eur:
389.68
usd:
363.53
bux:
0
2024. május 2. csütörtök Zsigmond
Izraeli rakéta csapódik be Gázába 2023. október 12-én. A Gázai övezetet irányító Hamász palesztin iszlamista szervezet október 7-én többfrontos támadást indított Izrael ellen, több mint 1200 izraeli életét vesztette, a Hamász elleni izraeli válaszcsapások közel 1200 ember halálát okozták a Gázai övezetben.
Nyitókép: MTI/EPA/Mohamed Szaber

Nemzetbiztonsági szakértő: nem lehet a Hamászt elpusztítani

A Hamász teljes megsemmisítése lehetetlen feladat, mert minden likvidált vezető helyére három újabb lép; Kis-Benedek József szerint az izraeli hadsereg azért vár napok óta a bevonulással, mert a palesztin civilek lemészárlását sem a nyugati, sem az arab államok nem tolerálnák. A Nemzeti Közszolgálati Egyetem tanára korábban katonai attaséként szolgált Izraelben.

Az izraeli hadsereget már felkészítették arra, hogy bevonuljon Gázába és megpróbáljon rendet csinálni, de a korábbiakhoz képest annyi a változás, hogy már nem meggyengíteni, hanem megsemmisíteni kellene a Hamászt - vélekedett az InfoRádiónak nyilatkozva Kis-Benedek József korábbi izraeli katonai attasé, nemzetbiztonsági szakértő.

"A hamászosok civilek, nem katonák, nem viselnek magukon semmilyen olyan jelzést, amely alapján meg lehetne őket különböztetni egy átlag gázai embertől, tehát a feladat majdnem lehetetlen is lenne. Izrael pedig nem is akar nagyon bevonulni, de nem nagyon tehet mást a veszteségei után, mint katonai erővel bemenni" - húzta alá.

Ami a jelen: a hadsereg felvonult, a légierő rendszeresen bombázza Gázát, ahol most már több mint 2000 halott van, őket pedig ki sem tudják emelni a romok alól. Gáz, víz gyakorlatilag nem hozzáférhető, a kórházban nincs oxigén, ebben a helyzetben bizonyára óriási veszteséggel járna egy csapás mentén történő bevonulás.

Közben Izraelt északi irányból is fenyegetik.

"Nem biztos, hogy Iránban nem rendelik el azt, hogy a Hezbollah támadást hajtson végre Izrael északi része ellen. A Hezbollah a rendelkezésére álló rakétákkal Izrael minden pontját el tudja érni, Libanonból át lehet lőni Eilatig, ami Izrael legdélibb pontja a Vörös-tenger partján. Ezen kívül ott vannak a palesztin arabok Ciszjordániában, és van durván 200 ezer palesztin Kelet-Jeruzsálemben, akik nyilván felkelhetnek Izrael ellen, de ettől is tartanak. Ezen kívül Európában komoly tüntetések vannak. Na most képzeljünk el egy támadást Izrael részéről: sok halott lesz, Európa tiltakozni fog, Amerika képviselői közben egyik arab országból a másikba járnak" - ecsetelte.

Tehát abban, hogy Izrael hadserege még nem vonult be Gázába, abban Amerikának nagyon nagy szerepe van szerinte, hisz Washington "nem akar eszkalációt", "nem akarják, hogy átterjedjen más országokra, mert egyszerűen ennyi válságot kezelni még nekik is nehéz" - fogalmazott.

Abban nem biztos, hogy később sem lesz bevonulás.

Kis-Benedek József úgy véli, a Hamász még életben lévő vezetői elhagyták a válságzónát, illetve bujkálnak, közben viszont Izrael nehezen küld be ügynököket a palesztinok közé, mivel "ők ismerik egymást".

"Ha valakiről gyanítják, hogy együttműködik Izraellel, nincs bírósági tárgyalás, nyilvánosan felakasztják, ennyi. Az emberek élete múlik azon, hogy szóba állnak Izraellel, vagy nem. A Hamász ráadásul nem használ telefont, internetet, innentől kezdve nyugodtan dolgozhat az izraeli titkosszolgálat azon, hogy felfedje, mit lehet leszűrni egy telefonbeszélgetésből... futárok útján érintkeznek vagy személyesen" - tette hozzá.

Hogy mégis hogy akarja teljesíteni az izraeli kormány a Hamász megsemmisítéséről szóló ígéretét, arra azt mondta, a helyükben bárki ezt mondaná.

"Benjamin Netanjahu izraeli miniszterelnök rettenetesen küzd a túlélésért, és nem vagyok benne biztos, hogy ezt az egészet politikai szempontból túléli. De az ígéretet megvalósítani nagyon nehéz, csak úgy lehet, ha megöl 2 millió embert. De ezt a Nyugat és a világ nem fogja elviselni, tehát politikai lózung."

A Hamász "alig várja", hogy Izrael érkezzen, felderíthetetlen területeken fog robbantani, és vannak olyan eszközeik, amelyekkel páncéltörő rakétákat tudnak kilőni, felfegyverkezve várakoznak.

Egyelőre szerinte tehát nem valószínű a vérfürdő, "nagyon szeretnék elkerülni".

A hamászosokat pedig nem úgy kell elképzelni, hogy ha megölik a vezetőket, leteszik a fegyvert, mindenki helyett van másik. "Megsiratják, és jön a következő" - mondta Kis-Benedek József.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×