eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita
Nyitókép: Facebook/JASNÁ

Teltházzal ünneplik a szilvesztert a tátrai síparadicsomokban és Pozsonyban

Turisták ezrei lepték el ezen a héten az Alacsony- és a Magas-Tátra sípályáit. A két ünnep közti "aranyhétnek" nevezett időszakban már csak a sípályáktól távolabb eső hotelekben lehetett szabad szobát találni. A szlovák főváros is készül az év utolsó napjára: a koronavírus-járvány miatt beiktatott kétéves kényszerpihenő után idén újra megrendezik a hagyományos szilveszteri ünnepségeket Pozsonyban.

Minden nap hosszú sorokban kígyóztak az autók a két ünnep közötti héten az alacsony- és a magas-tátrai síközpontok felé. A sípályákhoz közeli parkolóhelyet találni csak annak volt esélye, aki már korán reggel megérkezett. A nagyobb síközpontok közelében azonban gyűjtőparkolók várják a turistákat, ahonnan ingyenes síbusz szállítja őket a pályákhoz.

A jasnái síközpont a Szlovákiában található legnagyobb központok egyike. Ezen a héten annyian tartottak, illetve tartanak ide, hogy a sífelvonók alján sorokba tömörültek az emberek. A lejtő közvetlen közelében található szállodákban a bálterem feldíszítésével már e hét közepén megkezdték a szilveszter estéjére való készülődést. "Négy zenekar váltja majd egymást a színpadon, és összesen hét országból érkeznek hozzánk vendégek, köztük oroszok is" – árulta el Mark Blitshteyn, az egyik jasnái szálloda tulajdonosa. Rögtön hozzátette azonban, hogy idén az orosz turisták száma lényegesen alacsonyabb, mint a világjárvány előtti években.

A legtöbb tátrai hotel és panzió viszont még az orosz vendégek nélkül is 95 százalékos telítettséggel várja az új év beköszöntét.

Szabad szobát már csak a sípályáktól távolabb eső hotelekben lehetett találni. Volt olyan szálloda, ahol még októberben fogadták az utolsó szilveszteri foglalásokat, de akad olyan is, amelyben épp azért nem tartanak óévbúcsúztató mulatságot, mert nem sikerült elérniük a teltházat. Az indokok nem meglepőek: a magas infláció, az egekbe szökött energiaárak és a lecsökkent személyzeti létszám.

A Tátrában szilveszterezőket idén is csendes ünneplésre szólítják fel a természetvédők.

"A petárdáknak, tűzijátékoknak és egyéb pirotechnikai eszközöknek nincs helyük az erdeinkben. Nemcsak a tátrai állatok, hanem az egész környezetünk megérdemli, hogy megkíméljük a fény- és hangszmogtól és a hulladéktól, amelyet kevesen szednek össze az ünnepségek után" – figyelmeztetett közleményében a Tátrai Nemzeti Park. Arra is felhívták a figyelmet, hogy

a lampionok használatát is mellőzzék az emberek, mert tűzveszélyesek lehetnek, és ugyancsak szemetet hagynak hátra.

A szlovák főváros viszont hangos ünneplésre készül. A világjárvány miatti kétéves kényszerpihenő után idén újra megrendezik a hagyományos szilveszteri ünnepségeket Pozsonyban. A fővárosi újévi tűzijáték ezúttal a pozsonyi várból indul, mivel Szlovákia január elsején ünnepli függetlenségének harmincadik évfordulóját. A pandémia jelenlegi helyzete miatt Pozsonyban nem terveznek semmilyen korlátozást, így az ünnepségre bárki szabadon beléphet. A korábbi évekhez hasonlóan az idei esztendő utolsó másodperceit is a Hviezdoslav téren számolják majd vissza, a további programokról az önkormányzat nyújt tájékoztatást.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Meglepően sok gyógyszerfüggő van Csehországban, rengeteg a depressziós gyerek is

Meglepően sok gyógyszerfüggő van Csehországban, rengeteg a depressziós gyerek is

Meghaladja az egymilliót a gyógyszerfüggők száma Csehországban. Legtöbbször egyszerűen beszerezhető, legális gyógyszerek, fájdalomcsillapítók, altatók, szorongásra és depresszióra alkalmazott tabletták okoznak függőséget. Az állam tud a problémáról, mégsem tesz ellene – állítja a Kábítószer-fogyasztást és Függőségeket Vizsgáló Nemzeti Központ.

Versenyfutás az idővel: hat napja semmi nyoma az eltűnt autista német kisfiúnak

A hét eleje a különböző mentőszolgálatok több száz tagja keresi a hétfő este az alsó--szászországi Bremervördében eltűnt hatéves kisfiút. A rendkívüli erőkkel l folyó kutatást nehezíti, hogy a hatéves Arian autista. Ez az oka annak, hogy a felkutatására a hatóságok a legkülönbözőbb eszközöket vetik be, és az autizmus szakértőivel is konzultálnak. Szombat délutánig azonban még semmi eredmény nélkül, de nem adták fel a reményt.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×