eur:
382.09
usd:
354.26
bux:
0
2023. december 8. péntek Mária
Jevgenyij Prigozsin orosz üzletembernek, a Wagner katonai magánvállalat alapítójának a portréja a moszkvai kormányzati negyed, a Kreml közelében rögtönzött emlékhelyen 2023. augusztus 26-án. Három nappal korábban az oroszországi Tver megyében lévő Kuzsenkino község közelében lezuhant a Prigozsint és Dmitrij „Wagner” Utkint, a zsoldoscsoport parancsnokát szállító magánrepülőgép útban Moszkvából Szentpétervárra. A gépen háromfős személyzet és hét utas tartózkodott, a balesetet senki sem élte túl.
Nyitókép: MTI/AP/Alekszandr Zemljanyicsenko

Publikálták az utolsó fényképeket a még élő Jevgenyij Prigozsinról

Az orosz zsoldosvezért a Közép-afrikai Köztásaságban fényképezték le utoljára.

Egy Wagner csoporthoz köthető Telegram-csatorna nyilvánossá tette azokat a fotókat, melyek utoljára készültek a még élő orosz zsoldosvezérről, Jevgenyij Prigozsinról – írja a Portfolio.hu.

A fényképek a Közép-afrikai Köztársaságban készültek, az egykori zsoldosvezér helyi lakosokkal látható rajtuk. Ez volt az egyik utolsó helyszín, melyet meglátogatott, mielőtt útnak indult végzetes, oroszországi látogatására.

A Közép-afrikai Köztársaság fontos szerepet töltött be a Wagner és Prigozsin üzleti vállalkozásainak életében. Az ország rendkívül instabil, de az elmúlt években az orosz zsoldosok és Prigozsinhoz köthető bányavállalatok igencsak jelentős befolyásra tettek szert. A Wagner csoport az országos védelmi erők képzésében, fontos politikusok és objektumok őrzésében és működtetésében is fontos szerepet vállal, illetve hozzáférnek az ország értékes színesfém és energiahordozó-lelőhelyeihez.

Az összefonódás olyan mély, hogy orosz sajtóinformációk szerint Jevgenyij Prigozsin és a Wagner a Közép-afrikai kormány repülőgépeivel közlekedett Afrikában és a Közel-keleten.

A legtöbb elemző úgy látja, a Wagner és a Jevgenyij Prigozsinhoz köthető cégek Közép-afrikai kormánnyal való összefonódása olyan erős, hogy kifejezetten nehéz dolga lesz majd az orosz államapparátusnak, ha át akarja venni a zsoldosbrigád érdekeltségeit a térségben.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×