eur:
394.43
usd:
370.2
bux:
65045.06
2024. április 19. péntek Emma

Drasztikus változásokon ment át a síturizmus a Covid-években

A téli sportokból élő iparág nemcsak a hóhiánnyal járó globális felmelegedés miatt, hanem a koronavírus-járvány során is jelentős veszteségeket szenvedett el.

A koronavírus-járvány hatására globálisan 37 százalékkal csökkent a síközpontok látogatottsága. A 2019-2020-as síszezonban még közel 320 millió látogatója volt a síközpontoknak világszerte, addig a 2020-2021-es szezonban kicsivel több mint 200 millió.

"A legnagyobb negatív hatást az alpesi országokban regisztrálták, ahol a látogatottsági szám 68 százalékkal esett vissza az előző szezonhoz képest" – mondta el az InfoRádióban Erdélyi Dóra, az Oeconomus Gazdaságkutató Alapítvány senior elemzője. A pandémia csillapultával viszont a síelők visszatértek a pályákra.

Az elemző kifejtette: Európában a legtöbb síterep – közel ötszáz – Németországban található, a második helyen Oroszország áll kicsivel több mint 350 sítereppel. Magyarország területének ugyan csak két százaléka fekszik 400 méternél magasabban a tengerszint fölött, de

itthon 15 síterep is található 55 sífelvonóval.

Az elemző szerint 2021-ben Németországban körülbelül 14,6 millióan síeltek a legtöbben Európában. A magyar lakosságon belül a legutolsó felmérések szerint közel 600 ezren síeltek, ez a lakosság 6 százalékát teszi ki.

Ha a teljes lakossághoz mérve nézzük a síelők arányát, akkor Európán belül Liechtensteinben a legmagasabb ez az arány, ahol a lakosság 36 százaléka hódolt ennek a téli sportnak.

Az egész világon jelenleg 68 országban 5764 síterep működik, melyek összesen hatmillió szálláslehetőséget kínálnak. A téli turizmus az európai országok GDP-jének 1-2 százalékát teszi ki –olvasható az Oeconomus Gazdaságkutató Alapítvány elemzésében.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Harry hercegi címe bánhatja, hogy állandó amerikai lakos lett

Harry herceg, III. Károly angol király kisebbik fia hivatalosan is felszámolta kapcsolatait Nagy-Britanniával. Így értékelik a szigetországban a lépését, hogy az Egyesült Államokat jelölte meg állandó lakhelyeként. Felmerült, hogy emiatt elveszítheti hercegi címét.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×