eur:
381.97
usd:
354.23
bux:
58424.86
2023. december 8. péntek Mária
Jevgenyij Prigozsin sírja a Szentpéterváron. Forrás: X / World News Guru
Nyitókép: Forrás: X / World News Guru

Ezt nem látta Vlagyimir Putyin, így temették el Jevgenyij Prigozsint

A Wagner-zsoldos csapat vezérének gyászszertartásán nem vett részt Vlagyimir Putyin

A jelentések szerint a zárt körben lezajlott búcsúztatást Porokhovszkoja temetőben, Szentpétervár külvárosában tartották. Szinte biztosra lehetett venni, hogy Vlagyimir Putyin, vagy más orosz állami vezető nem vesz majd részt a temetésen. Nem is volt ott.

Jevgenyij Prigozsin napra pontosan két hónappal azután halt meg, hogy zsoldosaival sikertelenül fellázadt a moszkvai katonai vezetés, legfőképpen Szergej Sojgu védelmi miniszter és a Vaelrij Geraszimov tábornok ellen. Putyin elnök a zendülőknek büntetlenséget ígért és a zsoldosok elvonulhattak Fehéroroszországba.

Jevgenyij Prigozsin azonban gyanús körülmények között, egy repülőgép szerencsétlenségben vesztette életét. A tragédiában meghalt a zsoldosok egyik kapitánya és a Wagner-csoport pénzügyi tanácsadója is.

Bár Jevgenyij Prigozsin temetése szűk körben zajlott, a zsoldos csapat kaptányának, Dmitrij Utkinnak a búcsúztatása már nem volt ilyen visszafogott:

Hasonlóan nagy tömeg kísérte utolsó útjára a Wagner-csoport pénzügyi tanácsadóját, Valerij Csekalovot is.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
A saját lábára állna Kijev, kudarcot vallott az oroszok hibrid háborúja – Ukrajnai háborús híreink pénteken

A saját lábára állna Kijev, kudarcot vallott az oroszok hibrid háborúja – Ukrajnai háborús híreink pénteken

Ukrajna két amerikai vállalattal állapodott meg a számára létfontosságú 155 milliméteres tüzérségi lövedékek közös gyártásában – közölte csütörtökön Olekszandr Kamisin stratégiai iparágakért felelős ukrán miniszter. Oroszország szervezetten szállított közel-keleti és észak-afrikai migránsokat a finn határhoz, hogy ezzel a hibrid háborús taktikával próbálja meg destabilizálni a NATO-országot. Úgy tűnik azonban, a terv kudarcot vallott, a bevándorlók Oroszországban maradtak, ezért most a haderőbe akarják felvenni őket – írja az amerikai Institute for the Study of War (ISW) háborús elemzőintézet szerdai jelentése a BBC orosz szolgálata nyomán.  Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború aktualitásaival.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×