eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 28. vasárnap Valéria
Nyitókép: Pixabay.com,

Ez volt a szétrobbant tengeralattjáró utasainak lemondó nyilatkozatában

Az OceanGate megpróbált már előre minden felelősséget az utasokra rátolni. Lehetőleg mindenben.

Tanúsítvány nélkül merült a Titan tengeralattjáró, amely 5 emberrel a kabinjával az Atlanti-óceánban robbant fel, és maradványai pár száz méterrel a Titanic roncsai mellett süllyedtek hullámsírba - olvasható a 24.hu cikkében.

Az írásban az is szerepel az amerikai TMZ portál információira hivatkozva, hogy a jármű olyan anyagokból készülhetett, amelyeket nem használnak széles körben az emberek által használt tengeralattjárókhoz.

A Titan búvárhajót készítő cég lemondó nyilatkozatát - amelyet egy tavalyi túrán már aláíratott az utasokkal - is megszerezte a lap, ebben az szerepel, hogy "az óceán felszíne alá merülve a hajó rendkívüli nyomásnak van kitéve, és ha a hajó meghibásodik, amikor a fedélzetén tartózkodom, súlyos sérüléssel vagy halállal is végződhet. Tudomásul veszem, hogy bármikor visszautasíthatom az óceán felszíne alá merülést vagy a művelet bármely tevékenységében való részvételt".

Továbbá: "a segédhajók olyan ipari hajók, amelyeket nem kifejezetten utasszállításra terveztek, és számos veszélyt rejtenek magukban, többek között, de nem kizárólagosan nagy/nehéz tárgyakat, nehéz lengőajtókat és alacsony túlnyúlásokat. Ezek még veszélyesebbé válhatnak erős hullámzás esetén. Ezenkívül a művelet során felszállhatok kisméretű hajókra és egyéb eszközökre is, ami során felmerülhet anyagi kár, sérülés, rokkantság vagy halál is".

A nyilatkozó tudomásul veszi azt is, "hogy ha segít a búvárhajó szervizeltetésében vagy üzemeltetésében, akkor nagynyomású gázokkal, tiszta oxigénnel, nagyfeszültségű elektromos rendszerekkel veszélyeknek lesz kitéve, amely ugyancsak sérüléshez vagy halálhoz vezethet".

Végül pedig: "megértettem a művelet során végzett tevékenységekben rejlő kockázatokat, és ezennel teljes felelősséget vállalok az anyagi károk, sérülések, rokkantság és halálesetek minden kockázatáért".

A szöveg azzal zárul, hogy a nyilatkozó, illetve a családja, az örökösei vagy jogi képviselői lemondanak arról, hogy felelősségre vonják az OceanGate-et.

A Reutersnek nyilatkozó jogászok szerint így is támadható az OceanGate a tragédiáért, ez ugyanis nem "kőbe vésett nyilatkozat", találhatnak a bírók súlyos gondatlanságra utaló bizonyítékokat.

Címlapról ajánljuk

Meglepő eredményei lettek a nagy légkonditesztnek

A Tudatos Vásárlók Egyesülete nemzetközi együttműködésben 57, Magyarországon is megvásárolható klímaberendezést tesztelt. Az eredményekről Dénes Júlia, az egyesület munkatársa beszélt az InfoRádióban.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
Évtizedes trendet fordított meg a koronavírus-válság

Évtizedes trendet fordított meg a koronavírus-válság

A Covid okozta demográfiai hatások világszerte a felnőttkori halálozás növekedését és a várható élettartam csökkenését váltották ki – állapította meg a neves brit orvosi folyóiratban, a Lancetben pár hete megjelent globális betegségteher-tanulmány (Global Burden of Diseases Study 2021), amely az 1950 és 2021 közötti időszak globális demográfiai változásait, beleértve a Covid-járvány 2020–2021-es időszakának hatásait elemezte.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 28. 17:33
×
×
×
×