eur:
396.47
usd:
369.16
bux:
69661.21
2024. június 20. csütörtök Rafael
Az Európát Ázsiával összekötő Boszporusz híd Isztambulban 2014. december 11-én. A 1510 méter hosszú híd a város Ortaköy európai kerületét köti össze az ázsiai oldalon fekvő Beylerbeyi kerülettel.
Nyitókép: MTI/Cseke Csilla

Megint egy ukrán szállítóhajó került bajba a Boszporusznál - videó

Az MKK1 borsóval megrakva akart áthajtani a szoroson, de a partnak futott. A balesete miatt még a forgalmat is le kellett állítani az átkelőn, amely kiemelt fontosságú az ukrajnai gabona és más áruk szállításában.

A parti őrség tájékoztatása szerint több vontatóhajó is érkezett a pórul járt szállítóhajó segítségére. A 13 ezer tonna borsót szállító hajó a Boszporusz ázsiai oldalán futott partra - írja a Reuters.

Az Odessza közelében található Pivdennyiből a törökországi Mersin kikötőjébe igyekezett a palaui zászló alatt közlekedő MKK1, melyben nem keletkezett kár, és rakománya sem sérült meg.

Az Al Jazeera információi szerint hajnali fél ötkor futott partra a hajó a kormánylapát meghibásodásának köszönhetően. Néhány órára meg is állt a hajóforgalom, de hétfőn délutánra helyreállt a közlekedési rend.

Július óta az ukrán gabonát és más árukat a Fekete-tengeren és a Boszporusz-szoroson keresztül exportálják. Az akkori egyezség véget vetett az ukrán gabonaexport hónapokig tartó blokádjának, amely Oroszország ukrajnai háborúja következtében alakult ki. A megállapodást november közepén további 120 nappal meghosszabbították.

A mostani baleset nem az első, amely a Boszporusznál ukrán árut szállító hajóval bekövetkezik: szeptemberben a Lady Zehma futott partra.

A szűk isztambuli szorosban számos baleset történik, amelyek miatt rövid időre felfüggesztik a forgalmat.

A múlt héten egy, az egyiptomi Szuezi-csatornában zátonyra futott teherhajót sikerült újra vízre bocsátani. Az MV Glory El Kantara város közelében futott zátonyra.

2021 márciusában a világ egyik legnagyobb konténerszállító hajója akadályozta a forgalmat a Szuezi-csatornán, megzavarva a globális kereskedelmet. A panamai zászló alatt közlekedő Ever Given átlósan zátonyra futott a csatorna déli, egysávos szakaszán, miután a nagy szél és porvihar közepette elvesztette kormányozhatóságát.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.06.20. csütörtök, 18:00
Demkó Attila
a Mathias Corvinus Collegium Geopolitikai Műhelyének vezetője
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. június 19. 20:37
×
×
×
×