eur:
389.29
usd:
362.53
bux:
68101.68
2024. május 3. péntek Irma, Tímea
Mariusz Blaszczak lengyel védelmi miniszter. Fotó: Twitter
Nyitókép: Fotó: Twitter

Tovább fegyverkezik Lengyelország - fotó

Újabb, ezúttal tizenkét K9 dél-koreai önjáró lövegből álló szállítmány érkezett Lengyelországba - közölte Mariusz Blaszczak nemzetvédelmi miniszter.

Ez a tavaly megrendelt felszerelés újabb szállítmánya - utalt Blaszczak a Twitteren arra, hogy a Dél-Koreával kötött ügylet első részeként a lengyel hadsereg tavaly decemberben huszonnégy K9 önjáró löveget és tíz K2 harckocsit vett át.

A K9-eseket kezelő katonák kiképzését Blaszczak csütörtök délután a lengyelországi látogatásán tartózkodó Li Dzsong Szup dél-koreai védelmi miniszterrel együtt tekinti meg a közép-lengyelországi Torun városához közeli gyakorlótéren.

Li Dzsong Szup és Mariusz Blaszczak csütörtök délelőtt Varsóban a lengyel hadsereg korszerűsítéséről, a kétoldalú fegyveripari együttműködésről tárgyaltak - olvasható a lengyel védelmi tárca Twitter-bejegyzésében.

Lengyelország tavaly nyáron összesen 672 darab K9 önjáró löveg vásárlásáról írt alá megállapodást Dél-Koreával. Beszereznek továbbá 48 FA-50 típusú vadászgépet, valamint ezer K2 harckocsit.

A szállítás több részletben történik: 2026-ig a lengyel hadsereg nettó 2,3 milliárd dollár értékben 212 darab K9-est szerez be, 2025-ig pedig nettó 3,37 milliárd dollár értékben 180 K2-est kap.

Tavaly októberben aláírták a 288 darab K239 Csunmu rakétavető beszerzéséről szóló megállapodást is. Közülük az első 18-at Dél-Korea idén szállítja, a rakétavetőket lengyel gyártmányú Jelcz indítójárművekre szerelik.

Címlapról ajánljuk
Rendkívüli belpolitikai vihar lett egy atomerőműves cikkből Németországban

Rendkívüli belpolitikai vihar lett egy atomerőműves cikkből Németországban

A havonta megjelenő, elemzésekre, illetve háttérjelentésekre összpontosító népszerű Cicero című magazin azt állította, hogy az atomerőművek egy évvel ezelőtti végleges leállításáról született döntés meghozatala előtt kulcsfontosságú szakértői információkat hallgattak el az atomenergia alkalmazásának legfőbb ellenzője, a zöldpárti gazdasági miniszter előtt.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.03. péntek, 18:00
Bakondi György
a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója, a Stratégiai Tanácsadó Testület tagja
MBH Bank: A rendszeres megtakarítók átlagosan havi 80 ezer forintot tesznek félre

MBH Bank: A rendszeres megtakarítók átlagosan havi 80 ezer forintot tesznek félre

A megtakarítással rendelkező magyar lakosság 48%-a alkalmanként tesz félre, a rendszeresen megtakarítók pedig általában havonta és körülbelül 80 ezer forinttal tudják növelni megtakarításukat – derült ki az MBH Csoport reprezentatív kutatásából, amely a magyar lakosság befektetési, megtakarítási szokásait vizsgálta. A befektetett tőke biztonsága továbbra is vezető szempont a válaszadók között, noha az utóbbi évek inflációs környezetében ezzel együtt felértékelődött a hozam fontossága is. A befektetések kezelésében a személyes és az online ügyintézés egyaránt népszerű, tanácsok esetében pedig elsősorban a banki szakértőkre hallgatnak a megtakarítók. A megtakarítással rendelkezők aktívan érdeklődnek a pénzügyek iránt, havonta akár többször is tájékozódnak, informálódnak a befektetési lehetőségekről.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×