eur:
390.94
usd:
366.82
bux:
68142.02
2024. május 1. szerda Fülöp, Jakab
Robert Fico, az Irány - Szociáldemokrácia (Smer-SD) párt vezetője érkezik a párt pozsonyi székházában rendezett eredményváróra 2023. szeptember 30-án, a szlovák parlamenti választások napján.
Nyitókép: MTI/AP/Darko Bandic

99,91 százalékos feldolgozottság: Robert Fico pártja nyerte a szlovákiai választást

A szombati előre hozott parlamenti választáson a magyar Szövetség nem jutott a pozsonyi törvényhozásba, a következő időszakban tehát parlamenten kívüli politizálásra készülhet, nem sokon múlt.

A szombati szlovákiai parlamenti választások után vasárnap reggel már a külföldről levélben leadott szavazatok eredményeit is kihirdették, így a feldolgozottság szinte teljes, 99,91 százalékos, és bár a külföldön leadott szavazatok közel kétharmadát a Progresszív Szlovákia (PS) szerezte meg (61,7 százalék), a második helyen az SaS végzett 10,8 százalékkal, a harmadik pedig a Smer lett 6,1-gyel és a negyedik legtöbb levélszavazatot az OĽaNO és barátok kapta (3,81 százalék), őket követi a sorban az SNS (3,79 százalék), a KDH (3,31 százalék), a Republika (3,2 százalék), a Demokraták (2,5 százalék), a Hlas (2,46 százalék) és a Sme rodina (0,55 százalék), ez az Újszó.com tudósítása alapján a végeredményt alig befolyásolja, Robert Fico Smer pártja nyerte az előre hozott választást a voksok majdnem egynegyedével, a Szövetség nevű magyar formáció pedig nem lesz tagja az új törvényhozásnak, mert nem szerezte meg a voksok 5 százalékát.

Az új szlovák parlamentben 7 párt lesz majd:

  • Smer
  • Progresszív Szlovákia (liberálisok)
  • Hlas (Peter Pellegrini volt kormányfő pártja)
  • Egyszerű Emberek és Független Személyiségek (OLaNO) mozgalom és társai által alkotott koalíció (Igor Matovic szintén volt miniszterelnök összefogása)
  • KDH (kereszténydemokraták)
  • SaS (liberálisok)
  • SNS (nemzeti párt).

A választási részvétel valamivel 70 százalék alatti volt.

A parlament kapuin kívül rekedt a Republika 4,8 százalékkal, a Szövetség 4 és fél százalékkal, a Demokraták 3 szákal és a Sme rodina bő 2 százalékkal.

A Smer a győzelmével 42 mandátumot szerzett, míg a PS-nek 31 hely jutott a plénumban. A Hlas 27, az OĽaNO koalíciója 16, a KDH 13, az SaS 11, az SNS pedig 10 képviselőt ültethet a parlament padsoraiba.

Hogy milyen "színezetű", irányú lesz Szlovákia következő kormánya, egyelőre nem tudni, a következő napok, hetek tárgyalásainak függvénye, az új kormány megalakulásáig Ódor Lajos ügyvezető kormánya áll Szlovákia élén.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×