eur:
390.78
usd:
358.98
bux:
72940.89
2024. július 20. szombat Illés
red green yellow orange color fuel gasoline dispenser  background
Nyitókép: chutarat sae-khow/Getty Images

Grád Ottó: Magyarországon még soha nem látott benzinár jön

A Magyar Ásványolaj Szövetség főtitkára szerint a 650-670 forint közötti sávban maradhat az üzemanyagok fogyasztói ára az idén. de januártól már hetessel keződik majd a literenkénti ár a benzinkutakon.

70-80 forint 6 hét alatt – átlagosan nagyjából ennyit emelkedett a benzin és a gázolaj literára a nyáron idehaza több ok együttes hatásaként. Olyan 7-8 százalékot csökkent a forint értéke a dollárhoz képest, valamint Szaúd-Arábia és Oroszország kitermeléscsökkentési döntései után az addigi 70-75 dolláros sávból 85 környékére emelkedett a nyersolaj világpiaci ára – írja az áremelkedés okairól a vezess.hu.

A gázolaj látványos áremelkedése fogyasztáskövető, tipikusan szezonális jelenség Grád Ottó, a Magyar Ásványolaj Szövetség főtitkára szerint, mert nyaranként a jellemzően benzines autóval utazó családok miatt általában ez az üzemanyagforma a drágább, majd az évszak vége felé a mezőgazdasági munkák miatt a gázolajfogyasztás emelkedik meg, ezt pedig jellemzően követi az ár is.

„Tartósan magasabb lehet az elkövetkező hetekben a gázolaj ára a benzinnél, de ezt leszámítva nyugodtabb, jelentősebb áremelkedés nélküli időszakra számítok” – mondta Grád Ottó. Szerinte a 650-670 forint közötti sávban maradhat az üzemanyagok fogyasztói ára, mert a nyersolajnál és a forint árfolyamában is stabilitást lát most.

A kormány döntése következtében január 1-jétől bruttó 41 forinttal emelkedik az üzemanyagok jövedéki adója, ami – ha bejön a mostani prognózis – a literárat a magánszemélyek számára még nem látott 700 forintos határ fölé emelheti. „A kereskedők nem tudnak mit tenni” – mondja Grád, „az adót be kell fizetni”.

Idén már látszik a magas üzemanyagár a hazai fogyasztáson, amely a 2021-es szintre mérséklődött az év első felében. A nyári jelentős áremelkedés valószínűleg már az augusztusi számokban is meglátszik majd, és ősszel még tovább csökkentheti a vásárlást, januártól pedig különösen látványos lehet a visszaesés. Ráadásul, ha Magyarországon a legdrágább az üzemanyag a régióban, a nemzetközi fuvarozás szereplőiként a kamionosok is a szomszédos országokban tankolnak majd.

Grád Ottó szerint a legtöbb forgalmazó egy az egyben beépíti majd a literárba a 41 forintos adóemelést, azt elképzelhetőnek tartja, hogy egyes – alapvetően nem a benzinforgalmazásból élő – diszkontláncok jelentős, piacfelforgató akciókba kezdenek.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.22. hétfő, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×