eur:
392.82
usd:
366.14
bux:
66803.65
2024. április 26. péntek Ervin
Fotó: eplényi sípálya videója
Nyitókép: eplényi sípálya videója

Sok műhó: tényleg ugyanazt az élményt nyújtja? – a szakértő válaszol

Magyarországon az ünnepek alatt három pályarendszer is működik, de természetesen nem igazi hó várja a sportág szerelmeseit.

Az enyhébb idő ellenére Magyarországon is lehet síelni, és a környező országok sípályái is üzemelnek - mondta el az InfoRádiónak a Síelők.hu alapító főszerkesztője, Wesselényi Andrea.

Itthon jelenleg három - műhavas - pályarendszer üzemel:

  • Mátraszentistván
  • Sátoraljaújhely
  • Eplény.

Ausztriában, Szlovákiában és Szlovéniában viszont már teljes gőzzel üzemelnek a létesítmények, de Erdélyben is van hol síelni, viszont másutt is érvényes, hogy a szokottnál melegebb van.

Külön kitért a műhó és az igazi különbségére.

"Egyrészt a hangulat: nyilván sokkal jobb úgy síelni, hogy a környék hófehér, igazi téli érzést ad. És nyilván aki a porhavat szereti vagy mély hóban szeret síelni, annak számára is nagyon nagy a különbség. Maga a sportélmény nagyon hasonló, vissza tudjuk kapni az élményt egy hóágyúzott pályán is" - ecsetelte.

Karácsonyi csoda történt a lavinánál

Karácsonyi csodának tartja, hogy a minapi alpesi lavina nem végzett senkivel, ugyanakkor ritkának nevezte, hogy így "telibe kapjon" egy kijelölt sípályát egy lavina.

"Több ezer sípálya van Európában, ilyen esetről nagyon ritkán lehet hallani. A meleg és a nagy hó kombinációja okozhat ilyen veszélyt, de a síterepek üzemeltetői folyamatosan figyelik az olvadást, a hegyoldalakon összegyűlő havakat, és idő előtt lerobbantják ezeket, ezért nem szokott egy-egy lavina elérni a pályákig, még ha el is indulnak."

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.26. péntek, 18:00
Balczó Barnabás
a Magyar Posta vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 26. 12:47
×
×
×
×