak korábbi kormányfő 2013-ban elutasította Izrael blokádját a Gázai övezet ellen, és a Hamász meghívására ellátogatott az övezetbe. (MTI)

2023.10.16. 10:44

Támadás

Az izraeli légierő hétfőre virradóra ismét intenzíven bombázta a Gázai-övezetben a területet uraló és Izraelt megtámadó Hamász iszlamista terrorszervezet katonai létesítményeit, közben pedig folytatódott a gázai civilek menekülése a várható izraeli szárazföldi hadművelet elől az övezet déli részébe - jelentette a helyi média. A Jediót Ahronót című újság hírportálja, a ynet palesztinoktól származó értesülései szerint hétfőre virradóra volt az eddigi legjelentősebb izraeli bombázás az övezetben a Hamász Izrael ellen október 7-én elindított terrortámadása óta. Az izraeli hadsereg szóvivőinek közlése szerint az éjszaka folyamán légitámadásban meghalt a Hamász újabb fontos vezetője. Közzétették az iszlamista szervezet azon hat, magas rangú vezetőjének a listáját, akiket a hadsereg és a Sin Bet belbiztonsági szolgálat a háború kezdete óta megölt. Köztük van a Hamász déli körzetének biztonsági parancsnoka, kommandós egységük parancsnoka, és a Hamász légi hadviselésének irányítója is. Az izraeli katonai szóvivő közölte, hogy a katonai mellett politikai vezetőkkel is végeztek. Mások között megölték az október 7-i támadás két parancsnokát, valamint Dzsavad Abu Samalát, a Hamász gazdasági miniszterét és Zakaria Abu Mamar nemzetközi kapcsolatokért felelős minisztert.

Az izraeli hadsereg deklarált célja a Gázai övezeti bombázásokkal válaszolni az országot története során érő legbrutálisabb terrortámadásra és megölni a támadást eltervező és végrehajtó Hamász tagjait. Viszont a Hamász vezetőinek jelentős része nem a Gázai övezetben, hanem külföldön él. A szervezet politikai főnöke, Iszmáil Haníje mindeddig a katari Four Seasons szállodában lakott, de a szálloda közölte, hogy jelenleg nem tartózkodik ott.

A Gázai övezet egészségügyi minisztériumának közlése szerint október 7-e óta 2750 palesztin vesztette életét, és mintegy 9700 sebesült meg. Az izraeli hadsereg felszólította az övezet északi részén élő civileket, hogy meneküljenek a földsáv déli részébe, mert támadni fogják a Hamász lakóépületek alatt húzódó alagútrendszerét, amelyben rejtőzködnek az övezetben maradt vezetők. A Gázai övezet a világ egyik legsűrűbben lakott térsége: 45 négyzetkilométeren mintegy 2,2 millió ember él. (MTI)

2023.10.16. 10:34

Kitelepítés indul

Izrael kitelepíti a lakosokat a libanoni határ menti két kilométeres sávban lévő 28 településről - jelentette be hétfőn az izraeli hadsereg és a védelmi minisztérium. Az ott élőket szállodákba vagy vendégházakba viszik, elszállásolásuk költségeit a kormány állja. Vasárnap egy Libanonból elindított rakéta egy építőmunkás halálát okozta egy határmenti faluban, további négyet pedig megsebesített. Az utóbbi napokban Libanonból egyre nagyobb intenzitással érte rakétatámadás az izraeli területeket, amire az izraeli hadsereg ellencsapásokkal válaszolt. Az iszlamista Hamász terrorszervezet október 7-i támadása óta az ország déli részén, a Gázai övezet határánál is evakuáltak huszonöt izraeli települést. A legnagyobb arányú kitelepítést vasárnap kezdték meg a harmincezer lakosú Szderot városban. Az amerikai kormány is megkezdte Izraelben élő vagy tartózkodó állampolgárainak kimenekítését. Vasárnap több száz embert szállítanak el Ciprusra egy olyan hajón, amelyet az Egyesült Államok kormánya bérelt ki. Onnan az amerikaiaknak maguknak kell gondoskodniuk továbbutazásukról. (MTI)

2023.10.16. 10:20

Szakértő: a Hamász épp az ellenkezőjét érte el, mint amit akart

Annak ellenére, hogy lejárt a Gázai övezet északi részének elhagyására – Izrael által – szabott határidő, a felsorakozott szárazföldi erők egyelőre nem kezdték meg a bevonulást a Hamász által uralt területre. Mire várhat az izraeli hadsereg és vezetés? Csepregi Zsolt Izrael-szakértőt kérdeztük.

2023.10.16. 09:34

Túszokat el!

António Guterres ENSZ-főtitkár felszólította a Hamászt a fogva tartott túszok feltétel nélküli szabadon bocsátására, Izraelt pedig arra, hogy a gázai polgári lakosság számára biztosítson akadálytalan hozzáférést a humanitárius segélyekhez.

"Ebben a drámai pillanatban, amikor a Közel-Keleten a szakadék szélén állunk, az ENSZ főtitkáraként kötelességem két határozott humanitárius felhívást tenni" - fogalmazott vasárnap kiadott nyilatkozatában Guterres.

Egyik felhívását a Hamásznak címezte, amelyben felszólította a terrorszervezetet, hogy a túszokat azonnal, feltételek nélkül szabadon kell engedni.

A másik felhívással pedig Izraelhez fordult, hogy a gázai civilek érdekében biztosítson gyors és akadálytalan hozzáférést a humanitárius segélyek és a humanitárius segítséget nyújtók számára. Mint hangsúlyozta, mindkét felhívás önmagában is érvényes, és egyik sem alku tárgya. (MTI)

2023.10.16. 09:28

Gáza "az utolsó órákban" lehet

Miközben Izrael fokozta a lélektani nyomást a Gázai övezet beígért inváziójának késleltetésével, az amerikai elnök szerint „nagy hiba” lenne, ha elfoglalná a területet. A gázai kórházak azt mondták: 24 órán belül kifogy az üzemanyaguk. Izrael viszont a földsáv déli részén visszakapcsolta a vizet.

2023.10.16. 09:20

Izrael: kész vagyunk két fronton is harcolni, ha kell

Az izraeli hadsereg szerint - a Hamász erőfeszítései ellenére - Gázát több mint 600 000 lakos tudta dél felé elhagyni.

2023.10.16. 09:10

Egyesült Államok: ezt a lépést elrettentésnek szántuk

Szaúd-Arábia után Egyiptomban tárgyalt az izraeli-Hamász konfliktusról Antony Blinken, az USA külügyminisztere. A nemzetközi közösség egy regionális háború veszélyétől tart.

2023.10.16. 09:19

Hajszálnyira van a teljes katasztrófa a Gázai övezetben - összefoglaló

Százezrek próbálnak menekülni, miközben sokan az egészségügyi intézményeket és a segélyhelyeket járják a rokonaik után kutatva. Kifogy a régióban az étel és a tiszta víz, már nem nagyon vannak egészségügyi eszközök, vasárnap estére a hírek szerint már lehet olyan kórház, ahol nem lesz üzemanyag a generátorba, és így oxigén és életben tartó eszköz se lesz az ellátottaknak. Sokan próbálják meg kórházaknál meghúzni magukat, de többet is találat ért. Először ülésezett az izraeli vészhelyzeti kormány, a katonaság egyelőre vár - kérdés, hogy meddig.

Címlapról ajánljuk

Rendkívüli belpolitikai vihar lett egy atomerőműves cikkből Németországban

A havonta megjelenő, elemzésekre, illetve háttérjelentésekre összpontosító népszerű Cicero című magazin azt állította, hogy az atomerőművek egy évvel ezelőtti végleges leállításáról született döntés meghozatala előtt kulcsfontosságú szakértői információkat hallgattak el az atomenergia alkalmazásának legfőbb ellenzője, a zöldpárti gazdasági miniszter előtt.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.03. péntek, 18:00
Bakondi György
a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója, a Stratégiai Tanácsadó Testület tagja
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×