eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 28. vasárnap Valéria
Nyitókép: OcaenGate

A robbanás volt a "kopogás" - A pillanat törtrésze alatt következett be a Titan katasztrófája

Halottnak nyilvánították a Titanic roncsainak megtekintésére alámerült Titán batiszkáf utasait. Mindez azután történt csütörtökön este, hogy az amerikai haditengerészet „törmelékmezőt” fedezett fel az elsüllyedt gőzös maradványai körül – ami megerősítette, hogy a mélytengeri jármű összeroppant.

Csütörtök estére már a remény is meghalt. John Mauger, az amerikai parti őrség ellentengernagya kimért hangon közölte azt a hírt, amitől a családtagok rettegtek: megsemmisült az OceanGate nevű cég mélytengeri merülőeszköze, a Titan, amin öt ember utazott, hogy közelebbről szemlélje meg a Titanic gőzös 3800 méter mélyen fekvő roncsait.

„Ma reggel egy távirányítású robot felfedezte a tengerfenéken a Titan farokrészét, körülbelül 500 méterre a Titanic orrától. Az eszköz további roncsokat is talált amelyek alátámasztják azt az elméletet, hogy katasztrofális nyomásvesztés lépett fel a kabinban” – mondta.

Azaz a kabin a hatalmas nyomás alatt összeroppant. Az ellentengernagy mély együttérzését fejezte ki a családtagoknak.

A kétségbeesett kutatás és az állítólagos kopogó hangról szóló hírek után az amerikai haditengerészet egyik vezető beosztású tisztje megerősítette, hogy egy titkos rendszerük rögzített

egy zajt, amely megfelelt az „összeroppanás” hangjának.

A Titan 3300 méter mélységben járt, amikor megszakadt vele a kommunikáció.

A szomorú hírt bejelentő sajtótájékoztató előtt a Titan gazdája, az OceanGate közleményt adott ki. Ebben azt írták: „most már úgy hisszük, hogy vezérigazgatónk, Stockton Rush, Shahzada Dawood és 19 éves fia Suleman, Hamish Harding (milliárdos brit felfedező) és Paul-Henri Nargeolet (veterán francia búvár), szomorú módon odaveszett”.

„Ők igazi felfedezők voltak, a kaland különleges szelleme és a felfedezés iránti mély szenvedély és az óceánok védelme hajtotta őket”. Hozzátették, hogy együtt gyászolnak a családokkal.

Az egyik újságíró feltette a nehéz kérdést az ellentengernagynak: fel tudják-e hozni a holttesteket? Amire az volt a válasz, hogy „nagyon komplex és kíméletlen környezetben” végezte munkáját a merülőrobot. „A kutatást folytatjuk, de erre a lehetőségre most nincs válaszom”.

A BBC és a Sky News is megszólaltatta David Mearns mentési szakértőt, aki két utast is ismert.

A jelek arra mutatnak, hogy „katasztrofális berobbanás történt. Ebben

az egyetlen megnyugtató dolog az, hogy a pillanat törtrésze alatt történt meg és a férfiaknak fogalmuk sem lehetett, hogy mi történik.

A hétfőn átélt legrosszabb félelmeim valóra váltak. Négy napon át azért imádkoztunk, hogy más legyen a kimenetel. Szóval... két barátom meghalt”.

A pakisztáni származású, brit állampolgárságú üzletember Dawood egyik testvére elmondta, hogy fia,

Suleman „rettegett a merüléstől”, de „apja kedvére akart tenni”.

Több családtag és barát is gyászát fejezte ki. James Cameron, az Oscar-díjas Titanic film rendezője azt mondta: „a csontjaiban érezte, mi történt”.

Közben az Amazon áruház elkezdte kimoderálni az ízléstelen kommenteket a hírhedté vált, mindössze 42 dolláros videojáték-kontroller alatt, amellyel videók szerint a Titant irányították.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×