eur:
389.66
usd:
363.67
bux:
0
2024. május 2. csütörtök Zsigmond
Nyitókép: Pixabay.com

Brutális áremelkedés, a szakértő elmondja, mikor tetőzhet a gázolaj ára

Tovább folytatódik az üzemanyagárak emelkedése Magyarországon: szerdától a benzin bruttó 4 forinttal, míg a gázolaj bruttó 15 forinttal lesz drágább. Grád Ottó, a Magyar Ásványolaj Szövetség főtitkára szerint a kőolaj árának emelkedése mellett szezonális hatások állnak a folyamatok mögött.

A holtankoljak.hu oldalon hétfőn közzétett adatok szerint szeptember 13-tól, szerdától a kiskereskedelmi árak újabb változását követően a 95-ös benzinért átlagosan literenként 649 forintot, míg a gázolajért 667 forintot kell fizetniük az autósoknak.

Grád Ottó azt mondta az InfoRádióban, hogy az alapanyag drágulása megjelenik az üzemanyagárakban, miután a napokban komoly emelkedés volt a kőolaj világpiaci árában. Oroszország és Szaúd-Arábia a múlt héten bejelentette, hogy továbbra is fenntartja a termelést korlátozó intézkedéseket, ennek következtében az észak-tengeri Brent nyersolaj ára 90 dollár fölé emelkedett. „Ez az alapanyag-áremelkedés az oka annak, hogy az üzemanyag ára is emelkedni fog. Annak pedig a szezonalitás a magyarázata, hogy a gázolaj kiskereskedelmi ára még jelentősebben nő.

Nagyon komoly gázolajkereslet van Európában”

– tette hozzá.

Az európai gázolajjegyzésárak emelkedése is jelentősen meghaladja a benzin áremelkedését, a Magyar Ásványolaj Szövetség főtitkára szerint azonban ez remélhetőleg csak átmeneti időszak, ami az őszi kereslet változásainak az eredménye. A következő hónapokra a határidős jegyzések lényegesen alacsonyabbak, így az év végére normalizálódhat a gázolajpiac, a jegyzésárak azt mutatják, hogy lényegesen kedvezőbb áron kötnek határidős ügyleteket novemberre és decemberre. Grád Ottó szerint azzal továbbra is számolni kell, hogy az őszi-téli időszakban a gázolaj a meghatározó üzemanyag.

Mint fogalmazott, a forgalmi jegyzéseket nézve a gázolaj drágulása talán elérte a plafont, remélhetőleg a piac normalizálódik, hiszen jelentős fizikai hiányról nem érkeztek információk. „Csak a téli időszakra való felkészülés keresleti emelkedése magyarázza ezt a jelentősebb gázolaj-áremelkedést, és

ha a készletek feltöltésre kerülnek, akkor mindenképpen közelebb kerül majd egymáshoz a két üzemanyag ára”

– fejtegette.

Grád Ottó reményét fejezte ki, hogy ez a közeledés nem magasabb árszinten, hanem valahol a benzin jelenlegi árszintjének környékén fog bekövetkezni. A teljes európai piacra kitekintve nem lehet azt mondani, hogy drágább itthon az üzemanyag, régiós szinten viszont már más a helyzet. „Az utóbbi időben elértük a környező országok árszintjét. Sőt, jó néhány helyen, ahol korábban magasabb volt az üzemanyagok ára, elérték a magyarországi szintet, illetve a magyar üzemanyag-drágulás meghaladta néhány tradicionálisan drágább piaci üzemanyagár szintjét” – mondta az InfoRádióban a Magyar Ásványolaj Szövetség főtitkára.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Dobrev Klára a Ligetben: "fogd be a szádat, magyar dolgozó, mert különben kirúgunk, ezt üzeni Orbán Viktor kormánya"

Európai fizetéseket, európai nyugdíjat, európai egészségügyet, európai béreket sürgetett a Demokratikus Koalíció, az MSZP és a Párbeszéd európai parlamenti (EP-) listavezetője szerdán Budapesten. Dobrev Klára közölte, erős Európát akar, amely minden magyarra tud vigyázni, akkor is, ha a kormánnyal szemben kell megvédenie őket.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×