eur:
389.5
usd:
363.05
bux:
68240.66
2024. május 3. péntek Irma, Tímea
A koronavírus ellen védőmaszkot viselő járókelő Pekingben 2022. december 11-én. A vírusfertőzéses esetek növekvő száma miatt a kínai hatóságok újabb intenzív osztályokat létesítenek és megerősítik a kórházakat.
Nyitókép: MTI/AP/Andy Wong

Egymillió kínai halhat bele a koronavírusba a télen

A zéró Covidtól való hirtelen eltávolódás egy tanulmány szerint fertőzések eddig soha nem látott láncolatához vezethet Kínában. Ráadásul az ország egészségügyi rendszere is felkészületlen.

Három éven át szigorú lezárásokkal, központosított karanténnal, tömeges tesztelésekkel és kontaktkutatással igyekeztek megakadályozni a koronavírus terjedését Kínában: a gazdaságot és a magánéletet is megnehezítő szabályokat decemberben törölte el a kormány azt követően, hogy országszerte tüntettek ennek érdekében az emberek - írja a CNN.

Szakértők szerint ugyanakkor az ország nem készült fel ilyen hirtelen váltásra, nem tartalékoltak gyógyszert, nem emeltek kapacitást a kórházakban és az idősebb korosztály tagjainak átoltottságát sem sikerült érdemben emelni ilyen rövid idő alatt.

Túlterhelődik majd az ellátórendszer is

A Hongkongi Egyetem három kutatójának friss tanulmánya szerint a jelenlegi körülmények mellett a nyitás eredménye egymillió lakosra vetítve 684 halott: ez az ország 1,4 milliárdos populációjának méretét figyelembe véve

964 440 áldozatot jelent.

A Medrxiv preprint szerveren megjelent, szakértői ellenőrzés előtt álló tanulmány szerint a fertőzöttek magas száma az egészségügyi ellátórendszer túlterheléséhez fog vezetni: a minden provinciában bekövetkező enyhítés eredményeképp a kórházi kapacitás 1,5-2,5-szeresére lenne majd szükség.

Ez csak azzal kerülhető el, ha sikerül jelentősen felgyorsítani az átoltottság emelését, illetve az ország betáraz antivirális szerekből. A részben a Kínai Betegségellenőrzési és Megelőzési Központ, részben a hongkongi kormány által finanszírozott tanulmány szerint

amennyiben 85 százalék kap negyedik dózist az oltásból, és 60 százalék számára áll rendelkezésre vírusellenes szer, a halálozások száma 26-35 százalékkal csökkenthető.

Pekingben jelenleg a pandémia kínai történetének legsúlyosabb fertőzéskitörése zajlik, hétfőn két halálesetet jelentettek. December 7., a lazítás óta hivatalosan ők az első halottjai a vírusnak, bár a a krematóriumokban és temetkezési irodákban kialakuló sorok arról tanúskodnak, hogy több ennél az áldozatok száma.

Más nagyvárosokban is nehéz a helyzet

Sanghajban is nagyon sok a fertőzött, az iskolák online oktatásra álltak át, akárcsak Kantonban. Csungking városában a közszféra pozitív teszteredménnyel rendelkező dolgozói is munkába állhatnak. A pontos esetszámokat nehéz meghatározni, mivel a tünetmentes eseteket - melyek eddig a kínai esetek javát adják - már nem jelentik Kínában.

A szakértők

három hullámra számítanak idén télen Kínában,

az első jelenleg már tart, és január közepéig húzódik el. A másodikat január végén a kínai holdújév indíthatja el és február közepéig tarthat. A harmadik hullám február végétől március közepéig várható.

Minden Infostart-cikk a koronavírusról itt olvasható!

Címlapról ajánljuk

Rendkívüli belpolitikai vihar lett egy atomerőműves cikkből Németországban

A havonta megjelenő, elemzésekre, illetve háttérjelentésekre összpontosító népszerű Cicero című magazin azt állította, hogy az atomerőművek egy évvel ezelőtti végleges leállításáról született döntés meghozatala előtt kulcsfontosságú szakértői információkat hallgattak el az atomenergia alkalmazásának legfőbb ellenzője, a zöldpárti gazdasági miniszter előtt.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.03. péntek, 18:00
Bakondi György
a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója, a Stratégiai Tanácsadó Testület tagja
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×