eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita
Alekszisz Ciprasz görög miniszterelnök nyilatkozik az athéni kormányfői rezidencia, a Maximosz-villa előtt 2019. január 13-án, miután a macedón-görög névvitát lezáró megállapodás elleni tiltakozásul lemondott Panosz Kammenosz védelmi miniszter. A Független Görögök (ANEL) pártot vezető Kammenosz szervezetének hat miniszterét is visszahívta a koalíciós kormányból.
Nyitókép: MTI/AP/Jorgosz Karahalisz

Lemondott pártelnöki posztjáról az egykori görög miniszterelnök

A hét végi előrehozott választásokon elszenvedett súlyos vereség miatt lemondott a Radikális Baloldal Koalíciója (Sziriza) párt elnöki posztjáról Alekszisz Ciprasz egykori görög miniszterelnök.

"Eljött az ideje, hogy új ciklus vegye kezdetét" - jelentette ki Ciprasz televíziós beszédében. "A rossz választási eredmény lehet egy új ciklus kezdete - és annak is kell lennie" - mondta, hozzátéve, hogy nem jelölteti magát a pártelnök-választáson.

Ciprasz 15 éven keresztül vezette a Sziriza pártot, 2015 és 2019 között szolgált Görögország első baloldali miniszterelnökeként. A Sziriza radikális baloldali, megszorításellenes programjával került kormányra a görögországi gazdasági válság legmélyén, 2015-ben. A mérnöki végzettséggel rendelkező Ciprasz mindössze 40 évesen vette át a kormányfői posztot, és egyike lett Görögország legfiatalabb vezetőinek.

Nem sokkal hatalomra kerülése után éles kirohanást intézett a megszorítások, az Európai Unió és a Nemzetközi Valutaalap (IMF) által támogatott mentőprogramok ellen, amelyek szerinte "humanitárius válságot idéztek elő" Görögországban.

Ciprasz és kormányának pénzügyminisztere, Jánisz Varufakisz nemzetközi ismertségre tettek szert az államcsőd megelőzésére az országnak nyújtott nemzetközi pénzügyi segélyprogram kezelésével.

A többi euróövezeti országgal folytatott, hónapokig tartó heves harcok után Ciprasz végül kénytelen volt tőkekontrollt bevezetni. Megnyert ugyan egy népszavazást, amelyen a görögöket a felajánlott mentőcsomag elutasítására szólította fel, de egy hónappal később fordulatot tett, és egy szigorúbb program végrehajtása mellett kötelezte el magát.

Ciprasz baloldali kormányát 2019-ben váltotta fel az ország élén Kiriákosz Micotákisz Új Demokrácia (ND) pártja. A mostani vasárnapi választáson a Sziriza a szavazatoknak mindössze 17,8 százalékát szerezte meg, amivel 48 mandátumra tett szert, az Új Demokrácia viszont 158 képviselői hellyel abszolút többségre tett szert a 300 fős parlamentben.

A Sziriza egyik nyilatkozó illetékese "hirtelennek" nevezte Ciprasz lenmondását, a párt reformja és a saját öröksége szempontjából azonban "helyesnek".

"Büszke vagyok mindarra, ami történt" - mondta csütörtökön Ciprasz. "Nehéz, kompromisszumokkal terhes út volt, sérülésekkel és kimerültséggel járó nehéz döntésekkel. De olyan út volt, amely mély nyomot hagyott a történelemben" - fogalmazott.

Címlapról ajánljuk

Versenyfutás az idővel: hat napja semmi nyoma az eltűnt autista német kisfiúnak

A hét eleje a különböző mentőszolgálatok több száz tagja keresi a hétfő este az alsó--szászországi Bremervördében eltűnt hatéves kisfiút. A rendkívüli erőkkel l folyó kutatást nehezíti, hogy a hatéves Arian autista. Ez az oka annak, hogy a felkutatására a hatóságok a legkülönbözőbb eszközöket vetik be, és az autizmus szakértőivel is konzultálnak. Szombat délutánig azonban még semmi eredmény nélkül, de nem adták fel a reményt.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 27. 20:28
×
×
×
×