eur:
394.2
usd:
369.96
bux:
65045.06
2024. április 19. péntek Emma
A Comore-szigeteken bejegyzett Kubrosli Y teherhajó az odesszai gabonakikötőben 2022. augusztus 19-én. A fekete-tengeri ukrán kikötőkből augusztus 1-jén újraindult az Ukrajna ellen február 24-én indított orosz támadás óta szünetelő gabonakivitel.
Nyitókép: MTI/EPA

Moszkva döntött: leállítja a fekete-tengeri gabonafolyosó forgalmát - reagált Ukrajna

Oroszország felfüggeszti a hajóforgalmat a "fekete-tengeri kezdeményezés" keretében gabona szállítására kijelölt biztonsági folyosón, amíg nem tisztázódik a Szevasztopolban orosz hadi- és polgári hajók ellen szombaton végrehajtott ukrán dróntámadás körül kialakult helyzet - közölte hétfő este az orosz védelmi minisztérium. Ukrajna közölte: két párhuzamos egyezményt írtak alá.

"A hajóforgalom a biztonsági folyosóban elfogadhatatlan, mivel az ukrán vezetés és az ukrán fegyveres erők parancsnoksága arra használja fel, hogy harci műveleteket hajtson végre az Oroszországi Föderáció ellen" - áll a közleményben.

A moszkvai katonai tárca szerint lehetetlen bármely objektum biztonságát szavatolni a gabonafolyosón, amíg Kijev nem hagy fel annak katonai célú felhasználásával. A közlemény hangsúlyozta, hogy Oroszország nem lép ki a "fekete-tengeri kezdeményezésből", hanem felfüggeszti a megállapodásokat.

"Számítunk a nemzetközi szervezet (az ENSZ) segítségére abban, hogy garanciákat kapjunk Ukrajnától arra, hogy a humanitárius folyosót és a mezőgazdasági termékek exportjára kijelölt ukrán kikötőket nem használja fel az Oroszországi Föderáció elleni katonai akciókra" - állt az orosz védelmi minisztérium közleményében.

"Tekintettel arra, hogy a megállapodás - az ukrán kikötőkből történő biztonságos gabona- és élelmiszerszállításra vonatkozó kezdeményezés - aláírása és végrehajtása António Guterres ENSZ-főtitkár közvetítésével történt, közöltük vele és az ENSZ Biztonsági Tanácsával álláspontunkat" - közölte a minisztérium.

Ukrajna továbbra is végrehajtja a gabonaegyezményt az ENSZ-szel és Törökországgal kötött megállapodások keretében - jelentette ki Volodimir Zelenszkij ukrán elnök Petr Fiala cseh miniszterelnökkel hétfőn Kijevben tartott közös tájékoztatójukon.

Az Interfax-Ukrajina hírügynökség beszámolója szerint Zelenszkij emlékeztetett arra, hogy az ukrán gabona fekete-tengeri szállításáról szóló kezdeményezés keretében két párhuzamos dokumentumot írtak alá. Az első Ukrajna, az ENSZ és Törökország között jött létre. Kijelentette, hogy e három aláíró fél egyike sem közölte, hogy le akarná állítani a gabonaszállítási megállapodást. "Ezért úgy folytatjuk tovább, ahogy megbeszéltük" - szögezte le az államfő.

A második dokumentumot Oroszország, Törökország és az ENSZ írta alá. Zelenszkij megjegyezte, nem hallott arról, hogy ezt az ENSZ vagy Törökország megsértette volna, hiszen ezek az aláíró felek nem érdekeltek abban, hogy Afrikát és Ázsiát éhínség sújtsa.

"Ha Oroszország azt mondja, hogy kilép a gabonaegyezményből, az azt jelenti, hogy az utóbbi három fél által megkötött egyezségből lép ki, azaz megszegi az ENSZ-szel és Törökországgal aláírt megállapodását" - magyarázta Zelenszkij.

"Biztos vagyok benne, és hiszünk abban, hogy a partnerek le tudják csillapítani az Oroszországi Föderáció retorikáját. Mi a magunk részéről folytatjuk a gabonaegyezmény teljesítését. Azért, mert tudjuk, hogy stabilitást hozunk a világban, és az élelmiszerpiacokon" - tette hozzá Zelenszkij.

Előzmények

Az idén július 22-én Isztambulban Oroszország, Ukrajna, Törökország és az ENSZ által megkötött gabonaszállítási egyezmény keretében 397 hajón több mint 9 millió tonna gabona hagyhatta el biztonságban a fekete-tengeri ukrajnai kikötőket, aminek hatására csökkentek az élelmiszerárak a világpiacon. A megállapodás november végén járna le, de Moszkva a szombaton Szevasztopol térségében végrehajtott ukrán légi és tengeri dróntámadásra hivatkozva felfüggesztette a részvételét benne.

Az orosz védelmi minisztérium vasárnap közölte, hogy az orosz fekete-tengeri flotta hajóit szombaton megtámadó drónoknak legalább az egyikét a megállapodás alapján megnyitott gabonaszállító folyosó területéről, egy ukrán vagy nyugati használatban lévő civil hajóról indíthatták el.

(A nyitókép illusztráció: A Comore-szigeteken bejegyzett Kubrosli Y teherhajó az odesszai gabonakikötőben 2022. augusztus 19-én. A fekete-tengeri ukrán kikötőkből augusztus 1-jén újraindult az Ukrajna ellen február 24-én indított orosz támadás óta szünetelő gabonakivitel.)

Címlapról ajánljuk
Az óvóhelyre kellett menekíteni Kijevben a német gazdasági minisztert

Az óvóhelyre kellett menekíteni Kijevben a német gazdasági minisztert

A háború kitörése óta másodszor látogatott Ukrajnába a német gazdasági miniszter. Robert Habeck célja az volt, hogy a kétoldalú gazdasági kapcsolatok megerősítéséről tárgyaljon A vizit alig huszonnégy órás volt, közben ugyanakkor a háború viszontagságait egy kijevi óvóhelyen is tapasztalhatta.

Harry hercegi címe bánhatja, hogy állandó amerikai lakos lett

Harry herceg, III. Károly angol király kisebbik fia hivatalosan is felszámolta kapcsolatait Nagy-Britanniával. Így értékelik a szigetországban a lépését, hogy az Egyesült Államokat jelölte meg állandó lakhelyeként. Felmerült, hogy emiatt elveszítheti hercegi címét.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
Hogyan és melyik AI-projektbe vágj bele? Erről lesz szó egy teljes napon át!

Hogyan és melyik AI-projektbe vágj bele? Erről lesz szó egy teljes napon át!

Milyen változásokat hoz az AI az üzlet számára az egyes szektorokban és területeken, és hogyan vágjunk bele az AI-projektekbe?  Egy teljes konferencianapon keresztül ezzal foglalkozunk az AI in Business c. rendezvényünkön április 23-án. Mellébeszélés helyett üzleti stratégiákat, valós megoldásokat és use case-eket mutatnak be a témát ismerő tanácsadók, IT-beszállítók, és azok a nagyvállalati vezetők, akik már aktívan keresik vagy már meg is találták az AI-ban rejlő üzleti lehetőségeket. 7 szekció, több mint 40 előadó egy helyen!

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×