eur:
395.62
usd:
371.93
bux:
65674.41
2024. április 19. péntek Emma
Jair Bolsonaro hivatalban lévő brazil elnök támogatói egy brazíliavárosi kampányrendezvényen 2022. október 28-án. A brazíliai elnök- és parlamenti választások október 2-i első fordulójában a baloldali Lula da Silva volt brazil elnök a voksok 47,99 százalékával győzött, Bolsonaro a szavazatok 43,57 százalékát szerezte meg. A második fordulót október 30-án tartják.
Nyitókép: MTI/AP/Eraldo Peres

Brazília ma elnököt választ: biztosan olyan történik, ami még sosem fordult elő

Ha a kihívó nyer, először fordulna elő, hogy a regnáló elnököt nem választják újra, ha viszont ellenfele győz, akkor az lenne újdonság, hogy az első fordulót megnyerő jelölt alulmarad.

Brazíliában vasárnap tartják az általános választások második fordulóját. Az ország polgárainak a leendő államfőről és 12 kormányzójelöltjéről kell dönteniük.

Az október elején tartott első fordulóban

  • a baloldali Luiz Inácio Lula da Silva volt államfő a szavazatok 48,42 százalékát kapta meg, míg
  • a hivatalban lévő, jobboldali Jair Bolsonaro 43,2 százalékot.

Tekintettel arra, hogy egyik elnökjelölt sem kapta meg a szavazatok több mint 50 százalékát, kiírták a második, egyben utolsó fordulót, ahol a győztesnek elég megszereznie az egyszerű többséget.

A legfrissebb közvéleménykutatások szerint

  • Lula da Silva az érvényes szavazatok 53 százalékára számíthat,
  • a megkérdezettek 47 százaléka pedig Bolsonaróra fog szavazni.

Függetlenül attól, hogy ki nyeri az elnökválasztást, történelmileg példa nélküli lesz az idei megmérettetés. Elemzők szerint ugyanis, ha Bolsonaro veszít, ő lesz az első olyan hivatalban lévő államfő, akinek nem sikerült újraválasztatnia magát második ciklusra, ha viszont Lula da Silva marad alul, az abból a szempontból lesz egyedi, hogy még nem fordult elő, hogy az elnökválasztások első fordulójában többséget szerző politikus ne tudott volna győzni a második fordulóban.

Az ország 12 államának kormányzóválasztásán az ország gazdasági és ipari központjának számító, legnépesebb állam, Sao Paulo vezetői posztjáért folyó összecsapás áll a figyelem középpontban. A posztért a Bolsonaro-kormány korábbi infrastrukturális minisztere, Tarcisio Gomez de Freitas és Lula da Silva kormányának volt oktatási minisztere, Fernando Addad verseng.

Címlapról ajánljuk

Újabb részletek az idősek jogosítványáról

A Közlekedési Alkalmassági és Vizsgaközpont (KAV) tájékoztatása szerint 2021-ben 93 680 fő tett sikeres B kategóriás vizsgát, 2022-ben pedig 99 174-en, közöttük igen magas korú jelentkezők is.
VIDEÓ
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 19. 06:52
×
×
×
×