eur:
389.49
usd:
361.89
bux:
68002.24
2024. május 4. szombat Flórián, Mónika
Egy dolgozó helyére teszi a töltőpisztolyt tankolás után egy OMV töltőállomáson a II. kerületi Szilágyi Erzsébet fasoron 2017. január 25-én.
Nyitókép: MTI Fotó: Mohai Balázs

Grád Ottó: már van, ahol ma is eléri a 700 forintot az üzemanyagok ára

Szeptember elsejétől a benzinkutak bruttó négy forinttal fizetnek majd többet a gázolajért, az árnövekedést pedig várhatóan a kiskereskedelmi árakba is beépítik.

"A bruttó négy forint, ami a nagykereskedelmi árban jelentkezik, nem jelentős. Ha azt nézzük, hogy az elmúlt hat hétben milyen komoly áremelkedés volt az üzemanyagpiacon – mind a benzin, mind a gázolaj esetében –, ez nem egy jelentős változás" – mondta az InfoRádióban Grád Ottó.

A Magyar Ásványolaj Szövetség főtitkára szerint inkább szezonális oka van az áremelkedésnek. A nyári időszak alapvető üzemanyaga a benzin, akkor a legmagasabb az értékesítés. Szeptemberben, októberben ismét a gázolajé az alapvető kereslet. Ez a szezonalitás okozza, hogy egymáshoz képest változnak az árak, de pénteken nem változik a benzinár, tehát csak a két termékcsoport közötti szezonális kereslet okozza jelenleg az áremelkedést.

A nemzetközi piacot nézve a kőolaj európai jegyzésára viszonylag stabil, 85-86 dolláros a komoly, 15 százalékos emelkedés után, amit a nyár második felében tapasztaltak. A hazai fizetőeszköz jegyzése újból 350 forint alatt van a dollárral szemben, ami abból a szempontból biztató, hogy

várhatóan stabilitás lesz az üzemanyagpiacon.

Előfordulhat, hogy néhány forinttal emelkedik a gázolaj ára a szezonalitásból és a keresletnövekedésből adódóan, de jelentős árváltozások a következő időszakban nem várhatók a jelenlegi piaci helyzetben. A sokak által emlegetett 700 forintos árszint átlagos üzemanyagárban "messze van", de a kutak közötti árkülönbségről adódóan ez sem lehetetlen.

Grád Ottó hozzátette: az autópályák melletti töltőállomásokon ma is van, ahol ezt a szintet közelítik az árak, de alapvetően az országban működő több mint 2000 töltőállomás jelentős részénél 650 forint.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Cservák Csaba: a júniusi választás anyagilag is fontos lehet a pártoknak

Anyagi szempontból is fontos az ellenzéki pártoknak, hogy jól szerepeljenek az idei európai parlamenti és önkormányzati választáson, mert azzal növelik az esélyüket arra, hogy 2026-ban, az országgyűlési választáson egy százaléknál jobb eredményt érjenek el, és állami támogatásban részesüljenek. Az InfoRádióban Cservák Csaba alkotmányjogász professzor beszélt arról, hogy az állam mikor és miért támogatja a választáson elinduló pártokat.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×