eur:
389.07
usd:
360.67
bux:
67973.97
2024. május 3. péntek Irma, Tímea
Budapest, 2020. július 6. Kiadó lakást hirdető tábla a főváros XI. kerülete egyik új lakóparkjának modern épületén. MTVA/Bizományosi: Jászai Csaba
Nyitókép: MTVA/Bizományosi: Jászai Csaba

Drasztikusan drágult az albérlet, de már nem a Belváros a legdrágább

Egy év alatt csaknem 20 százalékkal emelkedtek az albérletárak Budapesten: május közepén egy átlagos fővárosi lakás bérléséért havi 225 ezer forintot kellett fizetni, míg egy évvel ezelőtt csak 180 ezer forintot.

Az albérletpiacon áprilisban és májusban is folytatódott a drágulás. A KSH–ingatlan.com lakbérindexe szerint Budapesten az országos átlagot is meghaladta az áremelkedés – közölte az ingatlan.com vezető elemzője. Országos szinten 0,7 százalékos, Budapesten 1,8 százalékos volt az emelkedés az előző hónaphoz képest – tette hozzá Balogh László.

A folyamatok eredményeként májusban már csaknem 20 százalékkal kellett többet fizetni a fővárosban egy átlagos kiadó lakásért, mint egy éve. Tavaly ilyenkor Budapesten 180 ezer forint volt az átlagos lakbér, idén májusban viszont már 225 ezer forint volt, amit a tulajdonosok és ingatlanközvetítők elkértek egy-egy kiadó lakásért. Mindez 18-20 százalékos emelkedésnek felel meg, amit az tesz lehetővé, hogy 2023 januárjától kedve az infláció miatt a bérek és jövedelmek is növekedésnek indultak, így a tulajdonosok is bátrabban áraznak – magyarázta.

Budapesten a kerületek között is nagyok voltak a különbségek. Az ingatlan.com vezetőjének tájékoztatása alapján már nem az V. kerületben, hanem a II. kerületben lehet a legdrágábban lakást bérelni.

Utóbbi kerületben már 330 ezer forint az átlagos lakbér, míg előbbiben „csak” 324 ezer forint.

Kitűnik továbbá az I. kerület a 280 ezer forintos, illetve a VI., XII. és XXII. kerület a 250 ezer forintos átlagárukkal. A legolcsóbb kerületek közé a XVII., a XIX. és XXIII. kerület tartozik, ahol 148 ezer, 145 ezer és 138 ezer forint az átlagár.

A megyeszékhelyek között is jelentős eltérések vannak: a legdrágábbak között szerepel Veszprém, Szombathely, Tatabánya, Székesfehérvár és Debrecen 150-175 ezer forintos átlagos bérleti díjjal. A legolcsóbb vármegyeszékhelyek Szekszárd, Kaposvár, Miskolc, Békéscsaba és Salgótarján. Ezekben a városokban 90-110 ezer forint lakbért kértek el átlagosan május közepén.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.03. péntek, 18:00
Bakondi György
a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója, a Stratégiai Tanácsadó Testület tagja
Nyeregben érzi magát Putyin, baljós árnyak gyülekeznek Sojgu felett – Ukrajnai háborús híreink pénteken

Nyeregben érzi magát Putyin, baljós árnyak gyülekeznek Sojgu felett – Ukrajnai háborús híreink pénteken

Avril Haines, az amerikai Nemzeti Hírszerzés igazgatója a Szenátus katonai bizottságánál tartott meghallgatásán azt mondta, Vlagyimir Putyin úgy látja, a hazai és a nemzetközi fejlemények neki kedveznek, ezért folytatni fogja egyre agresszívabb taktikáját Ukrajnában, a háború azonban még egy jó ideig nem ér véget. A Szergej Sojgu helyettese körül kirobbant korrupciós ügy a Politico szerint arra utalhat, hogy az orosz védelmi miniszter sem érezheti biztonságban pozícióját.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×