eur:
392.57
usd:
365.95
bux:
66529.18
2024. április 26. péntek Ervin
Hódeszkások és síelők az eplényi síarénában 2020. december 5-én. Megnyitották az első sípályát az eplényi síarénában - közölte a síközpont december 3-án a közösségi oldalán, ahol a járványügyi szabályok betartásának fontosságára is figyelmeztettek. A síközpont területén a koronavírus-járvány idején több fertőtlenítőpontot is kihelyeztek, és vendégeiktől védőmaszk vagy csősál, illetve kesztyű viselését kérik. Kiemelték: a felvonókon is kötelező a védőeszközök használata.
Nyitókép: MTI/Vasvári Tamás

Rekordmeleg Európában: zárva tart sok sípálya

Németországban, Lengyelországban és Csehországban is hőmérsékleti rekordok dőltek meg.

Az új év magas hőmérsékletet hozott Európa nagy részén, így az alacsonyabban fekvő síterepek egy részének be kellett zárnia - írja a Sky News.

A klímaváltozás hatása a turizmusból élő kisebb falvakban fenyegető következményekkel jár, Franciaországban például 25 éve nem volt olyan meleg az év vége, mint most.

Jó kezdet után komoly visszaesés

Hasonló volt a helyzet Svájcban is, ahol a Jura-hegységben található meteorológiai állomáson újév napján 18,1 Celsius-fokos napi átlagot mértek. A meteorológusok által felfoghatatlannak megítélt magas hőmérsékleti értékek voltak jellemzőek több európai országban is: az északi Alpokban és a francia Pireneusokban különösen nagy a hóhiány, és

egyes üdülőhelyek, miután alig egy hónapon át tudtak nyitva tartani, kénytelenek voltak bezárni, amíg a hóhelyzet nem javul.

Az egyik legutóbbi bezárásra ítélt síközpont a Franciaország és Andorra határához közeli Ax 3 Domaines volt, amely szombaton, mindössze néhány hét után bezárt. Le Gets és Morzine terepein, melyek a népszerű Portes de Soleil terület részei, jelenleg csak két pálya van nyitva.

"Jól indult a szezon a december közepi hideghullámmal, amely nagyjából mindenkinek adott némi havat. Aztán a múlt héten elég sok eső és meleg volt, így több pályát ismét be kellett zárni" - mondta Laurent Reynaud, az üdülőhelyeket és felvonóüzemeltetőket képviselő Domaines Skiables de France-tól.

Havat magasan lehet most találni

A svájci Adelbodenben, amely szombaton a sífutó világkupa-versenynek ad otthont, idén teljes mértékben mesterséges havon kell lebonyolítani a versenyt, és Splugen-Tambo szintén közölte, hogy "további intézkedésig" bezár.

"Sajnos a hóhiány, a heves esőzések és a magas hőmérséklet miatt 2023. január 2-tól további értesítésig be kell zárnunk síközpontunkat" - áll a közleményben.

Jelenleg a déli Alpokban és

a 2200 méter feletti lejtőkön van még hó,

de sok alacsonyabb fekvésű településnek el kell gondolkodnia azon, hogy a síelők helyett inkább a túrázókra építse fel turizmusát a jövőben.

Ez lesz a jövő

Németország, Lengyelország és a Cseh Köztársaság szilvesztere is inkább tavaszra emlékeztetett: Varsóban január 1-jén 18,9 Celsius-fokot mértek, ami több mint 5 Celsius-fokkal megdöntötte a korábbi rekordot, a délnyugat-németországi Ohlsbachban 19,4 Celsius-fokot, az észak-spanyolországi Bilbaóban pedig 25,1 Celsius-fokot mértek.

Prágában 247 éve nem volt ilyen meleg a szilveszter, a hőmérséklet elérte a 17,7 fokot.

Wim Thiery, a Brüsszeli Egyetem éghajlatkutató professzora szerint a szubtrópusi területekről Európába meleg levegőt szállító áramlat segítette a rekordokat, de az biztos, hogy a klímaváltozás megváltoztatja a téli európai turizmust is.

"Az évszázad végére megszűnik az alpesi síelés ma ismert formája. A jövőben ezek a problémák csak súlyosbodni fognak, mert a hó tovább olvad, amíg az éghajlat melegszik" - állítja.

Címlapról ajánljuk
Dönerdiplomácia Törökországban: ezt sütötte ki a német elnök

Dönerdiplomácia Törökországban: ezt sütötte ki a német elnök

Tíz év óta először látogatott német államfő Törökországba, miután az elmúlt években a két ország közötti kapcsolatok meglehetősen hűvössé váltak. A látogatás sikere érdekében azonban Frank-Walter Steinmeier még a törökök nemzeti ételét, a Németországban is kedvelt kebabot is bevetette.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.26. péntek, 18:00
Balczó Barnabás
a Magyar Posta vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×