eur:
394.24
usd:
369.95
bux:
65045.06
2024. április 20. szombat Tivadar
A máltai zászló alatt hajózó, ukrán kukoricával megrakott Rojen teherhajó áthalad a Boszporusz-szoroson, miután egy hatósági csoport ellenőrizte a rakományát Isztambulban 2022. augusztus 7-én. Ukrajna orosz megszállásának február 24-i megkezdése óta augusztus 1-jén futott ki az első gabonaszállító hajó ukrán kikötőből. Odesszából. Ezek a szállítmányok alapvető fontosságúak a gabona világpiaci árának stabilizálásában és az afrikai és közel-keleti éhezés mérséklésében.
Nyitókép: MTI/EPA/Erdem Sahin

Oroszország kilépett a gabonaegyezményből, az ENSZ bejelentést tett

A török és ENSZ-csapatok újrakezdték a hajóellenőrzéseket a fekete-tengeri gabonaexportról szóló megállapodás keretében - közölte az ENSZ-szóvivője hétfőn, miután Oroszország a hétvégén felfüggesztette részvételét az egyezményben.

Oroszország közölte, hogy "határozatlan időre" felfüggeszti közreműködését az egyezségben, mert nem tudja "szavatolni a polgári hajók biztonságát", miután a fekete-tengeri flottáját megtámadták.

Az ENSZ közölte, hogy hétfőn megállapodott Ukrajnával és Törökországgal 16 hajó - 12 ukrán kikötőből kifelé tartó és 4 befelé tartó - haladási tervéről, és a nap folyamán 40 kifelé tartó, Isztambul közelében horgonyzó hajót kíván ellenőrizni.

Ezzel egy időben Franciaország bejelentette, azon dolgozik, hogy Ukrajna szárazföldi útvonalon exportálhasson élelmiszert Lengyelországon vagy Románián keresztül, ne pedig a Fekete-tengeren át.

Marc Fesneau, az agrártárca vezetője az RMC rádiónak kijelentette: olyan rendszer kidolgozásán munkálkodnak, amely nem teszi ki a szállítmányokat Vlagyimir Putyin orosz elnök jó vagy ebben az esetben rossz akaratának.

A búza és a kukorica ára egyaránt emelkedett hétfőn, miután Oroszország kilépett a megállapodásból.

Fesneau azt mondta, hogy a francia fogyasztók számára "nem lesz közvetlen következménye" az orosz lépésnek.

(A nyitókép illusztráció.)

Címlapról ajánljuk

Harry hercegi címe bánhatja, hogy állandó amerikai lakos lett

Harry herceg, III. Károly angol király kisebbik fia hivatalosan is felszámolta kapcsolatait Nagy-Britanniával. Így értékelik a szigetországban a lépését, hogy az Egyesült Államokat jelölte meg állandó lakhelyeként. Felmerült, hogy emiatt elveszítheti hercegi címét.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×