eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita
Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke az Európai Unió helyzetéről tartja meg évenkénti beszédét az Európai Parlament strasbourgi üléstermében 2023. szeptember 13-án.
Nyitókép: MTI/EPA/Julien Warnand

Ursula von der Leyen: az EU-nak vissza kell nyernie az európaiak bizalmát

A jelenlegi bizonytalan világban Európának ismét el kell nyernie az európaiak bizalmát, mégpedig azáltal, hogy „foglalkozunk törekvéseikkel és aggodalmaikkal” – hívta fel a figyelmet Ursula von der Leyen az Európai Bizottság elnöke szerdán az Európai Parlament strasbourgi plenáris ülésén.

Az uniós javaslattevő és végrehajtó testület elnöke a jövő évi európai parlamenti választások előtti utolsó beszédét mondta el az Európai Unió helyzetéről.

A több mint egyórás felszólalásban egyebek között kifejtette: az EU eddigi legambiciózusabb projektje az európai zöld megállapodás, amelynek célja, hogy 2050-re Európa legyen az első klímasemleges kontinens. Ez a törekvés már az európai gazdaság központi eleméve vált, és az uniós ipar készen áll arra, hogy „a zöld átmenetet lendületbe hozza” – fogalmazott.

Hangsúlyozta, hogy továbbra is biztosítani kell a zöld megállapodás előrehaladását – méltányos átmeneten keresztül –, ez a jövő generációi számára különösen fontos, hogy egészséges bolygón élhessenek.

Ursula von der Leyen a Reuters tudósítása szerint többször is hangsúlyozta, hogy Európa – főként ha ő marad a bizottság élén – „válaszol a történelem hívására”.

Európa mindent megtesz, hogy megőrizze versenyelőnyét, mondta az uniós törvényhozóknak, és kijelentette, hogy megvédi az európai vállalkozásokat minden tisztességtelen versennyel szemben. Felhívta a figyelmet arra, hogy az európai vállalatokat gyakran kizárják a külföldi piacokról, vagy ragadozó gyakorlatok áldozataivá válnak. Példaként hozta fel, hogy Kína elárasztja a globális piacokat olcsó elektromos autókkal, amelyek árát hatalmas állami támogatások tartják mesterségesen alacsonyan.

Ennek jegyében bejelentette, hogy

az EB szubvencióellenes vizsgálatot indít a Kínából érkező elektromos járművekkel kapcsolatban.

Külön megbízott segíti majd a jövőben a kkv-k üzleti életének egyszerűsítését.

Beszélt arról is, hogy az Európai Bizottság intézkedéscsomagot fog előterjeszteni az európai szélipar támogatására, szem előtt tartva a magas infláció jelentette kihívásokat is.

Megjegyezte, hogy ő és csapata több mint 90 százalékban teljesítette azokat az ígéreteket, amelyeket 2019-es EB-elnökké válásakor tett.

„Megszületett a geopolitikai unió Ukrajna támogatásával, az orosz agresszióval szembeni fellépéssel, a Kínával szembeni magabiztos válaszlépésekkel és a partnerségekbe való befektetéssel. Most az Európai Zöld Megállapodás a gazdaságunk központi eleme, ami ambícióit tekintve páratlan” - mondta.

Ursula von der Leyen felidézte, hogy a koronavírus-járvány gazdaságra gyakorolt hatásait ellensúlyozni hivatott helyreállítási alappal újraindították az európai gazdaságot, Európa közel áll a teljes foglalkoztatottsághoz.

Mivel az afrikai Száhel-övezet politikai instabilitása közvetlenül érinti Európa biztonságát és jólétét, a migrációt kezelni kell, azonban meglátása szerint ehhez egység szükséges az EU-n belül. Sürgette az új uniós menekültügyi paktum elfogadását, hangsúlyozva az emberek és a határok védelme közötti egyensúlyt.

Hangsúlyozta, hogy nemcsak Ukrajna, de a Nyugat-Balkán jövője is az Európai Unióban van. "Egy olyan világban, ahol a méret és a súly számít, egyértelműen Európa stratégiai és biztonsági érdeke, hogy kiteljesítsük az uniót" - emelte ki.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Polgár Csaba: a megelőzés, a szűrések és a daganatellenes oltások is nagyon fontosak

Polgár Csaba: a megelőzés, a szűrések és a daganatellenes oltások is nagyon fontosak

A koronavírus-járvány utóhatásaként sokkal kevesebben járnak szűrővizsgálatokra, mint a pandémia előtt, ezért átfogó kampányra lenne szükség, hiszen a népbetegségek megelőzhetők - mondta az InfoRádióban az Országos Onkológiai Intézet főigazgatója. Polgár Csaba professzor kardiológus és gyermekgyógyász kollégáival együtt több vidéki fórumon tart előadást erről.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×