eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 28. vasárnap Valéria
Nyitókép: OcaenGate

Két oka is lehetett a Titan összeroppanásának a szakértő szerint

Ryan Ramsey, a Királyi Haditengerészet egykori tengeralattjáró-kapitánya szerint mindkét esemény ugyanahhoz a végkifejlethez, a hajótest összeroppanásához vezetett.

A tengeralattjáró fedélzetén tartózkodó utasok meghaltak, amikor a Titanic roncsához több ezer méter mélybe igyekvő Titan néhány napja összeroppant.

Ryan Ramsey, az HMS Turbulent nukleáris támadó tengeralattjáró egykori kapitánya szerint az a Titan építésekor meghozott döntés, hogy a tengeralattjárók tervezésének szabványos módjait figyelmen kívül hagyják, ebben az esetben öt ember halálát okozta - írja a Sky News.

Az egykori tengeralattjáró-kapitány feltételezése szerint két dolog történhetett:

  • a kívülről 17 csavarral lezárt ajtón keletkezhetett sérülés, ami a hajótest összeroppanását okozta;
  • maga a hajótest volt valahol hibás, és a mélybe süllyedve a nyomástól megtört, ami ugyanazzal az eredménnyel járt.

Arról, hogy vajon a Titan vakmerő szerkezeti megoldásai okozták-e a tragédiát, Ramsey a következőket mondta:

"Inkább úgy fogalmaznék, hogy hatalmas kockázattal jár az ilyen típusú tengeralattjárók építésére vonatkozó szabványos módszerek figyelmen kívül hagyása az innováció érdekében, és ebben az esetben ez a kockázat emberéletek elvesztésében realizálódott."

Ramsey úgy véli, az iparág valószínűleg szigorítani fogja a szabályozást, bezárva a kiskapukat. Úgy véli, le kell vonni a megfelelő tanulságokat, de még sok a megválaszolatlan kérdés a Titan ügyében.

"Igyekeznek összegyűjteni a maradványokat, és eldönteni, hogy a nyomás alatti hajótest roppant-e össze, vagy a nyílásnál keletkezett a baj" - mondta el. Úgy véli, bármi is legyen a vizsgálat eredménye, az valószínűleg visszaszorítja az extrém turizmust.

"A tenger kiszámíthatatlan, minden tengeri tevékenységnek vannak kockázatai. Ez a terület voltaképpen kevésbé felfedezett, mint az űr, és olyan szerkezetekben merülnek le a mélybe, melyek összetettebbek egy űrhajónál" - fejtette ki.

Ramsey minden áldozat családjának részvétét fejezte ki, és úgy fogalmazott,

nem kellene több turisztikai merülést végrehajtani a Titanic roncsaihoz.

"Végső soron ez egy temető, ahol békének kellene lenni" - fogalmazott.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 27. 20:28
×
×
×
×