eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 28. vasárnap Valéria
A Titanic roncsainál, 4000 méteres mélységben szerencsétlenül járt Titan mélytengeri búvárhajó roncsát emelik partra a Horizon Arctic hajó fedélzetéről a kanadai parti őrség mólójánál, az Új-Fundland szigetén fekvő St. John kikötőjében 2023. június 28-án. A Titan öt utasa életét vesztette.
Nyitókép: MTI/AP/The Canadian Press/Paul Daly

"Félek, megöli magát és másokat" - egy alkalmazott évekkel ezelőtt megjósolta a Titan tragédiáját

A Titant üzemeltető OceanGate egy volt dolgozója, David Lochridge egy másik, a céget szintén elhagyó volt kollégájának írta meg e-mailben aggodalmát.

A Titan a múlt hónapban roppant össze a tenger mélyén, a balesetben az OceanGate vezérigazgatója, Stockton Rush mellett négy utas halt meg.

"Nem akarok vészmadárnak tűnni, de félek, megöli magát és másokat is az egója növelésére folytatott hadjáratban"

- fogalmazott a The New Yorker szerint a férfi a levélben.

Lochridge 2015-ben alvállalkozója volt a cégnek, majd 2018-2018 közt alkalmazottja. Távozását követően pereskedni kezdett a céggel, indoklása szerint azért bocsátották el, mert jelezte biztonsági aggályait a Titannel kapcsolatosan.

"Elég vagánynak tartom magam, ha veszélyes dolgokról van szó, de az a tengeralattjáró egy baleset garanciája, ami idővel biztosan be fog következni. A világ minden pénzéért sem merülnék le ezzel a valamivel" - írta a CNN szerint Rob McCallumnak, aki azért keveredett vitába a céggel, mert az nem akarta tanúsíttatni a tengeralattjárót.

McCallum, aki búvároktatóként expedíciókat vezetett a Titanichoz, 2018-ban figyelmeztette Rush-t a Titan biztonságával kapcsolatban, és közölte a vezérigazgatóval, hogy veszélybe sodorja magát és ügyfeleit.

A mini-tengeralattjáró körülbelül 1 óra 45 percen át merült a Titanic roncsainak irányába, amikor június 18-án elvesztette a kapcsolatot az anyahajóval. Néhány nappal később megerősítették, hogy a szénszálból és titánból készült, körülbelül kisbusz méretű jármű a mélyben összeroppant.

A fedélzeten öt ember tartózkodott: a vezérigazgató Stockton Rush, Hamish Harding brit üzletember, Paul-Henri Nargeolet francia búvár, Shahzada Dawood pakisztáni származású milliárdos és 19 éves fia, Suleman.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 27. 20:28
×
×
×
×