INFORÁDIÓ
2023. március 26. vasárnap
Emánuel

ausztria

eu

migráció

Karl Nehammer új osztrák kancellár sajtótájékoztatót tart Bécsben 2021. december 7-én.

Botrány jön az EU-csúcson: elfogyott az osztrák kancellár türelme

Infostart

Karl Nehammernél betelt a pohár. Az osztrák kancellár megelégelte a migráció megfékezésével kapcsolatos üres frázisokat. A konzervatív politikus azzal fenyegetőzött, hogy amennyiben a küszöbön álló európai uniós csúcstalálkozón nem születik konkrét megállapodás az illegális bevándorlás megfékezéséről, Ausztria megakadályozza a szokásos zárónyilatkozat elfogadását.

Karl Nehammer kancellár a Die Welt című német lapnak fejtette ki ezzel kapcsolatos álláspontját.

"Üres frázisok már nem elegendők" – hangoztatta Nehammer, aki szerint konkrét megállapodások kellenek. "Világos és egyértelmű elkötelezettségre van szükség a külső határok megerősítése és az ehhez szükséges pénzügyi eszközöknek az unió költségvetéséből származó biztosítása mellett" – jelentette ki.

Nehammer hangsúlyozta, hogy amennyiben nem történnek konkrét lépések,

Ausztria nem járulhat hozzá a csúcstalálkozó zárónyilatkozatának elfogadásához.

Nehammer utalt arra is, hogy Ausztria nincs egyedül, több tagállam is konkrét előrelépést sürget az elmúlt évben jelentősen megnövekedett illegális bevándorlás megfékezésére. A kancellár szerint erre vonatkozóan Ursula von der Leyen bizottsági elöknek és Charles Michelnek, az Európai Tanács elnökének címzett közös levelet írt Dánia, Észtország, Lettország, Litvánia, Málta, Görögország és Szlovákia állam-, illetve kormányfőjével együtt.

"Nézetünk szerint a jelenlegi menekültügyi rendszer nem működik, és ebből mindenekelőtt a cinikus embercsempészek húznak hasznot, kihasználva nők, férfiak és gyermekek szerencsétlen sorsát" – fogalmazott a levélben a nyolc ország vezetője. Az állam- és kormányfők mielőbbi és gyors előrelépést sürgettek az unió migrációs és menekültügyi paktumának érvényesítésében, továbbá a schengeni határellenőrzési kódex felülvizsgálatában. Az osztrák kancellárral együtt a többi aláíró is

az unió által finanszírozott intézkedéseket követelt a külső határok védelme érdekében

Állást foglaltak továbbá a gyorsabb kitoloncolások biztosítása, ezzel összefüggésben pedig a harmadik országokkal való új visszafogadási megállapodások tető alá hozása mellett.

A levél aláírói utaltak arra, hogy néhány uniós tagállamba az elmúlt időszakban épp ugyanannyi vagy még több illegális bevándorló érkezett, mint a 2015-16-os menekültválság idején, és ugyanez a helyzet a menedékjogi kérelmek számát illetően is.

Az Európai Bizottságot felszólították valamennyi fontos migrációs útvonal felügyeletére. Hangsúlyozták a külső határok védelmének erősítését, ennek keretében pedig a szükséges infrastruktúra kiépítésének, valamint a légtérellenőrzés biztosításának szükségességét. Utaltak arra is, hogy az EU határ- és partvédelmi ügynökségének,

a Frontexnek mindebben az eddiginél hatékonyabb szerepet kellene vállalnia.

Osztrák források szerint nem véletlen, hogy Ausztria és személy szerint Karl Nehammer kancellár kulcsszerepet tölt be a migráció szigorítását célzó követelésekben. Az elmúlt évben Ausztriába mintegy 100 ezer illegális bevándorló érkezett, ezek háromnegyede különösebb ellenőrzés nélkül elsősorban Bulgária és Románia, valamint kisebb részben Horvátország felől.

Tiltakozásul emiatt – több tagállam, köztük Magyarország neheztelése ellenére – a bécsi kormány vétót emelt Bulgária és Románia csatlakozása ellen a szabad határátlépést biztosító schengeni megállapodáshoz.

Nyitókép: MTI/AP/Lisa Leutner
A címlapról ajánljuk

×
×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018