eur:
389.49
usd:
361.89
bux:
68002.24
2024. május 5. vasárnap Adrián, Györgyi
Izraeli légitámadás Gázában 2023. október 9-én. A Gázai övezetet irányító Hamász palesztin iszlamista szervezet október 7-én többfrontos támadást indított Izrael ellen, mintegy 900 izraeli életét vesztette, a Hamász elleni izraeli válaszcsapások halálos áldozatainak száma a Gázai övezetben 700-hoz közelít.
Nyitókép: MTI/EPA/Mohamed Szaber

Csepregi Zsolt: Izrael a háborús győzelemre koncentrál, és nem tárgyal közvetlenül a Hamásszal

Izrael célja jelenleg az, hogy saját területét biztosítsa, és a Hamászt megsemmisítse a terrortámadás után – mondta Csepregi Zsolt.

A Hamász szombati támadása után Izrael elrendelte a Gázai-övezet teljes blokádját, vagyis sem áram, sem víz, sem élelmiszer nem mehet Izraelből a térségbe.

"Az izraeli haderő körülbelül százezer főt vont össze a gázai övezet határán, ez a jelenleg mozgósított mintegy félmillió izraeli katonának az ötöde. Ez azt jelenti, hogy minden bizonnyal egy szárazföldi beavatkozásra készül az izraeli haderő, hogy a Hamász kormányzási és katonai infrastruktúráját megsemmisítse, azt az infrastruktúrát, amivel a támadás szombat reggel elindulhatott az izraeli civil településekkel szemben a gázai övezet határán" – magyarázta az InfoRádióban Csepregi Zsolt Izrael-szakértő.

Arra is felhívta a figyelmet, hogy mivel a Gázai-övezet mindössze 365 négyzetkilométeres, ahol viszont több mint kétmillió ember lakik, ezért ez a helyzet hosszú távon tarthatatlan lesz a civil lakosság számára. A szakértő szerint az izraeli cél az, hogy a Hamászt minél gyorsabban megsemmisítse, a terrorfészkeket felszámolja, hogy utána egy más politikai berendezkedésben lehessen a kapcsolatokat rendezni.

Ugyanakkor miközben Izrael most arra fókuszál, hogy a Hamász katonai és kormányzási infrastruktúráját a következő napokban vagy akár hetekben felszámolja, a konfliktussal párhuzamosan az arab államok, Egyiptom, az Egyesült Arab Emírségek, Szaúd-Arábia, Katar, de Törökország is olyan tárgyalásokat folytatnak, amelyeknek a célja az elmozdulás a mostani mélypontról, a politikai jövőkép kialakítása. A régióban éppen egy kiegyezési folyamat kezdődött el, aminek Izrael csak egy része, elsősorban Irán és Szaúd-Arábia közeledett, de kérdéses, hogy ez a folyamat most a háború következtében leáll-e, vagy lehet más politikai jövőt is adni.

"Erről folynak a tárgyalások, de ezt nem Izrael fogja meghatározni, mert

a célja jelenleg az, hogy saját területét biztosítsa, és a Hamászt megsemmisítse a terrortámadás után"

– mondta Csepregi Zsolt.

A Hamász túszokat ejtett, nem is lehet tudni, hogy mennyit, de a szakértő szerint Izrael nem fog tárgyalni a túszokról közvetlenül a Hámásszal, ameddig a gyengeség pozíciójából tárgyal, mert Izrael nem fog tudni úgy élni, hogy bármikor meg lehet támadni, elrabolni több tucat több száz polgárát és utána követelni tőle.

"Izrael jelenleg a harcokra fókuszál, és a túszok életével kapcsolatban csak azt jelzi, hogy a Hamász felelős ezeknek a civileknek az életéért. A videókról már tudjuk, hogy szörnyű cselekmények történnek az elrabolt úszókkal, párhuzamosan ezzel viszont számos arab ország igyekszik a túszokat, vagy legalábbis a túszok egy részét, például a nőket kihozni már a következő napokban a Gázai-övezetből" – mondta a szakértő, és hozzátette, nyilván Izrael a háttérben folytat különböző tárgyalásokat.

Az elemzők egyelőre találgatják azt, hogy miért nem készült fel megfelelően Izrael a támadásra, de abban egyetértenek, hogy Izrael várt valamifajta támadást az elmúlt hetekben, vagy akár hónapokban, de nem feltétlenül a Gázai-övezet felől, hanem sokkal inkább az északi frontról, a Hezbollah vagy az Iránnal szövetséges más Szíriában állomásozó erők részéről. A szakértő emlékeztetett, hogy a Hamász körülbelül ezer terroristával hatolt be izraeli területre, és 5000-7000 rakétát lőtt ki, a Hezbollah esetében 50 ezer, a szervezet állítása szerint 100 ezer fegyveresről beszélhetnénk, és legalább százezer rakétája is van. Ráadásul Ciszjordániában, Izrael keleti határán ugyancsak zavargások voltak az elmúlt hetekben, az izraeli haderő és a nemzetbiztonsági szolgálat is minden bizonnyal ezekre a területekre fókuszált.

A gázai határon talán megbíztak a biztonsági rendszerben, de mivel az őszi ünnepek zajlottak, azoknak a végén történt a Hamász támadása, minden bizonnyal a katonai készültségben voltak hiányosságok, hiszen több ponton át tudtak törni a Hamász erői a biztonsági kerítésen.

"Ezek a legfőbb katonai és biztonsági okok, de azt nagyon jól lehet látni az izraeli politikai és katonai elitben, hogy jelenleg a háborúra fókuszál, és ez a vizsgálat és számonkérés majd a következő hónapokban fog megtörténni" – mondta Csepregi Zsolt.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
Elsüllyedhet-e a magyar napelemes ipar a korlátozások miatt?

Elsüllyedhet-e a magyar napelemes ipar a korlátozások miatt?

Már meghallgatható a Portfolio Checklist vasárnapi különkiadása. Németországban a Bundestag elé került a napokban az a törvényjavaslat amivel tovább akarják gyorsítani a napelemek németországi terjeszkedését. Magyarországon legutóbb viszont elkaszáltak egy olyan kapacitásbővítési csomagot, amely az évtized végére akár további 10 GW megépítése előtt nyitotta volna meg a beruházási lehetőségeket. Kiss Ernőt, a Magyar Napelem és Napkollektor Szövetség MNSZSZ) elnökét kérdeztük.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×