eur:
389.49
usd:
361.89
bux:
68002.24
2024. május 4. szombat Flórián, Mónika
Szu-30SzM orosz vadászbombázó repülőgép. Forrás: Wikipédia
Nyitókép: Forrás: Wikipédia

Ukrán hadihajót lőtt szét egy orosz harcirepülő a Fekete-tengeren

Az orosz haditengerészet Szu-30SzM típusú vadászbombázója elsüllyesztett egy ukrán felderítő hajót.

A támadásról az Aljazeera hírtelevízió internetes portálja számolt be, a moszkvai védelmi minisztérium közlésére hivatkozva. A hajó állítólag egy orosz gázkitermelő létesítmények közelében ólálkodott, amikor a vadászbombázó megtámadta.

Azt azonban nem közölték, hogy pontosan hol történt az eset. Az oroszok korábban arról számoltak be, hogy az elmúlt hetekben sikerült meghiúsítaniuk több, a hadihajóik ellen indított ukrán tengeri dróntámadást. A tengeri hadműveletek azóta fokozódnak, hogy Oroszország kilépett abból a megállapodásból, amely lehetővé tette az ukrán gabona biztonságos exportját a Fekete-tengeren keresztül.

Augusztus elején ukrán tengeri drónok mértek csapást Novorosszijszk kikötőjére. A háború kitörése óta ez volt az első alkalom, hogy orosz kereskedelmi célpontot támadtak az ukránok. Az ugyancsak itt horgonyzó Olenyegorszkij Gornyak, az Orosz Haditengerészet 775-ös típusú partraszállást támogató hajója súlyosan megrongálódott az akcióban.

Olenyegorszkij Gornyak, az Orosz Haditengerészet 775-ös típusú partraszállító hajója, amely súlyos megrongálódott egy ukrán dróntámadás következtében. Forrás: Wikipédia
Olenyegorszkij Gornyak, az Orosz Haditengerészet 775-ös típusú partraszállító hajója, amely súlyos megrongálódott egy ukrán dróntámadás következtében. Forrás: Wikipédia

Az ukránok nemrég mutatták be a nyilvánosság előtt isaz egyik, saját fejlesztésű tengeri drónjukat, amelynek sokáig még a létezését is tagadták.

Nem kizárt, hogy az orosz Sz-30SzM harci gép által elsüllyesztett ukrán hajó is egy ilyen, távolról irányított robot lehetett. Ezeket ugyanis nemcsak támadásokra, hanem felderítésre is használják. Bár az is elképzelhető, hogy a 850 kilónyi robbanóanyaggal megpakolható drónnal az orosz gázkitermelő üzemre akartak csapást mérni.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×