eur:
389.51
usd:
363.15
bux:
68123.99
2024. május 2. csütörtök Zsigmond
Izraeli tartalékos katonák a dél-izraeli Beér-Seva közelében fekvő táborukban 2023. október 9-én. Daniel Hagari katonai szóvivő tájékoztatása szerint az elmúlt két napban háromszázezer tartalékost mozgósított az izraeli haderő. A Gázai övezetet irányító Hamász palesztin iszlamista szervezet október 7-én többfrontos támadást indított Izrael ellen, több mint 800 izraeli életét vesztette, a Hamász elleni izraeli válaszcsapások halálos áldozatainak száma a Gázai övezetben 500, a sebesülteké meghaladja a háromezret. Az izraeli hadsereg ellencsapásokat hajtott végre a libanoni határnál is.
Nyitókép: MTI/EPA/Abir Szultan

Megölték a Hamász két vezetőjét - percről percre a háborúról

Különös helyen gyakoroltak a Hamasz terroristái a támadás előtt - hogy nem látta ezt Izrael? Tizenegy amerikai megölését erősítette meg Joe Biden elnök. 900-ra nőtt a Hamász-támadás izraeli áldozatainak száma.

2023.10.10. 20:08

A Fidesz Ep-csoportjának közleménye

Az Európai Parlament Külügyi Bizottsága rendkívüli ülést tartott az Izraelt ért támadássorozat miatt, amelynek keretében a képviselők előbb az izraeli nagykövetet, majd az Európai Külügyi Szolgálat és az Európai Bizottság illetékeseit hallgatták meg. Gál Kinga, a Fidesz európai parlamenti képviselőcsoportjának elnöke a vita során határozottan elítélte az Izraellel szembeni terrortámadást és elismerte az ország önvédelemhez való jogát. Egyúttal rámutatott az Európai Unió felelősségére, mind a palesztin területeknek nyújtott támogatások felülvizsgálata, mind a konfliktus eszkalációjának megakadályozása terén. Gál Kinga együttérzését fejezte ki az izraeli néppel, az áldozatok hozzátartozóival, a túszokkal és a sebesültekkel. Elmondta: leghatározottabban elítéljük a terrorizmust, valamint elismerjük az ország önvédelemhez való jogát. Gál Kinga hangsúlyozta, hogy egyetért Várhelyi Olivér bővítésért- és szomszédságpolitikáért felelős biztos tegnapi megszólalásával, miszerint ez a terror és brutalitás olyan fordulópont, amire nincs mentség, ezért felül kell vizsgálni a palesztin területeknek nyújtott uniós támogatásokat. "Terrorista szervezetekhez akár áttételesen sem juthat uniós forrás, amelyet Izrael elleni támadásra lehet használni" - emelte ki a képviselő. Gál Kinga hozzátette: az EU-nak mindent meg kell tennie, hogy megakadályozza a konfliktus eszkalációját és a konfrontáció Izrael és Palesztina határain túli kiszélesedését. (MTI)

2023.10.10. 19:32

Osztrák védelmi miniszter: Ausztria szerdán kezdi meg állampolgárai evakuálását Izraelből

Ausztria szerdán kezdi meg állampolgárai evakuálását Izraelből az osztrák légierő egyik Hercules C-130 típusú szállítórepülőgépének segítségével - jelentette be kedden Klaudia Tanner osztrák védelmi miniszter. Az elképzelések szerint a mintegy 60 utas szállítására alkalmas katonai repülő Ciprus és Izrael között ingázva fogja szerdától - egyelőre öt napra tervezett bevetés keretében - kimenekíteni az osztrák állampolgárokat, akik a földközi-tengeri szigetről kereskedelmi járatokkal juthatnak haza. A gép váltás legénységgel, technikusokkal, katonákkal és pszichológusokkal indul bevetésre. Keddig már 150 osztrák állampolgár jelentkezett Izraelben evakuálásra. Az osztrák külügyminisztérium felszólította azon osztrák állampolgárokat, akik élni akarnak az evakuálás lehetőségével, hogy Ausztria tel-avivi nagykövetségén jelentkezzenek e-mailben. A Gázai övezetet uraló radikális iszlamista Hamász támadása és az izraeli válaszcsapások nyomán számos légitársaság felfüggesztette Izraelbe induló járatait. A bécsi külügyminisztérium tudomása szerint három izraeli-osztrák kettős állampolgárt is elhurcolhattak a szélsőséges palesztin fegyveresek. Kedden osztrák írók egy közös nyilatkozatban ítélték el "az izraeli lakosság elleni terrortámadást", amelyet háborús bűncselek neveztek. Hangsúlyozták, hogy az elkövetőket felelősségre kell vonni. Az osztrák írók egyben kiemelték, hogy a palesztin-izraeli konfliktust egyedül tárgyalásos úton lehet rendezni. A nyilatkozatot más neves írók mellett a Nobel-díjas Elfriede Jelinek is aláírta. (MTI)

2023.10.10. 19:25

"Félelem, düh, tehetetlenség" - így élték át az emberek az izraeli terrortámadást

Sokkolóan élték meg az emberek a Hamász terrortámadását - mondta az InfoRádiónak a Merkaz – Héber és Izraeli Kulturális Központ igazgatója, aki a rakétatámadás ideje alatt maga is Izraelben tartózkodott. Ledniczky Lívia hozzátette, nagyon sok településen szirénákra ébredtek.

2023.10.10. 18:31

Konzuli regisztrációra kéri az Izraelben tartózkodó magyarokat a külügyminiszter

Tel-Avivból már nem indul légi járat, és az alternatív útvonalakból is egyre kevesebb van, de ezekről tájékoztatást kaphatnak azok, akik regisztrálnak.

2023.10.10. 17:42

Jerikó! Jerikó! - veszélyes fegyvert emleget egy kormánypárti képivselő Izraelben

Egy likudos képviselő atomfegyverre utalt X-posztjában a Gázai helyzet kapcsán.

2023.10.10. 17:41

A Vöröskereszt kész segíteni

A nemzetközi szervezet elnöke, Mirjana Spoljaric közleményében kiemelte, hogy a segélyszervezet - együttműködve a Palesztin Vöröskereszttel és a Magen David Adom izraeli mentőszolgálattal - kész segíteni a szétszakított családtagok egymásra találásában, az eltűnt emberek sorsának felderítésében és a sebesültek mentésében.

A közlemény hangsúlyozza, hogy polgári személyek életének kioltása és a velük való rossz bánásmód egyaránt sérti a nemzetközi jogot. A genfi konvenció megköveteli a sebesültek és a betegek ellátását, illetve ápolását - emlékeztetett. A nemzetközi vöröskereszt arra is figyelmeztet, hogy a fogva tartott emberekkel emberségesen kell bánni. A nemzetközi humanitárius jog tiltja a túszejtést; ebből kifolyólag a túszul ejtett személyeket azonnal szabadon kell engedni - szögezte le Spoljaric.

2023.10.10. 17:08

Az EU és az Öböl-menti országok tartós pénzügyi támogatást sürgetnek a palesztinoknak

Az Európai Unió és az Öböl-menti Együttműködési Tanács (GCC) tagállamai a palesztinok tartós pénzügyi támogatására szólítottak fel az ománi fővárosban, Maszkátban. Josep Borrell kül- és biztonságpolitikáért felelős uniós biztos a hangsúlyozta ugyanakkor azt is, hogy Izraelnek joga van megvédeni magát, de ezt mindig a nemzetközi humanitárius joggal összhangban kell megtennie. "Elítélünk minden polgári személy elleni támadást, és a minden mindenkit jelent. A civilek védelmére szólítok fel, és emlékeztetünk a nemzetközi humanitárius jog egyetemes elveiből fakadó kötelezettségek teljesítésére" - hívta fel a figyelmet. A főképviselő felszólította a Hamászt a Gázai övezetben fogva tartott mintegy száz izraeli túsz szabadon bocsátására, és Izraelt arra, hogy tegye lehetővé a vízhez, élelmiszerhez és gyógyszerekhez való hozzáférést a régióban. Az uniós tagállamok külügyminiszterei kedden délután Maszkátban sürgősségi tanácskozást tartanak az Izraelben kialakult helyzetről. Az egyeztetéshez csatlakozik Eli Cohen izraeli és Rijád al-Malki palesztin külügyminiszter is.

2023.10.10. 17:01

A Vodafone és a DIGI is segít Izraelben rekedt magyar mobilosoknak

Az ingyen roaming nem csak a lakossági ügyfeleknek jár, és visszamenőleges.

2023.10.10. 16:44

Megölték a Hamász két vezetőjét

Izraeli dróncsapásban meghalt a Hamász gazdasági minisztere és a szervezet politikai bizottságának egyik vezető tagja - írja a The Times of Israel. Az izraeli védelmi erők közlése szerint Jawad Abu Shamala miniszterként a terrorcsoport pénzgyeit kezelte, Zakariya Abu Moammar pedig a külkapcsolatokért volt felelős.

2023.10.10. 16:24

Ukrajnai módszerekkel lepte meg a Hamász az izraeli csodatankokat

Legalább egy esetben videós bizonyíték van arra, hogy drónról ledobott gránáttal tettek harcképtelenné izraeli harckocsit a szombaton támadó palesztinok. Pedig a Merkava IV-et a világ legjobb harckocsijának tartják. A kérdés, hogy a közel-keleti háború után leáldozik-e a tankok virágkora.

2023.10.10. 15:50

Már négy francia halottja van az izraeli támadásnak

Négyre emelkedett a Hamász iszlamista palesztin szervezet Izrael elleni támadásában meghalt francia állampolgárok száma, s feltehetően 13 franciát, köztük egy 12 éves kisfiút elraboltak - közölte kedden a francia külügyminisztérium. A tel-avivi konzulátuson csaknem 62 ezer, a jeruzsálemin pedig 25 ezer Izraelben élő francia állampolgárt tartanak nyilván a külügyminisztérium szerint. Rajtuk kívül "számos francia tartózkodik jelenleg is az országban".

2023.10.10. 15:41

Moszkva is keresi a a rendezés módját

Oroszország továbbra is szerepet fog játszani a palesztin-izraeli konfliktus rendezési módjainak keresésében - jelentette ki Dmitrij Peszkov elnöki szóvivő kedden újságíróknak. Elmondta, hogy Oroszországnak régóta fennálló történelmi kapcsolatai vannak a palesztinokkal, amelyeket "egyebek között magas szinten is" folytat. Emellett kapcsolatai vannak Izrael Állammal is, amellyel nagyon sok minden összeköti, mindenekelőtt az ott élő számos orosz "honfitárs". A szóvivő "abszolút minden alapot nélkülözőnek" minősítette Volodimir Zelenszkij ukrán elnöknek azt az állítását, miszerint Oroszország háborút akar kirobbantani a Közel-Keleten. Egymástól "eltérő folyamatnak" nevezte az izraeli és az ukrajnai válságot. Megfogalmazása szerint a Közel-Keleten "egy régóta tartó konfliktus" zajlik, amelynek "mély gyökerei vannak, sok mély ellentmondással", és nem mindenki van már tisztában az árnyalatokkal a keletkezési okkal kapcsolatban.

2023.10.10. 13:02

Schiffer András a Közel-Keletről

A volt poltikus arról beszélt egy televíziós műsorban, hogy "nagyon fontos leszögezni, hogy Izraelnek elidegeníthetetlen joga van az önvédelemhez, viszont a palesztinoknak is elidegeníthetetlen joga van az önrendelkezéshez.

Egy szavunk nem lehet, hogy Netanjahu megpróbálja a terrorista-fészkeket a földdel egyelővé tenni, de az, amikor megszólal az izraeli kormány, hogy a palesztin hatóságot tiporja el, egy nagyon komoly eszkalációs spirált indíthat el, aminek az egész világ meg fogja inni a levét”. (Mandiner)

2023.10.10. 12:56

A hazai kutakon is napokon belül megjelenhet a "geopolitikai prémium"

Az Izrael elleni terrortámadás után hétfőn megugrott a nyersolaj világpiaci ára. Az Erste Bank olaj- és gázipari elemzője azt mondta az InfoRádióban, hogy jelenleg mindenki Irán és Szaúd-Arábia helyzetét figyeli, ugyanis ez a két ország nagyon fontos szereplő a termelésben és az árak meghatározásában.

2023.10.10. 12:43

A WHO is aggódik

Az ENSZ Gyermekalapja humanitárius folyosó megnyitását sürgette, a felszólításhoz pedig csatlakozott az Egészségügyi Világszervezet is.

A WHO emellett bejelentette, hogy kifogytak az övezetben az egészségügyi készletei, valamint a kórházak túlzsúfoltságára figyelmeztetett, kiemelve, hogy az intézményeknek sürgős segítségre van szükségük.

A szervezet egyik szóvivője Genfben azt közölte, hétfő délutánig 13 kórházat ért támadás és hat egészségügyi dolgozó vesztette életét, négyen pedig megsebesültek.

Izraeli oldalon hivatalos források szerint egy mentő halt meg a hét végén a Gázai övezetből indított rakétatámadás során.

2023.10.10. 12:35

Csepregi Zsolt: Izrael a háborús győzelemre koncentrál, és nem tárgyal közvetlenül a Hamásszal

Izrael célja jelenleg az, hogy saját területét biztosítsa, és a Hamászt megsemmisítse a terrortámadás után – mondta Csepregi Zsolt.

2023.10.10. 12:24

Gyászol a volt válogatott magyar focista

A jelenleg Zalaegerszeg sportigazgatójaként dolgozó Sallói István 6 évig játszott Izraelben.

A Magyar Nemzetnek arról beszélt, hogy "külön sokkolt, hogy a Nova fesztivál áldozatai között van Lior Aszulin is, akivel a Maccabi Herzlyában együtt játszottam. A negyvenharmadik születésnapját ünnepelte, őt is lelőtték a terroristák, három gyerek maradt utána".

"Szomorú, hogy bár mindenki tudta, a Gázai övezet súlyos problémákat rejt magában, és várható volt, hogy ott háború robbanhat ki, senki sem talált erre megoldást. Csak remélni tudom, hogy ez a háború nem terjed ki az egész térségre, az ennél rosszabbra pedig gondolni sem szeretnék…" - tette hozzá.

2023.10.10. 12:14

Az izraeli csapások után

Legalább 770 palesztint halt meg izraeli megtorló akciókban. 4000-en megsebesültek. Azt nem lehet tudni, hogy fegyveresekről vagy civilkeről van-e szó. Erről külön nem tesz említést a Gázai övezet egészségügyi minisztériuma.

Ezen kívül legalább 18 ember meghalt és több mint 100 megsebesült Ciszjordániában szombat óta. (Sky News)

2023.10.10. 12:05

Menekülnek az emberek a Gázai övezetből

Az ENSZ adatai szerint harcok kezdete óta közel 200 ezer ember, vagyis a lakosság közel tizede hagyta el otthonát Gázában.

Az Egészségügyi Világszervezet szóvivője elmondta, hogy a hétvége óta 13 támadásról számoltak be a Gázai övezet egészségügyi intézményei ellen, és azt is mondta, hogy az ottani orvosi készletek is fogyóban vannak.

2023.10.10. 11:48

Spanyol repülő indult Izraelbe

Spanyolország katonai repülőgépet küld hazatérni szándékozó állampolgáraiért Izraelbe, akik turistaként vagy üzleti ügyben tartózkodnak az országban - közölte José Manuel Albares spanyol külügyminiszter.

Mint mondta, több százan lehetnek olyanok, akik Izraelben rekedtek. Az első, készülő listán azok szerepelnek, akik a repülőtéren tartózkodnak. Amennyiben szükséges, több gépet is a rendelkezésükre bocsátanak. (MTI)

2023.10.10. 11:20

Irán tagad

Irán nem vett részt a Hamász Izrael elleni támadásában - mondta televíziós beszédében Ali Hamenei ajatollah, Irán legfőbb vallási és politikai vezetője.

"Kezet csókólunk azoknak, akik a cionista rezsim elleni támadást megszervezték" - mondta Ali Hamenei ajatollah a támadás utáni első televíziós beszédében, amelyben üdvözölte az izraeli hadsereg és a hírszerzés "kiheverhetetlen vereségét".

Hamenei a támadást "pusztító földrengésnek" nevezte, amelyet elmondása szerint nem lesz könnyű helyrehozni, a katasztrófáért pedig az izraeli vezetést tette felelőssé. Irán régóta támogatja a Gázai övezetet irányítása alatt tartó Hamászt. (MTI)

2023.10.10. 11:06

Figyelmeztette az ENSZ Izraelt az esetleges ostrom miatt

A nemzetközi jog szerint tilos minden olyan ostromzár, amely a polgári lakosságot veszélyezteti - szögezte le Izrael Gázai övezetet célzó támadásaival kapcsolatban az ENSZ emberi jogi főbiztosa.

Közleményében Volker Türk felhívta a figyelmet arra, hogy a régióban polgári létesítményeket is támadás ért, és civil áldozatokról is tudni.

Joáv Galant izraeli védelmi miniszter hétfőn jelentette be a Gázai övezet "totális blokádját", leszögezve, hogy Izrael mostantól sem villanyáramot, sem élelmiszert, sem üzemanyagot nem enged be az övezetbe. Jiszráel Kac infrastrukturális miniszter a vízellátás leállítását jelentette be. (MTI)

2023.10.10. 10:53

Magyar artistákat is kimenekítettek Izraelből

Sikeresen hazatértek Izraelből artistáink - írja közösségi oldalán a Fővárosi Nagycirkusz. Arról számolnak be, hogy az Izraelben tartózkodó magyar artistáknak óvóhelyen kellett tölteniük egy éjszakát. Horváth Judit, Dobos Richárd, René Casselly és Csanády Bernát azóta már itthon vannak, a honvédségi különgépek egyikével tértek haza.

2023.10.10. 10:34

Szijjártó Péter a közel-keleti békéről

A közel-keleti béketeremtés eddigi eredményeit meg kell őrizni - írta a külgazdasági és külügyminiszter kedden a Facebook-oldalán, miután találkozott az ománi Maszkatban Abdel-Latif az Zajáni bahreini külügyminiszterrel.

Szijjártó Péter azt írta Bahrein "történelmi tettet hajtott végre" 2020-ban, amikor aláírta az Ábrahám-megállapodásokat Izraellel. Ez a megállapodás a fenntartható béke reményét hozta el hosszú évtizedek szenvedése után a Közel-Keleten.

Szijjártó Péter hangsúlyozta, hogy az elmúlt napok szörnyű eseményei veszélybe sodorják a békeerőfeszítések eddigi eredményeit.

2023.10.10. 09:30

Izraelben három napos óvóhelyi létre készülnek, a Gázai övezetből már nem lehet elmenekülni Egyiptom felé

Izrael ellenőrzése alá vonta a Gázai övezet határát és éjjel folyamatosan lőtték a Gázai övezetet, és bár a menekülő lakosokat Egyiptom felé irányították, a határátlépés már nem lehetséges.

2023.10.10. 08:43

Szolidaritási istentisztelet a Dohány utcai zsinagógában

A Hamász terroristái által szombat hajnalban megtámadott Izrael mellett kiálló istentiszteletre szerdán 18 órától kerül sor - közölte a Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége (Mazsihisz). A szervezet és a Budapesti Zsidó Hitközség (BZSH) mindenkit vár a Dohány utcai zsinagógába, hogy "megemlékezzünk a terror áldozatairól és kifejezzük szolidaritásunkat a zsidó állam mellett".

A szolidaritási istentiszteleten a rabbinikus teendőket Frölich Róbert országos főrabbi látja el. Beszédet mond Grósz Andor, a Mazsihisz elnöke és Mester Tamás, a BZSH elnöke, a Mazsihisz alelnöke. Közreműködik Ferenczi Eszter orgonaművész, Fekete László főkántor, Király Miklós operaénekes és Hegedűs D. Géza Kossuth- és Jászai Mari-díjas színművész.

A szervezők azt írták: mélységesen aggódnak a megtámadott Izraelben élő szeretteikért, rokonaikért, barátaikért, hittestvéreikért, de bíznak a zsidó állam erejében. Hozzátették, kérik az Örökkévalót, hogy áldja meg Izrael államot, "megváltásunk első lépését, oltalmazza azt kegyelme szárnyai alatt és terítse ki fölötte békéje sátrát! Erősítse meg szent földünk védelmezőinek kezét, mentse meg őket! Istenünk, díszítsd fel őket a győzelem koronájával!" - fogalmaztak. (MTI)

2023.10.10. 08:19

Holttestek mindenütt, katonák és a kibuc lakói - egy túlélő drámai beszámolója

Egy túlélő mesélte el, hogyan foglalták el a kibucot a meglepetésszerűen megjelenő Hamász-harcosok, hogyan ugráltak ki gyerekek-felnőttek a rájuk gyújtott óvóhelyek ablakaiból, és mit láttak, amikor végül előjöttek a saját óvószobájukból

2023.10.10. 07:50

A Hamász közölte, miként tervezte a támadást, illetve mikor jön Irán és a Hezbollah

Ali Barake, a Hamász legfelsőbb vezetésének Bejrútban élő egyik tagja szerint őket is meglepte, mit sikerült elérniük. Elárulta, mire akarják a túszokat felhasználni.

2023.10.10. 07:32

Moszkvába utazhat a palesztin elnök, a Hamász tárgyalna

A Hamász nyitott minden politikai párbeszédre, mondta Moussza Abu Marzuk.

2023.10.10. 07:18

Benjamin Netanjahu: Elkezdtük! - videóval és kemény szavakkal üzent a miniszterelnök

A gázai légicsapások csak a kezdetet jelentik, közölte hétfő este az izraeli kormányfő, aki úgy fogalmazott, generációk fognak emlékezni Izrael ellencsapásaira.

2023.10.10. 07:07

Menekültügyi tanács: a blokád mint kollektív büntetés jogsértés

Jan Egeland, a Norvég Menekültügyi Tanács (NRC) főtitkára figyelmeztetett, hogy Gáza izraeli blokádja "rendkívüli katasztrófát" okozhat az övezetben. "A kollektív büntetés a nemzetközi jog megsértése" - közölte a sajtó munkatársaival, kiemelve, hogy amennyiben a blokád miatt sebesült gyerekek halnak meg az áram nélkül maradt kórházakban, az háborús bűncselekmény.

Joáv Galant izraeli védelmi miniszter hétfőn jelentette be a Gázai övezet "totális blokádját", leszögezve, hogy Izrael mostantól sem villanyáramot, sem élelmiszert, sem üzemanyagot nem enged be a Gázai övezetbe. (MTI)

2023.10.10. 07:06

900 izraeli halálos áldozat

Az éjszaka folyamán az izraeli légirő hevesen bombázta Gázaváros Rimál nevű lakónegyedét, a támadás következtében megsemmisült a palesztin távközlési vállalat épülete is. Találat érte az övezet déli részén lévő Rafah városát is, a helyi kórház egyik orvosa, Talaát Barhum azt közölte, 19-en haltak meg a légicsapásban.

Az ENSZ Humanitárius Ügyeket Koordináló Irodája (OCHA) azt közölte, a támadások 790 lakóépületet romboltak le, további 5330 pedig súlyosan megrongálódott. Három víztisztítótelepet is találat ért, a szolgáltatás kimaradása mintegy 400 ezer embert érint - tette hozzá az OCHA.

Mindeközben keddre virradóra 900-ra nőtt a Hamász Izrael ellen szombaton indított támadása izraeli halálos áldozatainak a száma. A Gázai övezet hatóságai azt közölték, 680 halálos áldozatról tudnak az övezetben. (MTI)

2023.10.10. 06:57

11 amerikait öltek meg

Joe Biden amerikai elnök megerősítette, hogy legalább 11 amerikai meghalt az izraeli-Hamász konfliktusban. "Sajnos most már tudjuk, hogy a meggyilkoltak között legalább 11 amerikai állampolgár volt, akik közül sokan Izraelben leltek második otthonra" - olvasható a Fehér Ház írásos közleményében.

A Fehér Ház honlapján megjelent elnöki tájékoztató szerint az áldozatok közül többen életvitelszerűen Izraelben éltek. Biden hozzátette: kormányának tudomása van arról, hogy több amerikai állampolgár eltűnt, és megtalálásuk, illetve hollétük megállapítása érdekében együttműködnek az izraeli hatóságokkal. Valószínűnek nevezte, hogy amerikaiak is vannak a Hamász palesztin iszlamista szervezet által foglyul ejtett emberek között, és kormánya túszkérdésekben jártas szakértőket küld Izraelbe, valamint hírszerzési támogatást is nyújt.

A közleményben Joe Biden hangsúlyozta, hogy az Egyesült Államok és Izrael elválaszthatatlanok, és megismételte: az Egyesült Államok biztosítani fogja, hogy Izrael rendelkezzen minden eszközzel, amire az ország és polgárainak védelméhez szüksége van.

Kormányzati illetékesek azt is közölték, hogy Joe Biden egyeztetést kezdeményezett az Egyesült Államok közeli szövetségeseinek vezetőivel, köztük Franciaország, az Egyesült Királyság, Németország és Olaszország vezetőivel. (BBC, MTI)

2023.10.10. 06:45

Egyiptom: Több mint egy héttel előtte tudhatott Izrael a támadásról

Abbász Kamel egyiptomi hírszerzési miniszter tíz nappal a Hamász fegyvereseinek támadása előtt figyelmeztette Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnököt, hogy "valami rendkívüli, szörnyű támadás" készül Gázából - jelentette hétfőn a Jediót Ahronót című újság hírportálja a ynet egy egyiptomi hírszerzési forrásra hivatkozva. A forrás szerint Netanjahu azt felelte: az izraeli hadsereg "nagyon el van foglalva" a ciszjordániai terrorcselekményekkel.

Az egyiptomiak szerint az izraeli tábornokok is azt bizonygatták egyiptomi kollégáiknak, hogy "a gázai helyzet, különösen a határ mentén, ellenőrzés alatt áll". "Figyelmeztettük őket, hogy a helyzet nagyon hamar robbanni fog, és nagyot. De alábecsülték a figyelmeztetéseinket" - mondták az egyiptomi hírszerzők.

Az izraeli miniszterelnöki hivatal a lap kérdésére úgy válaszolt: "az a jelentés, miszerint figyelmeztetés érkezett a háború kitörése előtt Egyiptomból, téves és hamis". (MTI)

2023.10.10. 06:44

Túszok kivégzésével fenyegetőzik a Hamász

Az izraeli túszok kivégzésével fenyegetőzött hétfő éjjel a Hamász iszlamista szervezet fegyveres szárnyának szóvivője, amennyiben az izraeli hadsereg nem hagy fel a Gázai övezet elleni légitámadásaival. Abu Obejda leszögezte:

ha a támadások folytatódnak, a szervezet minden egyes, gázai civilek otthonát érő támadás nyomán kivégez egy izraeli túszt.

Eli Kohen izraeli külügyminiszter óva intette a szélsőségeseket, hogy Izrael "egy ilyen háborús bűncselekményt sosem bocsátana meg". (MTI)

2023.10.10. 06:00

Hogy nem látta ezt Izrael? - Különös helyen gyakoroltak a Hamász terroristái a támadás előtt

Hogyan vezette félre a Hamász Izraelt és hajtott végre többszáz izraeli halottat követő terrortámadást – amire a válasz többszáz palesztin halálát okozó izraeli bombázás volt? Egy palesztin forrás szerint a zsidó állam láthatta volna a jeleket.

Címlapról ajánljuk

Wéber Gábor elmondta, ki szorongathatja meg Max Verstappent

A hétvégi Forma–1-es Miami Nagydíjon is a Red Bull és Max Verstappen a fő esélyes – mondta az InfoRádióban Wéber Gábor. A kommentátor a 2024-es szezon első öt versenyének legfontosabb történéseit is elemezte, valamint kitért arra is, milyen következményei lehetnek annak, hogy Adrian Newey tervezőmérnök 2025-ben már biztosan távozik a vb-címvédő istállótól.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.03. péntek, 18:00
Bakondi György
a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója, a Stratégiai Tanácsadó Testület tagja
Szép pluszban zárt Amerika

Szép pluszban zárt Amerika

Vegyes mozgásokat láttunk ma a nemzetközi részvénypiacokon, Európában a befektetők a Fed tegnapi üzeneteit emésztették, miközben tovább dübörgött a gyorsjelentési szezon is, például Európa legnagyobb cége, a gyógyszergyártó Novo Nordisk, valamint a Shell is ma jelentett - mindkét cég megverte az elemzői profitvárakozásokat. A vezető amerikai indexek egy százalék körüli pluszban fejezték be a napot. Ezzel a mai napi izgalmaknak még nincs vége, hiszen az amerikai zárás után jelent majd az Apple is, amely jelenleg a világ második legértékesebb cége a Microsoft után.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×