eur:
394.95
usd:
363.15
bux:
65450.33
2024. március 19. kedd Bánk, József
Pengésdrótból épített kerítés a szlovén-horvát határon Gibinánál (Murafüred) 2015. december 3-án. Szlovénia három hét alatt közel száz kilométer pengés drótkerítést húzott fel Horvátországgal közös határán.
Nyitókép: MTI/Varga György

Ausztria kerítést akar, csak nem a saját határain

Az osztrákok túlnyomó többsége szerint elengedhetetlen a külső határok védelmének erősítése – derül ki egy friss felmérésből.

Csaknem százezren próbáltak a múlt évben illegálisan bejutni Ausztriába. A belügyminiszter sorra terjeszti elő a schengeni rendszer működését szigorító javaslatait, különös tekintettel az uniós határok küső határainak fokozottabb védelmére. Az osztrák vezetők már korábban is utaltak arra, hogy az uniós határok védelmét falakkal, de legalábbis kerítésekkel képzelik el. Az Európai Biztottság azonban legutóbb a Bulgária és Törökorszg közötti kerítést utasította el, hangoztatva, hogy erre nincs pénz.

Ezt azonban Ausztriában egy friss felmérés szerint nehezen fogadják el. A megkérdezettek túlnyomó többsége azon a véleményen van, hogy

elengedhetetlen a külső határok védelmének erősítése.

Mindenekelőtt a nagyobbik kormánypárt, a konzervatív Osztrák Néppárt (ÖVP) és a jobboldali ellenzéki Osztrák Sztabadságpárt (FPÖ) van azon a véleményen, hogy külső határok védelme nem működik.

Ebből kiindulva ismételte meg az uniós belügyminiszterek stockholmi találkozóján Ausztria belügyminisztere az ugyancsak néppárti kancellár, Karl Nehammer arra vonatkozó javaslatát, hogy az EU kétmilliárd eurót fordítson egy Bulgária és Törökország közötti határkerítés építésére. Gerd Karner szerint a határvédelmet a bizottságnak pénzügyileg támogatnia kell. Ylva Johansson, az unió belügyi biztosa azonban elutasított ezt, arra hivatkozva, hogy

az EU költségvetésében nincs erre pénz.

AZ OGM bécsi közvélemény-kutató intézet által végzett felmérés szerint az osztrák lakosság 61 százaléka a külső határok szigorúbb védelme mellett van. Különösen a nagy pártok, az ÖVP, az FPÖ és az ugyancsak ellenzéki Osztrák Szocialista Párt támogatói foglaltak állást a külső határok mentén létesítendő kerítések mellett.

A néppárttal közösen kormányzó Zöld Párt híveinek azonban csupán 16 százaléka volt hasonló véleményen. A felmérés szerint ugyanakkor

jelentősen kisebb annak a támogatottsága, hogy az uniós rendelkezésektől függetlenül Ausztria keleti határai mentén létesítsenek kerítéseket.

A válaszadók 50 százaléka támogatta ezt, míg ugyancsak 50 százaléka volt ellene.

Osztrák források szerint a stockholmi uniós belügyminiszteri találkozón jóval nagyobb volt az egyetértés azzal az ugyancsak osztrák felvetéssel kapcsolatban, hogy gyorsabban és következetesebben kell végrehajtani a visszatoloncolásokat.

"Egyszerűen arra van szükség, hogy több megállapodást kössünk a származási országokkal" – fogalmazott ezzel kapcsolatban az osztrák belügyminiszter. Ez vonatkozik a tagországokra, de különösen az Európai Bizottságra, amely jóval nagyobb nyomást képes kifejteni – tette hozzá.

Címlapról ajánljuk

Állami támogatások: komoly feszültségforrás készül az EU-tagállamok között

A kormányok állami támogatásokat nyújthatnak gazdaságaik versenyképességének növelése érdekében, és ezzel nem minden tagállam ért egyet. Máthé Réka Zsuzsánna, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem Európa Stratégia Kutatóintézetének tudományos munkatársa szerint az ideiglenes szabályozás nagy nyertese a német, a francia és a magyar gazdaság.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.03.19. kedd, 18:00
Hankó Balázs
a Kulturális és Innovációs Minisztérium innovációért és felsőoktatásért felelős államtitkára
Kiderült: év végéig visszatöltik amerikai olaj-készleteket, és csak átmeneti az új LNG-projektek blokkolása

Kiderült: év végéig visszatöltik amerikai olaj-készleteket, és csak átmeneti az új LNG-projektek blokkolása

Az Egyesült Államok energiaügyi minisztere azt jelentette be hétfőn, hogy az év végére az ország stratégiai kőolajkészlete (SPR) várhatóan eléri vagy meghaladja a két évvel korábbi szintet, amikor egy példátlanul nagy, 180 millió hordós készletleépítés indult el az olajárak letörése érdekében. Jennifer Granholm azt is hangsúlyozta, hogy csak átmeneti jellegű, mindössze néhány hónapig tartó szünetet jelent a Biden-adminisztráció döntése, hogy megállították a további LNG-kapacitások kiépülését, amelyek exporta vitték volna a cseppfolyós földgázt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×